Πριν πει το «όχι» στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη υπογράψει, στις 28 Μαρτίου, ένα διάταγμα με στόχο να προωθήσει τη βιομηχανία του άνθρακα και είχε πάρει πολλά μέτρα εναντίον του περιβάλλοντος.
Στόχος του Τραμπ είναι να ξηλώσει το πουλόβερ του Μπαράκ Ομπάμα παίρνοντας πίσω όλες τις συμφωνίες που είχε υπογράψει για την προστασία του περιβάλλοντος και να στηρίξει την «βρόμικη» βιομηχανία του άνθρακα. Η δεύτερη μεγάλη απόφαση που έλαβε εναντίον του περιβάλλοντος ήταν η υπογραφή για δύο πετρελαϊκούς αγωγούς, τον Keystone XL και τον Standing Rock που διασχίζουν την Αμερική.
Πράγματι, ο Τραμπ ξεκίνησε την διάλυση της πολιτικής για το Κλίμα του Μπαράκ Ομπάμα στις 28 Μαρτίου, υπογράφοντας διάταγμα υπέρ της βιομηχανίας άνθρακα. Το διάταγμα που υπέγραψε έχει τίτλο «διάταγμα για την ενεργειακή αυτονομία» και πρωτοκολλήθηκε παρουσία εργαζομένων σε βιομηχανίες κάρβουνου για να του δώσει και συμβολική ισχύ. Ο Τραμ ισχυρίστηκε ότι θέλει «να βάλει τέλος στον πόλεμο εναντίον του άνθρακα». Αυτή η πρώτη ύλη ενέργειας παρέχει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ και έχει 66.000 θέσεις εργασίας (στοιχεία 2015). Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται σε πτώση, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Και πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι ο άνθρακας θα πρέπει να αντικασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμη και από το φυσικό αέριο, το οποίο πωλείται σε χαμηλή τιμή.
Ο Τραμπ με το διάταγμα εντέλει την Υπηρεσία για την Προστασία του Περιβάλλοντος (EPA) να επανεξετάσει το Clean Power Plan, το οποίο επιβάλλει στα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα να μειώσουν την έκλυση διοξειδίου του άνθρακος (CO2) κατά 32 % ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Επρόκειτο για ένα Σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα το οποίο ποτέ δεν ετέθη σε ισχύ γιατί το είχε μπλοκάρει η δικαιοσύνη.
Αυτό το διάταγμα ματαιώνει επίσης και άλλες αποφάσεις του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ του Κλίματος, τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε «άχρηστες και καταστροφικές για τις θέσεις εργασίας». Ετσι, π.χ. θα μπορούν να ξεκινήσουν πάλι οι εξορύξεις στα ανθρωκωρυχεία, τα στάνταρτς για CO2 αναθεωρούνται, οι κανόνες για την έκλυση μεθανίου στις πηγές παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου γίνονται πιο ελαστικοί κλπ.
Εχοντας στρώσει το χαλί εναντίον των μέτρων για την Κλιματική αλλαγή, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τελικά και την απόφασή του να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, προκαλώντας παγκόσμιο σάλο. Τα μεγάλα ΜΜΕ ανά τον κόσμο έκριναν αυστηρά την απόφαση του αμερικανού προέδρου ο οποίος απομονώνει τις ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο, όπως έγραψαν.
Στις ΗΠΑ, οι Los Angeles Times δεν μάσησαν τα λόγια τους. Αυτή η απόφαση «θα προκαλέσει μια αναπότρεπτη καταστροφή», έγραψε η καθημερινή εφημερίδα της Καλιφόρνια, η οποία δείχνει με το δάχτυλο «την απόρριψη της επιστήμης και μια απόλυτη περιφρόνηση για το Εθνος ως παγκόσμιο leader».
Σύμφωνα με τους New York Daily News, η απόφαση απόσυρσης από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα «αφήνει τις ΗΠΑ να είναι η μόνη μεγάλη χώρα που δεν υπογράφει την Συμφωνία, εκτός από την Συρία και την Νικαράγουα». «Αυτό αποτελεί ένα χτύπημα στις διεθνείς ελπίδες για το Κλίμα», γράφει.
Εξώφυλλο: «Ο Τραμπ λέει στον κόσμο Αντε ψόφα»
«Ενα ισχυρό χτύπημα» για την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποκαλούν την απόφαση Τραμπ οι New-York Times, και απαριθμεί όλες τις επιχειρήσεις που ήταν αντίθετες με το Σύμφωνο του Παρισιού για το Κλίμα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι πρόκειται για νίκη των εχθρών του κλίματος.
Η βρετανική The Guardian εκτιμά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «θα μπει στα βιβλία ιστορίας ως ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ». Ο αμερικανός πρόεδρος «υψώνει το μεσαίο δάχτυλο στον υπόλοιπο κόσμο και στις μελλοντικές γενιές».
Στη Γερμανία, ο Spiegel εμφάνισε τον Ντόναλντ Τραμπ σαν έναν τρελό μετεωρίτη ο οποίος πέφτει με τρελή ταχύτητα στον πλανήτη Γη.
Η καθημερινή Die Welt κάνει λόγο για μια επιλογή «η οποία απομονώνει τις ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο. Το ίδιο πιστεύει και η ισπανική El Païs : μια θέληση «απομονωτισμού, η οποία δείχνει ότι ο πρόεδρος εγκαταλείπει την μάχη εναντίον ενός από τα μεγαλύτερα θέματα της ανθρωπότητας».
Στην ασιατική ήπειρο, η China Daily κάνει λόγο για «μεγάλη απογοήτευση», ενώ οι Global Times, η άλλη καθημερινή κινέζικη εφημερίδα κάνει λόγο για «καταστροφή για την διεθνή κοινότητα». Καταπέλτης είναι και η ινδική Times of India η οποία θυμίζει ότι οι ΗΠΑ «είναι 6η δύναμη παγκοσμίως σε έκλυση CO2, παράγει δηλαδή περισσότερο από όσο οι 28 χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης μαζί».
Οργή από επώνυμους
Εκνευρισμένοι από το Οχι του Τραμπ στην Συμφωνία για το Κλίμα, πολλοί επώνυμοι αντέδρασαν με οργή. Ανάμεσά τους ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος γύρισε ένα βίντεο μεγάλης διάρκειας για να επικρίνει την απόφαση Τραμπ.
«Ενας μόνο άνθρωπος δεν μπορεί να καταστρέψει όλη την πρόοδο που έχουμε κάνει. Ενας μόνο άνθρωπος δεν μπορεί να σταματήσει την επανάστασή μας σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενας μόνο άνθρωπος δεν μπορεί να γυρίζει πίσω στο χρόνο. Μόνο εγώ θα μπορούσα να το κάνω αυτό [εννοεί στον ρόλο ως Terminator].
Το μήνυμά μου είναι ότι ως Πρόεδρος, η πρώτη και σημαντικότερη ευθύνη σας είναι να προστατεύετε τους πολίτες. 200 000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα. Τα μισά από τα ύδατά μας είναι πολύ μολυσμένα για την υγεία μας. Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα όσο οι άνθρωποι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν», λέει μεταξύ άλλων.
Ο Elon Musk, ο πολύ επιτυχημένος και επικοινωνιακός ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και φανατικός υπερασπιστής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει όλα τα συμβούλια στα οποία συμμετέχει με άλλους βιομηχάνους που συμβουλεύουν τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Το να εγκαταλείψουμε την Συμφωνία του Παρισιού δεν είναι καλό για την Αμερική και για τον κόσμο», έγραψε σε ένα tweet