Το ερώτημα αν η Γερμανία βγαίνει κερδισμένη από την ελληνική κρίση εξακολουθεί να απασχολεί τον γερμανικό τύπο.
Πριν από λίγες ημέρες, η Süddeutsche Zeitung ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι το γερμανικό δημόσιο έχει αποκομίσει όφελος που φτάνει στα 1,34 δισ. ευρώ, από δάνεια προς την Ελλάδα και αγορές ελληνικών ομολόγων.
Η Die Zeit βάζει στο μικροσκόπιο αυτή την άποψη και παρουσιάζει μία διαφορετική εικόνα. Η γερμανική εφημερίδα παραδέχεται ότι ο «λογαριασμός» της SZ είναι σωστός, δηλαδή ότι η Γερμανία κερδίζει από τα επιτόκια της βοήθειας, μέχρι στιγμής, γύρω στο ένα δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τους τόκους στην άμεση βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα το 2010, αλλά και από τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ επί των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε μαζικά τη διετία 2010-2012. Ενα μέρος των κερδών της ΕΚΤ διοχετεύεται στη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα.
Ομως, τα φαινόμενα απατούν σύμφωνα με την Zeit, που αναφέρει ότι ο ισχυρισμός πως η Γερμανία κερδίζει από την Ελλάδα δεν ισχύει για δύο λόγους.
Η Γερμανία και οι άλλες χώρες έδωσαν δάνεια στην Ελλάδα σε μια εποχή που η Αθήνα βρισκόταν ενώπιον της χρεωκοπίας και δεν μπορούσε πια να αντλήσει χρήματα από τις αγορές. Οι πιστώτριες χώρες έδωσαν τα δάνεια αυτά με ευνοϊκούς όρους, το επιτόκιο μάλιστα μειώθηκε έκτοτε τρεις φορές και το περιθώριο αποπληρωμής επεκτάθηκε από τα 5 στα 30 χρόνια.
Το ίδιο ισχύει και για τα ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ δεν τα αγόρασε για να κάνει κέρδη, αλλά επειδή δεν έβρισκαν πλέον αγοραστές. Με δυο λόγια κερδισμένη είναι πρωτίστως η Ελλάδα και το κέρδος της είναι τουλάχιστον η μεγάλη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού που ζητούσαν οι αγορές και που ζήτησε η Γερμανία. Αυτό που κέρδισε όντως το Βερολίνο είναι πιο αφηρημένο, είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα του ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με την Zeit, η Γερμανία θα έχει όντως κέρδος εάν οι πιστώσεις αποπληρωθούν πλήρως. Κι αυτό είναι όχι μόνο αβέβαιο, αλλά μάλλον απίθανο. Το χρέος της Ελλάδας φθάνει το 170% περίπου του ΑΕΠ και για τους περισσότερους οικονομολόγους, αλλά και για το ΔΝΤ, δεν είναι βιώσιμο. Ναι μεν η Γερμανία ανθίσταται μέχρι στιγμής σε ένα κούρεμα χρέους, ωστόσο η σχετική συζήτηση θα γίνει το 2018. Ποιος θα είναι ο κύριος χαμένος από ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους; Η Γερμανία. Επωφελείται λοιπόν το Βερολίνο από την ελληνική δυστυχία; Δεν το ξέρουμε με ακρίβεια. Αλλά κατά πάσαν πιθανότητα όχι.
Πηγή: Deutsche Welle