Τη χιουμοριστική παρομοίωση που είχε χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι στη διαπραγμάτευση «δεν είχαμε αποτέλεσμα Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός» χρησιμοποίησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή.
Αν και παραδέχθηκε ότι στη συμφωνία «υπάρχουν πολλά πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον κόσμο, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι» ο υπουργός Οικονομικών, θέλησε να υπερασπιστεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι η συμφωνία περιέχει περισσότερα αντίμετρα από μέτρα.
«Ο Πανελευσινιακός κέρδισε την Μπαρτσελόνα 7-5» αφού «υπάρχουν περισσότερα αντίμετρα από μέτρα. Αυτή είναι η βασική αλήθεια» είπε ο Ευ. Τσακαλώτος και σημείωσε ότι «τα θετικά μέτρα είναι 7,6 δις» και «τα αρνητικά μέτρα είναι 4,9 δις».
Απευθυνόμενος στη ΝΔ τόνισεΣ «Είχατε το αφήγημα ότι δεν θα κλείσει η β αξιολόγηση και δεν θα γίνει συζήτηση για το χρέος. Συγγνώμη που δεν έπεσε η κυβέρνηση, που θα κλείσει η Αξιόλογη, που θα υπάρξει λύση για το χρέος, που θα εφαρμόσουμε τα αντίμετρα».
Οπς είπε «από την αρχή είχα δηλώσει ότι εδώ θα υπάρχουν μέτρα δυσάρεστα, μέτρα που δεν θα θέλαμε να τα πάρουμε, μέτρα που έχουν επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα. Εμείς κάναμε την επιλογή για μια συμφωνία που κάνει συμβιβασμούς αλλά ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους στις εργασιακές σχέσεις με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει δρόμους για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανοίγει δρόμους για τις επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία», είπε ο υπουργός, μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο
Μπορεί να πάει και μετά τις 22 Μαΐου η συμφωνία
Υπογράμμισε δε ότι για την κυβέρνηση προϋπόθεση είναι η συμφωνία στις 22 Μαΐου, αν και -όπως είπε- «μπορεί να πάει και λίγο περισσότερο, μέχρι την τελική συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει το χρέος».
«Εμείς δεν έχουμε success story όπως λέγανε ότι είχαν οι προηγούμενοι», δήλωσε. «Θα υπάρχουν και ζώνες γκρίζες όταν θα φύγουμε από το πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πρόβλημα της επιτροπείας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είτε είναι σε πρόγραμμα είτε όχι.
«Ο στόχος μας είναι το 2018 να φύγουμε από αυτό το πρόγραμμα» επανέλαβε και στάθηκε στην ανάγκη μιας συμφωνίας προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο, αλλά και εξόδου της χώρας στις αγορές.
Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, διερωτήθηκε αν θα ήταν καλύτερο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις τον περασμένο Δεκέμβριο με καθαρά μέτρα χωρίς αντίμετρα.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η Ελλάδα και το 1974 και το 2009, ήταν από τις πιο φτωχές και με τις μεγαλύτερες ανισότητες χώρες στην Ε.Ε. Κατηγόρησε δε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι «το δικό σας κοινωνικό κράτος δεν στηρίχθηκε σε κοινωνικές παροχές, όπως αυτές που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς. Ήταν πάνω στο ρουσφέτι, πάνω στη μόνιμη φοροδιαφυγή».
Ανέφερε επίσης ότι μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα ζουν σε φτωχές οικογένειες και πρόσθεσε ότι το ποσοστό παιδικής φτώχειας από το 20,7% το 2009 φτάνει το 55,1% το 2014.
Για το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα χρειάζεται υπέρβαση των στόχων, ο υπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ψαρεύει σε θολά νερά και ότι κρύβει την αλήθεια.
Αναφορικά με το πόσα μέτρα θα υπάρξουν το 2018-2021, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. και τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,5 δισ.
«Είναι το τέλος της ιστορίας και η αρχή ενός success story; Όχι. Αλλά είναι αυτές οι παρεμβάσεις που από τη δική μας σκοπιά πρέπει να υποστηριχθούν για να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.