Κλειδώνει το κούρεμα - Με επιτόκιο στο 3,7% τα νέα ομόλογα - iefimerida.gr

Κλειδώνει το κούρεμα - Με επιτόκιο στο 3,7% τα νέα ομόλογα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η κυβέρνηση με τους πιστωτές της Ελλάδας για το PSI, σύμφωνα με τον επίτροπο Όλι Ρεν, με τις τράπεζες να αποδέχονται απώλειες 70% και επιτόκιο 3,7% με 3,8% στα νέα «κουρεμένα» ομόλογα, ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς τα ελληνικά κόμματα ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν δήλωσε μιλώντας στο 42ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ότι «είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία, αν όχι σήμερα (Παρασκευή), τότε αναμφίβολα αυτό το Σαββατοκύριακο».

Παρόμοια δήλωση έκανε από το Νταβός και ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ (η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα), λέγοντας πως επίκειται συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της, καθώς οι τράπεζες είναι έτοιμες να δεχθούν «απώλειες σχεδόν 70%»: «Όπως και να το κάνουμε, οι απώλειες που αποδεχόμαστε είναι 70%, είναι πραγματικά πολύ», είπε χαρακτηριστικά ο Άκερμαν, τονίζοντας ότι είναι «πεπεισμένος πως θα φτάσουμε σε μια λύση». Να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο, η Ντόιτσε Μπανκ κατείχε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ ελληνικού χρέους, που έχει ήδη υποτιμηθεί σχεδόν στο 50% της ονομαστικής αξίας του στους λογαριασμούς της.

Επιτόκιο στο 3,7 με 3,8% - Νέα συνάντηση με Νταλάρα στις 6 το απόγευμα

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει και το Dow Jones Newswire, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτικών τραπεζών για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) βρίσκονται ένα βήμα πριν από την οριστική συμφωνία. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IΙF), που εκπροσωπεί τις τράπεζες, φαίνεται να αποδέχτηκε στη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ένα μέσο επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα κινείται στο 3.7% με 3.8%.

Η δίωρη συνάντηση που έγινε την Πεμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ήταν σε καλό κλίμα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η συμφωνία για το PSI έχει ουσιαστικά «κλειδώσει» με τις τράπεζες να υποχωρούν στις απαιτήσεις των εταίρων μας (ΔΝΤ, Βερολίνο) για μέσο επιτόκιο κάτω από το 4%. Στην ανακοίνωσή του, το IIF έλεγε χαρακτηριστικά ότι «οι συζητήσεις στην Αθήνα σήμερα επικεντρώθηκαν σε νομικά και τεχνικά ζητήματα σχετικά με την εθελοντική συμμετοχή στο PSI, ενώ πραγματοποιήθηκε κάποια πρόοδος».

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το IIF ζητά να υπάρξει «ρήτρα ανάπτυξης» η οποία θα προβλέπει μεγαλύτερες αποδόσεις στα νέα κουρεμένα ομόλογα στην περίπτωση που η χώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Προϋπόθεση για τη δανειακή σύμβαση η συμφωνία των κομμάτων στα μέτρα

Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις από την Τρόικα προς τα ελληνικά κόμματα ώστε να συμφωνήσουν ρητά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η συμφωνία των κομμάτων είναι «αναγκαστική προϋπόθεση» για το νέο δάνειο.

Μάλιστα, ο Γιούνκερ εμφανίζεται απογοητευμένος από την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και αναφέρεται συγκεκριμένα στην ψηφοφορία της περασμένης Δευτέρας για το ωράριο των Φαρμακείων. «Ναι μεν η κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά και πολύ καθυστερημένα. Μόλις την Δεύτερα ένας σημαντικός μεταρρυθμιστικός Νόμος απέτυχε να ψηφιστεί από την Βουλή. Μεμονωμένες συντεχνίες είναι πάντα πιο ισχυρές από πιθανές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτό ρίχνει μια σκιά πάνω στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι «καμία χώρα δεν αντέχει να την κατηγορούν συνεχώς» και επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη, αλλά, αντιθέτως, η Ευρωζώνη θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι νομίζαμε ως τώρα, ίσως και για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιούνκερ δεν αποκλείει πέρα από τους ιδιώτες, να χρειαστεί και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των κρατών-μελών. «Τέτοιες προτάσεις-λύσεις δεν τις θεωρώ τελείως εξωφρενικές. Εξωφρενική όμως θα ήταν τώρα η δημόσια συζήτηση για αυτές», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιούνκερ αποκάλυψε ότι δεν σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του μετά το τέλος της θητείας του, τον Ιούνιο. «Δεν είναι στις φιλοδοξίες μου να συνεχίσω σε αυτή τη θέση, αλλά θα πρέπει να βρεθεί κάποιος ο οποίος να μπορεί και να θέλει», σημείωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ