«Εσωτερικό» δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ για τις αποφάσεις της Τρόικα - iefimerida.gr

«Εσωτερικό» δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ για τις αποφάσεις της Τρόικα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό το βάρος των δυσβάστακτων μέτρων που ζητά με επιμονή η Τρόικα από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση της Κ.Ο. του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι καταστάσεις και να δημιουργηθει στην ουσία ένα «εσωτερικό δημοψήφισμα».

Ο Γιώργος Παπανδρέου συναίνεσε κι έτσι αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η νέα σύγκληση της Κ.Ο. Κατά την σημερινή της συνεδρίαση βουλευτές του κόμματος άσκησαν σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόσο για το θέμα της εκλογής νέας ηγεσίας όσο και για το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης.

«Η χώρα είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, οι πολίτες σε απελπισία και το ΠΑΣΟΚ καταρρέει»είπε η Βάσω Παπανδρέου. «Κάνω έκκληση πρόεδρε με δική σου πρωτοβουλία να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει ηγεσία και να αποτραπούν τα φαινόμενα διάλυσης.Παρακαλώ όλους όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι να βάλουν το συμφέρον της παράταξης πάνω από την προσωπική τους φιλοδοξία. Θα είναι καλό σ’ αυτήν την κρίσιμη παράταξη να έχουμε έναν υποψήφιο έστω και για να έχουμε ηγεσία σε ένα πάρα πολύ συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ. Διαφορετικά το μέλλον είναι άδηλο για την παράταξη».

Τη «σκυτάλη»πήρε ο Πέτρος Ευθυμίου ο οποίος είπε:

«Όταν μπήκα στο ΠΑΣΟΚ το 1974 πίστευα ότι μπήκα σε σοσιαλιστικό κόμμα. Αλλά στην πορεία παρενέβη ο κομματισμός και η κομματική γλώσσα. Σήμερα ο ελληνικός λαός ρωτάει. Αφού τον σώσαμε γιατί καταστρέφεται; Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αρθρώσει σχέδιο εξόδου. Δεν είσαι πειστικός αν δεν κάνεις αυτοκριτική. Καλώ το Πολιτικό Συμβούλιο να επιταχύνει τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και την εκλογή ηγεσίας. Ούτε θολές καταστάσεις ούτε δισήμαντες στάσεις».

Άλλοι βουλευτές άσκησαν έντονη κριτική για τις πιέσεις που δέχονται σχετικά με την δανειακή σύμβαση.

Η Λούκα Κατσέλη είπε χαρακτηριστικά:«Μπαίνει ξανά ένα εκβιαστικό δίλημμα. Ή ψηφίζετε τα μέτρα ή δεν έχει PSI. Πάλι θα επιχειρηθεί η απόσπαση της ψήφου των βουλευτών για μέτρα που διερύνουν την ανισότητα. Κάποιοι θέλουν την δημοκρατία να βρεθεί στο απόσπασμα. Να μην υπάρξει καμία δέσμευση για τα εργασιακά και για μείωση μισθών και συντάξεων εάν δεν προηγηθεί διάλογος».

Η Κατερίνα Μπατζελή ανέφερε:«Δεν γνωρίζουμε βασικά σημεία της νέας δανειακής σύμβασης κι αυτό είναι πολιτικό ατόπημα. Καμία δέσμευση της κορυφής κύριε πρόεδρε δεν σημαίνει δέσμευση της βάσης».

Ο Θόδωρος Παραστατίδης άσκησε κριτική στους υπουργούς που δεν ενημέρωσαν αναλυτικά τους βουλευτές για το περιεχόμενο της σύμβασης.

«Ορισμένοι υπουργοί δεν έκαναν στοιχειώδη ενημέρωση στους βουλευτές πριν πάρουν αποφάσεις. Σε ό,τι με αφορά δεν θα επιτρέψω στην βουλευτική μου συνείδηση να εγκρίνω με την ψήφο μου διατάξεις και νόμους με τους οποίους δεν συμφωνώ».

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας στην τοποθέτησή του εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σε ενδεχόμενη υιοθέτηση των προτάσεων της τρόικας για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. «Δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες αν δεχθούμε τέτοια μέτρα», ανέφερε και πρόσθεσε πώς «η εξαθλίωση δεν είναι ο καλύτερος παράγων για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά με την τρόικα.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου του είπε πώς «έχει ευθύνη γιατί κάποιοι πέτυχαν στον εκβιασμό «ή κόβεται το οξυγόνο της χώρας ή δεν καταβάλλεται η 6η δόση». Έγινε αντί τον Οκτώβριο τον Δεκέμβριο, αφού είχες παραιτηθεί. Και πρέπει να μιλήσεις στον ελληνικό λαό τί συνέβη». Ο κ. Κακλαμάνης καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου και την ευθύνη για έλλειψη εσωτερικού διαλόγου παρότι η Κ.Ο. ψήφισε και σωστά, όπως είπε , τα μέχρι τώρα μέτρα και δεν πτώχευσε η χώρα ενώ εκτίμησε ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε την «πέμπτη φάλαγγα», και τους «θρασύδειλους», όπως είπε «που στο εσωτερικό της χώρας υπονόμευαν την προσπάθεια της κυβέρνησης» και εκτίμησε ότι επιδιώκεται να γίνουν εκλογές πριν τη λήξη του ομολόγου 14,5 δις στα μέσα Μαρτίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΣΟΚ τρόικα δημοψήφισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ