Η Interpol κυκλοφόρησε μία λίστα με 173 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, για τους οποίους θεωρεί ότι είναι πιθανό να έχουν εκπαιδευτεί για να εξαπολύσουν επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ευρώπη, ως εκδίκηση για την ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Μέση Ανατολή.
Η λίστα συντάχθηκε με βάση πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, οι οποίες συγκεντρώθηκαν από τα εδάφη που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, αναφέρει ο Guardian. Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Ευρώπης ανησυχούν ότι καθώς το «χαλιφάτο» του ISIS καταρρέει, ενισχύεται ο κίνδυνος για ύπαρξη αποφασισμένων βομβιστών αυτοκτονίας, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και πιθανώς λειτουργούν μόνοι τους.
Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα άτομα της λίστας, την οποία έχει στα χέρια του ο Guardian, έχουν μπει μέχρι τώρα στην Ευρώπη. Ομως, το γεγονός ότι η Interpol την κυκλοφόρησε, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κάποια στοιχεία για αυτούς τους ανθρώπους και αυτή η κίνηση είναι ενδεικτική της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Η λίστα, που εστάλη από την Interpol στις 27 Μαΐου, περιγράφει τους μαχητές αυτούς ως άτομα «που μπορεί να έχουν εκπαιδευθεί για να κατασκευάσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με σκοπό να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους. Πιστεύεται ότι μπορεί να ταξιδέψουν διεθνώς για να μετάσχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες».
Τα στοιχεία αυτά τα συνέλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που τα παρέδωσαν στο FBI και στη συνέχεια διοχετεύθηκαν στην Interpol, προκειμένου να σταλεί σε όλες τις χώρες. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από υλικό που βρέθηκε σε κρησφύγετα του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει σημείωμα της Interpol προς την Ιταλία, στο οποίο επισημαίνεται ότι τα εν λόγω άτομα ενδέχεται να έχουν εκφράσει την επιθυμία να διαπράξουν επίθεση αυτοκτονίας.
Η λίστα περιλαμβάνει ονόματα, την ημερομηνία που στρατολογήθηκαν αυτά τα άτομα από το ISIS και την τελευταία πιθανή διεύθυνση κατοικίας τους, αλλά και στοιχεία όπως το τέμενος στο οποίο προσεύχονταν και φωτογραφίες. Για κάθε μαχητή έχει δημιουργηθεί μία ταυτότητα έτσι ώστε κάθε χώρα του δικτύου της Interpol να μπορεί να εντάξει τα στοιχεία στις τοπικές βάσεις δεδομένων.
Παράλληλα η Interpol ζητά από τους εταίρους της τυχόν πληροφορίες που μπορεί να έχουν για κάθε άτομο της λίστας, ποινικό μητρώο, αν έχει καταγραφεί διέλευσή τους από τα σύνορα, ακόμη και δραστηριότητά τους στα social media. Οι ΗΠΑ είναι βέβαιες για την αξιοπιστία των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν για να συνταχθεί η λίστα, αλλά αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες άλλων χωρών χαρακτηρίζουν εξαιρετικά δύσκολη την αναγνώριση πιθανών υπόπτων, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε άπειρα πλαστά έγγραφα.