Την ανάγκη για μείωση μισθών και απολύσεις ώστε να καταστεί η ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική επεσήμανε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν ο οποίος μίλησε για «δραματικά υψηλότερους μισθούς» στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες.
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Τόμσεν υπογραμμίζει την ανάγκη να συνδεθούν οι μισθοί με την παραγωγικότητα και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όπου ο κατώτατος μισθός είναι πολύ χαμηλότερος.
«Ο κατώτατος μισθός είναι δραματικά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες σαν την Ελλάδα και βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι, δηλαδή, πολύ πάνω από αυτόν που δικαιολογεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Στην Πορτογαλία, ο κατώτατος μισθός είναι 35% χαμηλότερος από ό,τι στην Ελλάδα. Στην Ισπανία είναι 20% χαμηλότερος. Και η Ισπανία έχει τεράστια ανεργία. Η ανεργία στους νέους, που φθάνει στην Ελλάδα το 40%, αποτελεί κάτι σκανδαλώδες».
Παρόλα αυτά ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, αναγνωρίζει ότι «η ύφεση, η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας είναι αναπόφευκτες για μια χώρα που καλείται να αντιμετωπίσει το διπλό πρόβλημα των υπερβαλλόντων ελλειμμάτων και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας».
Επιπλέον, προοιωνίζοντας ίσως μια αλλαγή στάσης στο θέμα του 13ου και του 14ου μισθού, ο κ. Τόμσεν είπε πως ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τις επιπτώσεις που θα έχει στα ασφαλιστικά ταμεία.
«Θα χρειαστούν αναγκαστικές απολύσεις»
Ο κ. Τόμσεν τονίζει πως ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Δημοσίου και η κατάργηση θέσεων και οργανισμών θα φέρει αναπόφευκτα απολύσεις ωστόσο σημειώνει ότι η μεγάλη μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο Δημόσιο θα προέλθει από τις συνταξιοδοτήσεις.
Σε σχέση με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Τόμσεν σχολίασε σκωπτικά πως είναι λάθος να βάζει κανείς «την άμαξα πριν από το άλογο», υποστηρίζοντας ότι η μείωση των συντελεστών θα οδηγήσει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης. «Η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει. Πρέπει πρώτα να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώνουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό».
Αναφορικά με το καυτό θέμα των τραπεζών και την ενίσχυσή τους, ο κ. Τόμσεν επεσήμανε την ανάγκη να μην κρατικοποιηθούν καθώς όπως σημειώνει, σε αυτόν τον τομέα έχει αποτύχει στο παρελθόν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.
Παραδέχθηκε λάθη αλλά «κάρφωσε» την ΕΕ
Ωστόσο, ο επικεφαλής της Τρόικας, παραδέχθηκε πως έγιναν πολλά λάθη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας καθώς δόθηκε έμφαση στη φορολογία και όχι στον εξορθολογισμό της διοίκησης μέσω περικοπής δαπανών. Παράλληλα ο κ. Τόμσεν «πέταξε διακριτικά το μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις ενός υπερβολικού ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλισθεί η ανεκτικότητα της κοινωνίας και η πολιτική υποστήριξη. Μάλιστα σε μια ασυνήθιστη αυτοκριτική ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε πως «οι διάφοροι αξιωματούχοι –και εγώ– θα πρέπει ίσως να είναι πιο ευαίσθητοι στο να διασφαλιστεί ότι στέλνουμε ένα μήνυμα ισορροπίας, όταν λέμε πως το πρόγραμμα βρίσκεται εκτός τροχιάς».
«Δεν υπάρχει ελληνικό DNA στην φοροδιαφυγή»
Τέλος, ο κ. Τόμσεν ήταν ιδιαίτερα καυστικός σε σχέση που δαιμονοποιούν την Ελλάδα και ανέφερε ότι «οι υπαινιγμοί πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προσαρμοστεί γιατί η κακοδιαχείριση, η φοροδιαφυγή, η διαφθορά κ.ά. είναι στο ελληνικό DNA είναι απαράδεκτοι και συνιστούν προσβολή προς τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη θυσιάσει πολλά».