Αύριο, Σάββατο 13 Μαΐου, το μεσημέρι θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα του νέου, συμπληρωματικού Μνημονίου, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν σήμερα τα κόμματα.
Ο προγραμματισμός της συζήτησης και επεξεργασίας του σχεδίου νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», έχει, ήδη, ανακοινωθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και σύμφωνα με αυτόν το νομοσχέδιο συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές Δευτέρα και Τρίτη, ενώ Τετάρτη και Πέμπτη συζητείται στην Ολομέλεια.
Οι τέσσερις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση το μεσημέρι της Δευτέρας, 15 Μαΐου, για την έναρξη της συζήτησης.
Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται διατάξεις για φόρους, εισφορές, συντάξεις, επιδόματα, μισθούς, εργασιακά.
Το ύψος των μέτρων ξεπερνά τα 4,5 δις ευρώ μέχρι το 2019. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που θα ληφθούν το 2017-2018 θα είναι 660 με 700 εκατ. και το 2019 και 2010 θα ληφθούν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (1% το 2019, δηλαδή 2 δις από περικοπές στις συντάξεις και 1% το 2020, δηλαδή άλλα 2 δις από από τη μείωση στο αφορολόγητο).
Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και τα αντίμετρα για τα οποία υπάρχει μόνο ένα γενικό περίγραμμα για το τι θα αφορούν.
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, αυτό που είπε χθες, μετά την ενημέρωση στη Βουλή, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στο iefimerida πως: «Στο θετικό σενάριο η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ουδέτερη. Επιβάρυνση υπάρχει» για να προσθέτει ότι η συμφωνία είναι ουδέτερη με οικονομικούς όρους. Μιας και κοινωνικά τα μέτρα και τα αντίμετρα δεν θα αφορούν τον ίδιο άνθρωπο.
Τα μέτρα
Μεταξύ άλλων στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (έως 18% της σύνταξης) και δραστική μείωση αφορολογήτου στα επόμενα χρόνια, αλλαγές στον Νόμο Κατρούγκαλου για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2018 -και ακόμα μεγαλύτερη από το 2019 και μετά.
Στις 6.250 ευρώ το αφορολόγητο
O υπουργός Οικονομικών και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου απάντησαν στις ερωτήσεις περίπου 45 βουλευτών που έδωσαν το «παρών».
Μάλιστα, ο κ.Τσακαλώτος διευκρίνισε πως η βάση για το αφορολόγητο θα είναι τελικά για τον άγαμο στις 6.250 ευρώ καθώς και ότι ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια πηγαίνει από το 24% στο 13% από 1ης Ιουλίου.2017.
Χωρίς ρήτρα χρέους τα μέτρα
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε πως οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν χωρίς «ρήτρα χρέους» την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου τα μεσάνυχτα σε ονομαστική ψηφοφορία τα μέτρα και τα αντίμετρα,
Όπως είπε ο υπουργός, δεν θα υπάρχει καμία αναφορά στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ούτε καν στην αιτιολογική του έκθεση, που να συνδέει με οποιοδήποτε τρόπο την ψήφιση των μέτρων-αντίμετρων με το χρέος.
Στο ίδιο κλίμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η «ρήτρα» περί μη εφαρμογής των μέτρων για το 2019-2020 είναι πολιτική και καλύπτεται από τη σχετική δέσμευση που έχει δώσει τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών. Όπως εξήγησε, άλλωστε, εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, τότε αυτό θα σημάνει ότι το ΔΝΤ δε θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα που ψηφίζονται μετά από απαίτηση του ΔΝΤ για τη διετία 2019-2020, δεν θα εφαρμοστούν.
Από την κυβέρνηση λένε πως δεν μπορεί νομικά να στοιχειοθετηθεί κάτι τέτοιο και σε επιμένουν πως πρόκειται περισσότερο για δέσμευση πολιτικής φύσεως και μάλιστα δια χειλιών Τσίπρα: ότι δηλαδή δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα, αν δεν διευθετηθεί το χρέος.