Για την αναγκαιότητα κοινής πορείας Ελλάδας και Ευρωζώνης μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην τελετή ανακήρυξής του ως Επίτημου Δημότη της Μήλου.
«Όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να διανοηθεί το μέλλον της εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας οριστικά και αμετάκλητα αποφασίσει την πορεία της μόνον εντός αυτής και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, έτσι και η Οικογένεια των Ευρωπαϊκών Λαών δεν μπορεί να είναι ποτέ πλήρης και αντάξια του ονόματός της και της πολιτισμικής της κληρονομιάς χωρίς την Ελλάδα, ως διαρκές και αναπόσπαστο μέλος της» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε μάλιστα ότι «η Ιστορία της Μήλου τεκμηριώνει, με ακαταμάχητο τρόπο, το προ πολλών αιώνων συναπάντημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού με τον Χριστιανισμό στη χώρα μας, συνιστώντας περίτρανη απόδειξη της αναντίρρητης ευρωπαϊκότητας της Ελλάδας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι στην Ιστορία του νησιού συναντώνται «ήδη από πολύ νωρίς, οι δύο από τους τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ήτοι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και την Χριστιανοσύνη».
Εξήγησε ότι «το αέτωμα του, υπό την ευρεία του όρου έννοια, Ευρωπαϊκού Πολιτισμού - και, κατά λογική και ιστορική ακολουθία, το αέτωμα αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, αφού όχημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι κατ' εξοχήν ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός- στηρίζεται, κατά γενική πλέον ομολογία, σε τρεις κορυφαίους πυλώνες: Ο πρώτος είναι ο πυλώνας του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος. Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας της θεσμικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ρώμης. Και ο τρίτος είναι ο πυλώνας της Χριστιανικής Διδασκαλίας. Οι ρίζες των τριών πυλώνων συνδέονται αρρήκτως μεταξύ τους».
«Η τιμή που σήμερα περιποιείτε στο πρόσωπό μου, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ανακήρυξή μου ως Επίτιμου Δημότη της Μήλου, είναι ξεχωριστή και ως εκ τούτου άκρως συγκινητική, καθώς προέρχεται από τον Δήμο ενός ιερού για την Χριστιανοσύνη νησιού, το οποίο, επιπροσθέτως, είναι δείγμα σπάνιας φυσικής ομορφιάς», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ιστορία της Μήλου, τονίζοντας ότι δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα, η οποία ξεκίνησε πριν από 2-3 εκατομμύρια χρόνια και σταμάτησε πριν από 90.000 χρόνια. Χαρακτήρισε τα τοπία ως «μοναδικής ιδιαιτερότητας», χάρη, όπως είπε «στα διαφορετικού είδους πετρώματά της, τα οποία αποτελούν αντικείμενο μελέτης επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο».
«Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι στα αρχαία χρόνια η "μήλια γη", μια ουσία που αποτελείται κατά κύριο λόγο από καολίνη, χρησιμοποιήθηκε ως χρωστική από τους καλλιτέχνες για την παραγωγή του λευκού χρώματος» είπε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα δείγματα «του διαχρονικού πολιτισμού που άκμασε στην Μήλο», όπως είναι η Αφροδίτη της Μήλου, το περίφημο άγαλμα, το οποίο βρέθηκε στο νησί το 1820 και σήμερα κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου, το αρχαίο θέατρο, τα ιαματικά λουτρά του νησιού, αλλά και οι κατακόμβες, οι οποίες είναι σκαμμένες σε ηφαιστειακό έδαφος, και ήταν τόπος συγκέντρωσης των πρώτων Χριστιανών και το πρώτο κοινοτικό νεκροταφείο στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ