Μετωπική στη Βουλή: Με knock out έχασε ο Τσίπρας την Παιδεία - iefimerida.gr

Μετωπική στη Βουλή: Με knock out έχασε ο Τσίπρας την Παιδεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια γενική πολιτική σύρραξη ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με φτωχά επιχειρήματα προσπάθησε να υποστηρίξει την επιστροφή στο παρελθόν, χωρίς να μπορεί να αιτιολογήσει το πισωγύρισμα στις προηγούμενες δεκαετίες ως προς τη λειτουργία των πανεπιστημίων που τα οδήγησε στο πλήρες αδιέξοδο και την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, χωρίς πειστικά επιχειρήματα για τις αλλαγές που προτείνει ο νόμος Γαβρόγλου, μετέτρεψε την αντιπαράθεση σε γενικόλογες πολιτικές τοποθετήσεις, καταγγέλλοντας τη Νέα Δημοκρατία για ταξική αναλγησία και λέγοντας ότι φιλοδοξεί να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε «προνόμιο των ολίγων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιθέτως, περιέγραψε το περίγραμμα ενός σύγχρονου πανεπιστημίου, αυτοδιοίκητου και λειτουργικού, που θα αποκλείει την παραβατικότητα, τη βία και θα ξαναδώσει στα ΑΕΙ τη δυνατότητα να παρέχουν γνώση. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης στην αριστεία, που λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη της ταξικής κινητικότητας, επιτρέποντας έτσι στα μη προνομιούχα στρώματα να ανελιχθούν κοινωνικά και επαγγελματικά.

Στη συνέχεια, στις δευτερολογίες των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη η πολιτική αντιπαράθεση γενικεύτηκε, δίνοντας την αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει πια τη δυνατότητα να πείθει, καταφεύγοντας σε πολιτικούς αφορισμούς και αντλώντας επιχειρήματα από την παρελθοντολογία.

Οι διάλογοι
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ενώ κλείνοντας επανέλαβε πως θα γίνει εξεταστική για τα όσα έχει αποκαλύψει ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Τα τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται από μια ακριβή έξοδο στις αγορές. Όλα αυτά θα συζητηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλά νεύρα. Χαρακτηριστικά, του είπε ο πρωθυπουργός: «Έχετε πολλά νεύρα. Δεν είναι καλό να έχετε τόσα νεύρα. Από τη στιγμή που έκλεισε η αξιολόγηση ζητάτε συνεχώς εξεταστικές επιτροπές».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Εχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, χρειάζεστε διακοπές». Κάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό να πάει να μιλήσει στους αγρότες, είτε καθισμένος σε σανό, είτε ανεβασμένος στα τρακτέρ.

Μάλιστα, όταν επικράτησε ένταση στην αίθουσα ανάμεσα σε βουλευτές -ο Γρηγόρης Ψαριανός είπε προς τον πρόεδρο της Βουλής «μαζέψτε τους»- ο κ. Μητσοτάκης είπε «εδώ δεν μάζεψε τον Ρουβίκωνα, θα μαζέψει τους βουλευτές;», για να απαντήσει ο κ. Βούτσης «δεν μαζεύω κανέναν».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, πως τα πανεπιστήμια χρειάζονται επανεκκίνηση και περισσότερη Δημοκρατία, ενώ ο κ. Μητσοτσάκης δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νομοσχέδιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, με αιχμή του δόρατος τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι σε 103 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων την περίοδο 2012-2015 κατατέθηκαν 14 τροπολογίες και επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης το αντίστοιχο νούμερο είναι 59 κυρώσεις, 80 τροπολογίες.

«Έχω και ένα δεύτερο δώρο για τα γενέθλιά σας. Από την 1η Ιουνίου 2017 μέχρι σήμερα, σε δύο μήνες, πόσες τροπολογίες λέτε κατατέθηκαν; 159!» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, και τις κατέθεσε στα πρακτικά.

Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα πως η αξιολόγηση που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση οδηγούσε σε απολύσεις, ενώ μιλώντας για τους κατοίκους της δυτικής Αθήνας, είπε ότι είναι εκείνοι που κατ' εξοχήν πληρώνουν τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

«Όταν θα έρθει η ώρα να μειωθεί το αφορολόγητο ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Οι πλούσιοι ή οι φτωχοί; Όταν μειωθούν οι συντάξεις, ποιος θα πληρώσει, οι πλούσιοι ή οι φτωχοί; Αρκετά με αυτήν την καραμέλα της ταξικής κοινωνικής ευαισθησίας. Οι πιο αδύναμοι είναι τα θύματα της δικής σας πολιτικής», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι όλα γνωστά για την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. «Τι έγινε εκείνο το πρώτο επτάμηνο του 2015 δεν ξεπλένεται από το γεγονός ότι κέρδισε το κόμμα σας μία ακόμα εκλογή τον Σεπτέμβριο. Οι συνέπειες εξακολουθούν να μας συνοδεύουν» τόνισε, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε πρώτος να έχει πει «ναι» στην εξεταστική.

«Ο κ. Βαρουφάκης έχει τεράστια ευθύνη. Μεγαλύτερη έχετε εσείς που τον διορίσατε, συνεννοηθήκατε μαζί του και τον ανεχθήκατε επτά μήνες» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ έχει ζητήσει εξεταστική και για τον κ. Καμμένο. «Η συζήτηση για τον κ. Καμμένο πάει για μετά τις θερινές διακοπές και εκεί θα εξηγήσετε γιατί υπερασπίζεστε με τόσο πάθος έναν υπουργό, που έχει συνομιλήσει με έναν καταδικασμένο για ναρκωτικά στις φυλακές. Ξέρω ότι θα είναι μία δύσκολη συζήτηση για εσάς» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα είχε πει προς τον πρωθυπουργό: «Νομίζω κ. Τσίπρα ότι χρειάζεστε επειγόντως διακοπές».

Τσίπρας: Είστε σε νευρική κρίση
«Γιατί τόσα νεύρα, τι έχετε πάθει;»
ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλια της Βουλής.

«Από τότε που έκλεισε η β' αξιολόγηση και είχαμε μία συμφωνία που ανοίγει δρόμους προοπτικής για την οικονομία και μία συμφωνία για το χρέος που ανοίγει δρόμους και άνοιξαν οι δρόμοι με την πετυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, δίνετε την αίσθηση, εσείς και οι βουλευτές σας, ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, σημείωσε ότι μέσα σε ενάμιση μήνα έχει ζητήσει τρεις εξεταστικές επιτροπές: «Μία για τον Καμμένο -δεν ξέρω αν επιμένετε αλλά τη ζητήσατε, μία για τον Βαρουφάκη ξανά ενώ η πρότασή σας είχε απορριφθεί σε προγενέστερη φάση, και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας». «Είναι εξαιρετικό ρεκόρ, συνεχίστε έτσι», σχολίασε σκωπτικά.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Δεν είναι μόνο οι εξεταστικές που ζητάτε -πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα για τα σημαντικά ζητήματα του παρόντος όπου υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα να αντιπαρατεθούμε- είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας». «Ζητήσατε πριν από μία εβδομάδα από τα αυτοδιοικητικά στελέχη σας να μποϊκοτάρουν μία διαδικασία (σ.σ. τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια) που αφορά στην αυτοδιοίκηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση τους, επειδή θα ήταν εκεί ο πρωθυπουργός. Ακόμα-ακόμα δεν διστάσατε να βάλετε απαγορευτικό στα στελέχη σας και στον ίδιο τον ανιψιό σας. Τι έχετε πάθει; Μην ξινίζετε το πρόσωπό σας, εμείς θα έπρεπε να ξινίζουμε το πρόσωπό μας με μία αντιθεσμική συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε, ακόμη, στον κ. Μητσοτάκη ότι έφτασε στο σημείο να χάσει και κάθε ίχνος της αστικής ευγένειας που τον διακρίνει κατά τα άλλα, όπως είπε. «Φτάσατε στο σημείο την ημέρα των γενεθλίων μου, αντί για ευχές να μου απευθύνετε ύβρεις, ότι είμαι ψεύτης και κλέφτης», υπογράμμισε.

«Τα νεύρα δεν κάνουν καλό» σχολίασε ο κ. Τσίπρας για τον πρόεδρο της ΝΔ και τον «παρότρυνε» αντί να ανακαλύπτει κάτι κάθε τόσο και να ζητά μία εξεταστική κάθε δεκαπέντε μέρες, «μήπως να φτιάχνανε στην Πειραιώς μία εξεταστική επιτροπή για να ανακαλύψετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα;». «Γιατί τα νεύρα, στο τέλος, δεν θα σας οδηγήσουν σε καλό», κατέληξε.

Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως «βίαιη επιστροφή στο παρελθόν» και τόνισε πως η πολιτική παρακμή της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποτυπώνεται στον τρόπο που νομοθετεί.

«Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Από το παρελθόν έρχονται και οι αντιλήψεις που το νομοσχέδιο πάει να επιβάλει. Δεσμεύομαι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα το καταργήσει. Θα αποτελεί στο μέλλον απόδειξη πως μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε εντονότατη κριτική και στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον οποίο και κατηγόρησε πως είναι συνένοχος για τη νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου. «Η πολιτική παρακμή της κυβέρνησης και η ροπή της στον αυταρχισμό αποτυπώνεται στον τρόπο που νομοθετεί. Με νόμους-σκούπες και αναρίθμητες τροπολογίες. Η νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Συνένοχος είναι και ο πρόεδρος της Βουλής. Το προαύλιο της Βουλής δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρία. Και όταν η αστυνομία κάνει τη δουλειά της, να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής. Αναρωτιέμαι εάν στη θέση του Ρουβίκωνα ήταν μία άλλη ομάδα, τι θα έπραττε; Το πρόβλημα είναι σοβαρό».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, πως η συγκυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου είναι επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον των νέων ανθρώπων. «Πολλοί από τους ΑΝΕΛ ως βουλευτές και στελέχη της ΝΔ είχατε στηρίξει πρωτοβουλίες σε εντελώς αντίθεση κατεύθυνση από το αυτό το νομοσχέδιο. Μαζί και ο πρόεδρός σας. Αλλά σήμερα, για μία θέση υπουργική θα ψηφίσετε ό,τι σας ζητηθεί. Αποτελείται μία συγκυβέρνηση επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον των νέων ανθρώπων», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τσίπρας: Επαναφέρουμε το άσυλο -Περισσότερη Δημοκρατία στα πανεπιστήμια

«Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, είπε ότι η φιλοσοφία του συνίσταται σε περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση δημοκρατικών κανόνων, άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σύνδεση με την κοινωνία και αυτό που, όπως είπε, ονομάζουμε προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

«Στόχος είναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Συγκροτούμε δομές που θα βοηθησουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε: «Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό "Survivor". Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι».

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιούργησαν ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Φέρνουμε έναν νόμο-πλαίσιο να ψηφίζονται χωριστά οι πρυτάνεις από τους αντιπρυτάνεις. Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι κόμματα», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία όλων των ιδεών στα πανεπιστήμια, με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο μόνος τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα είναι ο διάλογος μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίσουν άλλες εποχές», σημείωσε επίσης ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε το φοιτητικό κίνημα: Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Αναφερόμενος στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που αυξάνουν τα έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται, εάν αδυνατεί να πληρώσει».

«Με την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης, αποκαθιστούμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Πρόκειται για στοιχειώδη κίνηση σεβασμού. Ανοίγουμε τον δρόμο για συνέργειες πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων», ανέφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή νομοσχέδιο Παιδεία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ