Επιτυχημένη μεταμόσχευση μορίου έκανε ένας μαύρος άντρας 17 χρόνια μετά την απώλεια του μορίου κατά την διάρκεια επέμβασης περιτομής. Μάλιστα, ο δότης ήταν ένας λευκό άνδρας, με αποτέλεσμα το χρώμα του μορίου να μην ταιριάζει με τον λήπτη.
Η ομάδα γιατρών της Νότιας Αφρικής από το Πανεπιστήμιο Στέλενμπος και το Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο Tygerberg πραγματοποίησαν τον περασμένο Απρίλιο την τρίτη μεταμόσχευση πέους στα χρονικά με την ιστορία του λήπτη να μην τελειώνει εκεί, καθώς ουσιαστικά μέχρι σήμερα είναι μαύρος με λευκό μόριο.
Ο λήπτης τώρα σχεδιάζει να κάνει ιατρικό τατουάζ ώστε το μόριό του να ταιριάζει με το χρώμα του υπόλοιπου σώματός του.
Οι γιατροί σύμφωνα με την Daily Mail, αναφέρουν πως ακόμη κι έτσι, ο μαύρος άντρας μπορεί να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή, όπως ένας υγιής άντρας.
Όσον αφορά τα ιατρικά τατουάζ, αυτά συχνά κρύβουν επιμελώς ατέλειες του δέρματος χρησιμοποιώντας χρωστικές ουσίες στο δέρμα.
«Μια χρωματική ασυμφωνία μεταξύ του λήπτη και του οργάνου του δότη θα διορθωθεί με ιατρικό τατουάζ μέσα σε διάστημα έξι έως οκτώ μηνών μετά την επέμβαση», όπως ανέφεραν οι θεράποντες γιατροί.
Πρόκειται για το τρίτο άτομο που υποβάλλεται παγκοσμίως σε μεταμόσχευση πέους, μία χειρουργική επέμβαση που διήρκεσε πάνω από εννέα ώρες.
«Την πρώτη φορά που είδε το μόριο του, ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικός και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μετά από 17 χρόνια έχει και πάλι πέος», δήλωσε ο καθηγητής Αντρα βαν ντερ Μέρβε.
«Είναι σίγουρα ένας από τους πιο ευτυχισμένους ασθενείς που έχουμε δει στο νοσοκομείο μας", πρόσθεσε.
Το ανδρικό μόριο του ασθενούς αναμένεται να έχει ανακτήσει όλες τις ουρολογικές και αναπαραγωγικές λειτουργίες του εντός έξι μηνών .
«Περιμένουμε να έχει κανονικές στύσεις που του επιτρέπουν να έχει κανονική σεξουαλική επαφή», δήλωσε ο καθηγητής.
Τον Δεκέμβριο του 2014, η ίδια ομάδα ιατρών πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ανδρικού μορίου στον κόσμο. Η δεύτερη ανάλογη επέμβαση έγινε το 2016 στη Βοστόνη.
Μάλιστα, ο Βαν Ντε Μέρβε, ανέφερε πως θα είχαν γίνει ακόμη περισσότερες μεταμοσχεύσεις ανδρικού μορίου, αν υπήρχαν περισσότερα ανδρικά μόρια.
«Η διαδικασία αυτή είναι σπάνια καθώς δεν υπάρχουν δότες αυτού του οργάνου», υποστηρίζει ο Νοτιοαφρικανός επιστήμονας.