Με μόλις 51,41 % έναντι 48,59% πέρασε η αναθεώρηση του Συντάγματος για τη διεύρυνση των εξουσιών του επόμενου Προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος θα εκλεγεί στις 3 Νοεμβρίου του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που μεταδίδει το CNN Turk και με καταμετρημένο το 99,97% των ψήφων.
Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα το «ΝΑΙ» επικράτησε με ποσοστά περίπου 2,5 % μικρότερα από αυτά που προέβλεπε ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων.
Αυτό δεν ήταν σίγουρα το ιδανικά επιθυμητό αποτέλεσμα που θα ικανοποιούσε τον Ταγίπ Ερντογάν: ναι μεν του ανοίγει το δρόμο προς την υπερεξουσία, αλλά δεν έχει τις διαστάσεις του θριάμβου που επεδίωξε στο δρόμο προς την κάλπη, ανεβάζοντας τους τόνους της ρητορικής του και βάλλοντας κατά πάντων στο εξωτερικό, στοχεύοντας στο εσωτερικό του ακροατήριο. Τα πανηγύρια των υποστηρικτών του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα δεν έχουν τον παλμό που θα ήθελε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε και τη μαζικότητα.
Ο Ερντογάν έχασε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη
Οι πλούσιες μεγάλες πόλεις -Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, τα παράλια και οι περιοχές των Κούρδων ψήφισαν «όχι» - ενώ η ενδοχώρα των φτωχών και με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ψήφισε «ναι», δίνοντας του την πολυπόθητη νίκη.
Mε κόκκινο οι περιοχές που ψήφισαν «Όχι» και με μπλε εκείνες που ψήφισαν «Ναι»
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Κωνσταντινούπολης, όπως άλλωστε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και τα δημοψηφίσματα της Τουρκίας. Το ΑΚΠ, τα δύο κόμματα των Εθνικιστών και ο Ταγίπ Ερντογάν χάνουν έστω και με μικρή διαφορά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, και με μεγαλύτερη την Σμύρνη, δηλαδή τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Οι Τούρκοι της Γερμανίας ψήφισαν Ερντογάν
Όπως επίσης σημαντικά αποδείχθηκαν και τα αποτελέσματα από τις κάλπες του εξωτερικού που στήριξαν και πάλι τον Ταγίπ Ερντογάν με αρκετά υψηλότερα ποσοστά από αυτά του εσωτερικού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ομιλία που έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε την άνοδο των ψήφων στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου οι Κούρδοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Παρόλα αυτά όμως μέσα στις 10 πόλεις που ψήφισαν το πιο ισχυρό «ΟΧΙ» συγκαταλέγονται πέντε από την περιοχή αυτή. Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ του «ΟΧΙ» με 80,42 %, ήταν το Τούντζελι.
Ερντογάν: «Και δημοψήφισμα αν χρειαστεί για την επαναφορά της θανατικής ποινής»
Επίσης πρέπει να σημειωθεί και το μήνυμα που έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συμμαχικές χώρες για στήριξη ειδικά σε θέματα τρομοκρατίας. Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή των ψηφοφόρων που ξεπέρασε το 85%.
Από τα σημεία της ομιλίας Ερντογάν προς τους ψηφοφόρους του που ξεχώρισαν, ήταν και αυτό για την επαναφορά της θανατικής ποινής: πρώτο μέλημά του, δήλωσε, να το συζητήσει με τον πρωθυπουργό Μπ. Γιλντιρίμ και πως αν χρειαστεί θα καταφύγει σε δημοψήφισμα.
Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν νοθεία. O αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η τροποποίηση που έγινε την τελευταία στιγμή στον εκλογικό κανονισμό θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος.
Καταγγέλλοντας την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα των εκλογικών τμημάτων, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε πως οι αρχές «κατέστησαν θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος» και «επισκίασαν την απόφαση του έθνους».
Ο ίδιος επισήμανε ότι εκείνοι που υποστήριξαν το «ναι» στο δημοψήφισμα ενδεχομένως παραβίασαν τα όρια του νόμου.
Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του CHP, κατήγγειλε νωρίτερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk «παράβαση» μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα.
Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.
Η εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσε τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα
Τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην χώρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).
Η εκστρατεία υπέρ του «ναι» συγκέντρωσε 1,25 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους σε σύγκριση με την εκστρατεία υπέρ του «όχι» και δεδομένου ότι μόλις 600.000 απομένουν προς καταμέτρηση, αυτό σημαίνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση εγκρίθηκε, δήλωσε ο πρόεδρος του YSK Σαντί Γκιουβέν σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το YSK αποφάσισε να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα εκτός κι αν αποδεικνυόταν ότι ήταν παραποιημένα, αφού δέχθηκε έναν μεγάλο αριθμό παραπόνων, μεταξύ αυτών ένα από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ότι δηλαδή κάποιοι εκ των αξιωματούχων του δεν σφράγισαν ορισμένα ψηφοδέλτια.
Σύμφωνα με τον Γκιουβέν, η απόφαση ελήφθη προτού τα αποτελέσματα καταχωρηθούν στο σύστημα και ότι στελέχη του AKP και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν παρόντα σε σχεδόν όλα τα εκλογικά κέντρα και υπέγραφαν τις αναφορές.
Ο Σαντί Γκιουβέν ανέφερε ότι τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σε 11- 12 ημέρες.
Κομισιόν: Η Τουρκία να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Άγκυρα να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στην εφαρμογή της αναθεώρησης του Συντάγματός της επισημαίνοντας την οριακή νίκη του «Ναι».
«Λαμβανομένης υπόψη της μικρής διαφοράς του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος επί της αναθεώρησης του Συντάγματος, καλούμε επίσης τις τουρκικές αρχές να επιδιώξουν την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στην εφαρμογή της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.
Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ