Ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά βίας από δασκάλους προς μαθητές τους, την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν στην δημοσιότητα οι περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας, περίπου ένας στους δέκα δασκάλους και καθηγητές πάσχει από κάποιο είδος... ψυχολογικής νόσου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, όσοι βρίσκονται σε αυτό το 10-12% δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στις αίθουσες. Επιπροσθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναφορών που υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη και στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού το 2010 αφορούσε τις σχέσεις μαθητών-καθηγητών κι έφτανε το 34%!
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία προβληματίζουν ιδιαίτερα την ηγεσία του υπ. Παιδείας. Το πρώτο βήμα για τον ακριβή εντοπισμό όλων αυτών που δεν είναι σε θέση να διδάξουν σε τάξεις θα είναι η εφαρμογή της αξιολόγησης.
Ελλείψει αξιολόγησης όμως σήμερα, ο εντοπισμός των προβληματικών περιπτώσεων είναι δύσκολος, και μια πρώτη εικόνα αποκτούν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης όπου και απευθύνονται οι δάσκαλοι και καθηγητές λίγο πριν από τον διορισμό τους.
Δεκάδες καταγγελίες για καθηγητές αδιάφορους, περίεργους ή που χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας δέχεται και ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ).