Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη του Eurogroup, όπου συζητείται και η λειτουργία του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (ESM), θα υπάρξει όπως όλα δείχνουν η πρώτη ένδειξη για το πού πάει η διαδικασία του PSI.
Σύμφωνα με συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, η συζήτηση για το PSI και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική, στον έντονο απόηχο, όμως, των δηλώσεων και των πληροφοριών που έρχονται κυρίως από τη γερμανική πλευρά, οι οποίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο όχι μόνο επιθυμεί να κατέβει το επιτόκιο των "κουρεμένων" ομολόγων στα όρια του 3- 3,5% αλλά κι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης της βοήθειας προς την Ελλάδα προκειμένου να καλυφθεί ενδεχόμενο "κενό" από τη συμμετοχή των ιδιωτών στο "κούρεμα" ή νέες δημοσιονομικές αποκλίσεις λόγω βαθύτερης ύφεσης.
Απώτερος στόχος της ελληνικής πλευράς δεν είναι άλλος από το να γίνει η επίσημη προσφορά προς τους ιδιώτες μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με την εκταμίευση των αναγκαίων ποσών από τη Τρόικα για να καλυφθεί το ομόλογο των 14,5 δισ ευρώ που λήγει το Μάρτιο. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup εκτιμούσαν, δε, ότι θα έχουμε ανακοινώσεις το αργότερο έως την επόμενη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Επιχειρώντας να εντοπίσει κανείς τις αιτίες αυτού του σκληρού παζαριού μεταξύ των τραπεζών και ΔΝΤ/ Βερολίνου, δεν έχει παρά να ανατρέξει στις εκθέσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους του τελευταίου εξαμήνου. Τι άλλαξε και τι φοβούνται ΔΝΤ/ Βερολίνο ότι θα συνεχίζει να αλλάζει, ανατρέποντας τους υπολογισμούς και τις προβολές για το ελληνικό Χρέος; Οι υπολογισμοί για την ανάπτυξη. Τον περασμένο Ιούλιο, αποφασίστηκε ένα "κούρεμα" της τάξης του 21%, αλλά δεν πέρασαν παρά δύομισι μήνες για να έρθουν τα πάνω- κάτω και η Τρόικα να ζητάει "κούρεμα" της τάξης του 50% γιατί διαπιστώθηκε αφενός ότι η ύφεση το 2011 και το 2012 θα είναι βαθύτερη αφετέρου ότι η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη περιοριστική πολιτική στην Ελλάδα μπορεί να κρατήσει τη χώρα μας σε υφεσιακό περιβάλλον ή σε ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης για περισσότερα χρόνια.
Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν που αλλάζει δραματικά τον παρανομαστή του κλάσματος Χρέους/ ΑΕΠ αλλά και ανατρέπει τον σχεδιασμό για τη δυνατότητα πρωτογενών πλεονασμάτων σε βάθος δεκαετίας, Βερολίνο και ΔΝΤ πιέζουν και επιχειρούν να αλλάξουν στη πράξη τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και να επιβάλλουν "κούρεμα" της τάξης του 70%. Με αυτό το τρόπο- σύμφωνα με τον συλλογισμό τους- και το ελληνικό Χρέος μπορεί να υποχωρήσει στα επίπεδα του 120% και δεν θα χρειαστεί να ξαναβάλουν το χέρι στη τσέπη...