Το πιο κρίσιμο ραντεβού μεταξύ της Ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους της τρόικα, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να συναντά τους δανειστές μας, παρουσία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρομάνη.
Οι συζητήσεις των δύο πλευρών επικεντρώνονται στα εργασιακά και από το αποτέλεσμα της συνάντησης θα φανεί που θα «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα για κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν πριν στη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, φαινόταν ότι 13ος και 14ος μισθός διασώζονται. Οι δανειστές όμως ζητούσαν μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% και κατάργηση της μετενέργειας, δηλαδή της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους.
Όπως μετέδιδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από κυβερνητικής πλευράς εκφράζονταν φόβοι ότι ο συνδυασμός της κατάργησης της μετενέργειας και της μείωσης των αμοιβών θα μπορούσε να επιφέρει κλιμακωτά μειώσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και τις συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα ζητούσε μείωση σε ποσοστό 25%, ενώ από κυβερνητικής πλευράς αντιπροτεινόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση περίπου κατά 15%, σταδιακά, σε μια διετία, κατά 8% τον πρώτο χρόνο και κατά 6% τον δεύτερο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα έχει απορρίψει την πρόταση της Ν.Δ για επιβολή ανώτερου πλαφόν 300 ευρώ στις επικουρικές σαν υπερβολικά γενναιόδωρη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα προκαλούσε αναλογικά αυξήσεις στις επικουρικές που κινούνται γύρω στα 150 ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητούσαν επίσης μειώσεις του εφάπαξ και του ύψους των κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι προτάσεις της τρόικας για το εφάπαξ κινούνται προς μια μείωση κατά 25% ή 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις εξετάζονται σε σχέση με τις γενικότερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, «ψαλίδι» σε δαπάνες 1,3 δισ. ευρώ θα πρέπει βάλει επιπρόσθετα το 2012 η κυβέρνηση, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 3,3 δισ. ευρώ, κατ' επιταγή της τρόικας. Σύμφωνα με τους δανειστές, τα νέα μέτρα θα πρέπει να αναπληρώσουν τις απώλειες των φορολογικών εσόδων, τόσο από την επικείμενη περικοπή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όσο και από τη μεγαλύτερη ύφεση (εκτιμάται ότι η μείωση του ΑΕΠ μπορεί να υπερβεί το 3,5% εφέτος) στην οποία θα βρεθεί η ελληνική οικονομία.