Στα «χαρακώματα» βρίσκονται δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση στο Χαλάνδρι μετά τα λουκέτα σε τρία εμβληματικά καταστήματα εστίασης στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Το iefimerida κατέγραψε αποκαρδιωτικές εικόνες στην πλατεία Χαλανδρίου, όπου μέχρι πρότινος έσφυζε από ζωή. Ένα καφεστιατόριο μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, το ιχθυεστιατόριο «Αρμόλια» και ένα ιταλικό εστιατόριο έβαλαν αιφνιδιαστικά λουκέτο, προκαλώντας σοκ στον εμπορικό κόσμο της περιοχής.
«Εδώ και 15 χρόνια που ξεκίνησε η ανάπτυξη της πλατείας είναι η πρώτη φορά που έχουμε τρία καταστήματα κλειστά ταυτόχρονα. Το καφεστιατόριο λειτουργούσε στο ίδιο σημείο εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια», δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου κ. Χρήστος Ευαγγέλου. Ο κ. Ευαγγέλου αποδίδει τα λουκέτα στο τρίπτυχο: Υψηλά ενοίκια, μεγάλη φορολόγηση και οικονομική κρίση. «Πρόκειται για μια αυτορρύθμιση που γίνεται στην αγορά. Τα καταστήματα αυτά προφανώς θα νοικιαστούν ξανά αλλά με διαφορετικά μισθώματα και με διαφορετική φιλοσοφία. Τα ενοίκια στην περιοχή είναι πολύ υψηλά, πρέπει να διορθωθούν αυτές οι τιμές. Τα λουκέτα οφείλονται στην οικονομική δυσχέρεια του κόσμου, στα υψηλά ενοίκια, αλλά και στους συνεχείς ελέγχους που γίνονταν τελευταία στα καταστήματα», καταλήγει ο κ. Ευαγγέλου.
«Θέλουν να κάνουν το Χαλάνδρι Μπολιβαριανή Δημοκρατία»!
Στην ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει δεκάδες ακόμη καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και με είδη ένδυσης. Ωστόσο, η πρωτοφανής εικόνα με κλειστά καταστήματα μέσα στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην πόλη, ανάμεσα στον δήμαρχο κ. Σίμο Ρούσσο, που είχε υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Αγγελής, του συνδιασμού του Γιώργου Κουράση που είχε υποστηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία, με άρθρο του, που ανέβασε και στο facebook, κατακεραυνώνει τον Δήμαρχο Χαλανδρίου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως θέλει να μετατρέψει την πόλη σε… Μπολιβαριανή Δημοκρατία.
«Θλίψη, ήταν το πρώτο συναίσθημα σήμερα το πρωί αντικρίζοντας το θέαμα στιβαγμένων τραπεζιών στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου. Άλλα δυο καταστήματα σύμβολα της πόλης έκλεισαν. Σύμβολα εννοώ ως θέση και ιστορία. Για πρώτη φορά η παραδοσιακή πλατεία έμεινε με ένα και μόνο καφέ σε λειτουργία! Η σημερινή διοίκηση του Δήμου δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Το Χαλάνδρι που διοικούν, απαξιώνεται και υποβαθμίζεται καθημερινά», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Αγγελής και προσθέτει:
«Δυστυχώς για την διοίκηση του Δήμου το Χαλάνδρι είναι ένα αστικό προάστιο και αυτό θα παραμείνει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της να το καταστήσει “Μπολιβαριανή Δημοκρατία”. Συνέπεια όλης αυτής της υποβάθμισης είναι τα νέα λουκέτα και πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον μια συζήτηση για το μέλλον αυτής της πόλης».
Το άρθρο του κ. Αγγελής προκάλεσε αίσθηση και πολλές συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις. Μιλώντας στο iefimerida, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Αγγελής υποστηρίζει πως «ο Δήμος δεν έχει ευθύνη για το κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά είναι ο ηθικός αυτουργός, επειδή έχει υποβαθμίσει το Χαλάνδρι». Ο κ. Αγγελής υποστηρίζει ότι η υποβάθμιση της περιοχής οφείλεται και στις εκδηλώσεις που γίνονται στην πλατεία, όπως είναι οι «νύχτες αλληλεγγύης», που διοργανώνονται στον Δήμο, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο κόσμος από τα καταστήματα της πλατείας.
Υπερκορεσμός από καταστήματα εστίασης στο Χαλάνδρι
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στο iefimerida, χαρακτηρίζει «αστειότητες» τις κατηγορίες του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης και υποστηρίζει ότι στην περιοχή τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά αλλά και ότι υπάρχει υπερκορεσμός καταστημάτων εστίασης. «Υπάρχει μια κρίση που κρατάει πολλά χρόνια, έχει πλήξει την πλατεία και κυρίως τον χώρο της εστίασης. Ωστόσο, στο κέντρο του Χαλανδρίου υπάρχει υπερκορεσμός από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Την περίοδο 2009 – 2013 δόθηκαν περισσότερες από 700 άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος, αυτό έφερε υπερκορεσμό, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός», τονίζει ο κ. Ρούσσος.
Ο, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, δήμαρχος Χαλανδρίου υποστηρίζει επίσης ότι για τα λουκέτα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό «το χτύπημα που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της υπερφορολόγησης, αλλά και της υπερφορολόγησης των καταναλωτών που μειώνει το εισόδημα τους και δεν έχουν χρήματα να ξοδέψουν».
Ο κ. Ρούσσος κατηγορεί την προηγούμενη δημοτική Αρχή ότι ευθύνεται για τον μεγάλο αριθμό αδειών που δόθηκαν και υποστηρίζει πως από το καλοκαίρι του 2015 η δική του διοίκηση σταμάτησε να δίνει άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο του Χαλανδρίου, που περικλείεται από 40 οικοδομικά τετράγωνα. «Έχουμε ακούσει διάφορες κατηγορίες, ότι θέλουμε να κάνουμε το Χαλάνδρι Βόρειο Κορέα, Μπολιβαριανή Δημοκρατία και άλλα. Αυτές είναι ιδεολογικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις. Η προηγούμενη διοίκηση στην οποία ανήκει ο κ. Αγγέλου είχε δώσει περισσότερες από 700 άδειες. Εμείς από τον Οκτώβριο του 2014 κάναμε οριζόντια μείωση 8% στα δημοτικά τέλη στα καταστήματα μέχρι 75 τετραγωνικά μέτρα», καταλήγει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.