Στο λιμάνι της Κω, το οποίο καθίσταται προσωρινά ανενεργό, εντοπίζεται το σοβαρότερο πρόβλημα μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί, όπως επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ η κυβέρνηση αναζητά ήδη εναλλακτικό σχέδιο.
Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ προκάλεσε πλήθος ζημιών στο λιμάνι του νησιού, το οποίο στην κυριολεξία κόπηκε στα δύο, με μεγάλες ρωγμές να προκαλούνται στην επιφάνειά του, ενώ καταστροφές προκλήθηκαν και στα σκάφη που ήταν δεμένα. Χαρακτηριστικό της έντασης του σεισμού είναι το γεγονός ότι λίγα μόλις λεπτά με τη δόνηση η θάλασσα φούσκωσε και βγήκε στη στεριά, προκαλώντας ένα «μίνι τσουνάμι».
Την ίδια στιγμή, δύο επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία, το «Blue Star 2» και το «Blue Star Paros», δεν κατάφεραν να καταπλεύσουν στο λιμάνι.
Ειδικοί λιμενολόγοι στην Κω -Σε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης η κυβέρνηση
Ήδη από το πρωί έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί πόσο σοβαρές είναι οι ζημιές και πόσο γρήγορα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Στο νησί θα φτάσουν το μεσημέρι, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές στο λιμάνι της Κω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φέρι μπόουτ («παντόφλες»), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.
Παράλληλα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας, δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι της Κω προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης από τους αρμόδιους μηχανικούς. Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, από την πρώτη εικόνα, το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση.
«Στην περίπτωση που το κρηπίδωμα είναι εντάξει, θα εξετάσουμε την κατασκευή μίας ράμπας προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία της ακτοπλοΐας», είπε ο κ. Σπίρτζης.
Τη μετάβαση ειδικών λιμενολόγων στην Κω επιβεβαίωσε και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι λιμενολόγοι, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, θα εξετάσουν την κατάσταση για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να έχουμε επαναλειτουργία του λιμανιού και αν αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αν θα υπάρξει εναλλακτική λύση, για μεταφορά του κέντρου του λιμανιού σε άλλο σημείο. Επισήμανε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά, οι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε υποδομές και στα κτίρια.
«Τα πράγματα στο νησί είναι υπό πλήρη έλεγχο, δεν έχει υποστεί βλάβες στις υποδομές του, ούτε υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, επομένως έχω την εκτίμηση ότι θα επανέλθει πολύ σύντομα η κανονικότητα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι 5 τραυματίες που χρειάστηκαν διακομιδή στο νοσοκομείο, μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου.
Ερωτηθείς για το πώς θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι του νησιού, είπε ότι γίνεται καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια, εφόσον υπάρχουν ζημιές σε ιδιώτες και υπάρξει ανάγκη για αποζημιώσεις, αυτές θα δοθούν. Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν κτίρια ιδιωτών που έχουν υποστεί ζημιές (με εξαίρεση το μπαρ που κατέρρευσε).
ΓΓ υπουργείου Υποδομών: Στην επαναλειτουργία του λιμανιού επικεντρώνονται οι προσπάθειες
Στην επαναλειτουργία του λιμανιού ή έστω τη μερική του λειτουργία έχουν επικεντρωθεί όλες οι προσπάθειες των υπευθύνων στην Κω καθώς ζημιές στον οικιστικό ιστό δεν υπάρχουν, πέραν εκείνων στην παλαιά πόλη.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες μεταβαίνουν το απόγευμα στο νησί τέσσερις ειδικοί λιμενολόγοι της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών, καθηγητής του ΕΜΠ ειδικός στα λιμενικά έργα καθώς και άλλοι ειδικοί, για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο λιμάνι και να προτείνουν λύσεις για την επαναλειτουργία του έστω και τη μερική.
Ο κ. Δέδες είπε ότι αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα που υπήρχε με τον έλεγχο διαβατηρίων (Σένγκεν) καθώς λειτουργούσε σε υποδομή μέσα στο λιμάνι. Επίσης, καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για την καλύτερη αξιοποίηση των δύο μικρότερων λιμανιών στο νησί, στο Μαστιχάρι και την Κέφαλο.
Εν τω μεταξύ, στην Κω μετέβη και δεύτερο κλιμάκιο μηχανικών οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς μηχανικούς - συνολικά 35 - θα ξεκινήσουν τους ελέγχους.