Ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στον Καναδά από τις ΗΠΑ υπερεξαπλασιάστηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η καναδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Τον Αύγουστο, πάνω από 5.700 άνθρωποι συνελήφθησαν από τη χωροφυλακή του Καναδά σε δασικά μονοπάτια, σε απόσταση από τα σημεία ελέγχου, στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Οι συλλήψεις ανήλθαν στις 3.134 τον Ιούλιο, ανέφερε το καναδικό υπουργείο Μετανάστευσης.
Τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς, αστυνομικοί συλλάμβαναν κατά μέσον όρο 725 παράτυπους μετανάστες κάθε μήνα. Οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.
Στην πλειονότητά τους, οι αιτούντες άσυλο που μπήκαν στον Καναδά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι Αϊτινοί που έφυγαν από τις ΗΠΑ πριν λήξει, όπως προβλέπεται στα τέλη της χρονιάς, το προσωρινό καθεστώς προστασίας που είχε χορηγηθεί σε περίπου 60.000 πολίτες της χώρας της Καραϊβικής μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.
Συνολικά, πάνω από 13.200 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην περιοχή των συνόρων από τον Ιανουάριο από ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, οι οποίοι τους παραδίδουν κατόπιν στις υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων και μετανάστευσης ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις για άσυλο και να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξέτασής τους.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι συλλήψεις έγιναν στο Κεμπέκ, όπου οι μετανάστες που προέρχονται από τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα δασικό μονοπάτι που απέχει μερικά χιλιόμετρα από το μεθοριακό φυλάκιο Σεντ-Μπερνάρ-ντε-Λακόλ, περίπου 40 χλμ. νότια του Μοντρεάλ, για να μπουν στη χώρα και να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.
Δυνάμει μιας καναδοαμερικανικής συμφωνίας, οι αιτούντες άσυλο οφείλουν να καταθέτουν αιτήσεις στη χώρα άφιξής τους. Αλλά αυτό δεν βρίσκει εφαρμογή στις περιπτώσεις όσων καταφέρνουν να μπουν στον Καναδά περνώντας από κάποιο σημείο των συνόρων των ΗΠΑ με το Κεμπέκ, μήκους 800 χιλιομέτρων, αποφεύγοντας τα επίσημα σημεία εισόδου.
Η παράτυπη διέλευση των συνόρων, συχνά από δασικές περιοχές, εγγυάται στους νεοαφικνυόμενους τουλάχιστον ότι η αίτησή τους θα εξεταστεί. Όμως πέρυσι, ο Καναδάς απέρριψε τις μισές αιτήσεις ασύλου που υπέβαλαν Αϊτινοί.
Αντιμέτωπη με την ξαφνική μαζική έλευση αιτούντων άσυλο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε ενισχύσεις στην περιοχή και κατασκεύασε προσωρινά καταλύματα για να ανακουφίσει τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στις πόλεις κοντά στα σύνορα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ