Βενιζέλος: Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας

Βενιζέλος: Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Από σήμερα ως το βράδυ της Κυριακής πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας, όλα κρίνονται τώρα» υπογράμμισε στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στο PSI, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η διαπραγμάτευση έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί», ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν να κερδίσουν από ενδεχόμενη αποτυχία.

«Αν το PSI πετύχει, τότε φεύγει ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού, γιατί το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος είναι αυτό που μειώνει την εθνική κυριαρχία», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «το χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ή κατά 47 μονάδες του ΑΕΠ».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ως την συνεδρίαση του Eurogroup που έχει καθοριστεί για την Δευτέρας -αν και είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο αλλαγής αυτής της ημερομηνίας- πρέπει να έχουν διασφαλιστεί οι όροι συμμετοχής των εταίρων της χώρας και του ΔΝΤ, του λεγόμενου OSI (Official Sector Involvement) και προς τούτο πρέπει να κινητοποιηθούν η ΕΚΤ, οι εθνικές τράπεζες και να συζητηθεί το επιτόκιο.

Για να πετύχουμε το PSI και το OSI πρέπει να συμφωνήσουμε στους όρους του νέου προγράμματος είπε ο κ. Βενιζέλος.«Ο πολίτης μπορεί να αναρωτιέται τι σχέση έχει με όλα αυτά, ωστόσο αυτά επηρεάζουν την ζωή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,

Απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, είπε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος καθώς έπρεπε να απαντήσουν σε μια σειρά διλήμματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε αντίστοιχα διλήμματα καλούνται να απαντήσουν και οι βουλευτές από 16 χώρες καθώς είναι σημαντικό για αυτούς να γνωρίζουν που δανείζουν χρήματα οι χώρες τους, μερικές εκ των οποίων είναι μικρότερες από την Ελλάδα, ενώ σε άλλες «το επίπεδο ζωής είναι χαμηλότερο από αυτό που κατέκτησαν οι Έλληνες τις προηγούμενες δεκαετίες».

«Πρέπει να πείσουμε 16 κυβερνήσεις, τις τράπεζες, τον EFSF, το ΔΝΤ και μια σειρά χώρες που δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την Ελλάδα, όπως η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Κίνα, αλλά δεν γνωρίζουν και τι ακριβώς σημαίνει να δανείζεις σε μια χώρα 240 δισεκατομμύρια, που είναι ένα ποσό δυσθεώρητου ύψους», είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας σε δραματικό τόνο ότι "οι κερδοσκόποι αναμένουν και οι αγορές πιέζουν".

«Όλο το παιχνίδι ξαναπαίζεται από την αρχή αυτές τις τρεις ημέρες», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που δεν θέλει ο λαός είναι «να πάμε σε αυτό ξανά με ψέματα, μισόλογα και εξωραϊσμούς».

«Τώρα πετυχαίνουμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα θέτοντας ένα πρόγραμμα εξυγίανσης για τα επόμενα 40 χρόνια, θέτοντας σε σταθερές βάσεις το τραπεζικό σύστημα το οποίο θα μπορεί πλέον να υποδεχθεί τα χρήματα που έφυγαν από την Ελλάδα, και διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των κοινών ή προνομιούχων μετοχών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό αποτελεί θέμα πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, για την οποία ανέφερε ότι σε «παλαιότερη εκδοχή» του Μνημονίου είχε ζητήσει κοινές μετοχές.

«Ο νόμος που ψηφίσαμε τον Αύγουστο μιλά για κοινές μετοχές», είπε ο κ. Βενιζέλος, αναφέροντας πως «άκουσα σύμβουλο του αρχηγού της ΝΔ να κάνει λόγο για προνομιούχες μετοχές».

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είπε ότι η άποψη του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών είναι πως ο λαός αφού επωμίζεται το βάρος στήριξης των τραπεζών δικαιούται να απαιτήσει κοινές μετοχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αφού αναλαμβάνουμε το βάρος στήριξης των τραπεζών με 40 δισεκατομμύρια, οι μετοχές πρέπει να είναι κοινές».

Αναφερόμενος πάντα στον πρωθυπουργό και στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θέλουμε να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες ούτε να τις κάνουμε ΔΕΚΟ, ενώ για τις κοινές μετοχές είπε ότι «θα συζητήσουμε τον τρόπο άσκησης του δικαιώματος».

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης είπε ότι θέλουμε ιδιώτες που θα αναλάβουν μέρος του χαρτοφυλακίου με αυτό να γίνεται σταδιακά και με οργανωμένο τρόπο και προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα συζητάμε οι θεσμικοί εταίροι, η τρόικα και «εμείς, δηλαδή περιμένουμε επί του ζητήματος την απόφαση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών».

Αναφερόμενος πάντα στο θέμα των κοινών ή προνομιούχων μετοχών, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «δεν θα ακουστούν άλλα επιχειρήματα [υπέρ των προνομιούχων μετοχών]», πρόσθεσε ότι «πρέπει να πείσουμε και τους πιστωτές μας» και τόνισε ότι«πιστεύω ότι θα κερδίσουμε την μάχη».

Ο κ. Βενιζέλος είπε το κρίσιμο αυτό τριήμερο πρέπει να «κλείσουν» το ασφαλιστικό και οι επικουρικές συντάξεις, τα εργασιακά, οι στόχοι του 2012 και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα Μνημόνια έχουν έλθει πάλι και τα έχουν όλοι στα χέρια τους, δεν υπάρχει άλλη διαπραγμάτευση από την τωρινή οι δεσμεύσεις της οποίας θα αφορούν την επόμενη Βουλή και τις επόμενες κυβερνήσεις.».

Ο λαός δεν πρέπει να γίνει πάλι θύμα, ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν ευθύνες για το πώς φθάσαμε ως εδώ και τώρα λένε ότι μπορούν να αλλάξουν όσα συμφωνηθούν, είπε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν», ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «έχουμε κι εμείς συμβάλλει στην αλλοίωση των πολιτικών χαρακτηριστικών».

Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ο κ. Σαμαράς είναι αντιμέτωπος με διλήμματα».

«Δεν θεωρούμαστε αξιόπιστοι και αυτό είναι αδικία και προσβολή για τη χώρα», είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «η πρόταση για «επίτροπο» υπερέβη τα εσκαμμένα, μεταξύ φίλων και εταίρων τα θέματα τίθενται αλλιώς».

Υπογραμμίζοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχει θεσμικό, πολιτικό και ιδεολογικό έλλειμμα, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, είπε ότι «πρέπει κατ' αρχήν να κινηθούμε με υπομονή και πολύ μεγάλη προσοχή και να μην καμφθούμε».

Στο ΠΑΣΟΚ διαχειριστήκαμε πρωτοφανείς καταστάσεις, κάναμε και μεγάλα λάθη, αλλά το κύριο ερώτημα είναι <<η χώρα υπάρχει;>> έθεσε το ρητορικό ερώτημα ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι <<ο πολίτης ξέρει τι έχασε, γιατί κανείς δεν του εξήγησε τι έγινε».

«Το δράμα είναι πως μας αμφισβητούν αυτοί που στο δικό τους όνομα δώσαμε τις μάχες», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι «πρέπει να συμφιλιωθούμε με τον έλληνα πολίτη κι αυτό θα γίνει αν του πούμε την αλήθεια τώρα και δεν δειλιάσουμε την τελευταία στιγμή».

«Το μέλλον της χώρας σε ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας κρίνεται τις επόμενες μέρες και είμαι βέβαιος πως ενωμένοι θα τα βγάλουμε πέρα», κατέληξε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ