Προς κούρεμα 55% και πάνω με επιτόκιο στο 4% - iefimerida.gr

Προς κούρεμα 55% και πάνω με επιτόκιο στο 4%

Κούρεμα 55% και πάνω με επιτόκιο στο 4%
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αισιοδοξία υπάρχει τις τελευταίες ώρες στην κυβέρνηση για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων του PSI, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι Ελλάδα και ιδιώτες πιστωτές έχουν φτάσει κοντά σε μια συμβιβαστική λύση για το επιτόκιο των νέων «κουρεμένων» ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η γερμανική έκδοση των Financial Times, το αρχικό κουπόνι για τα νέα ομόλογα θα είναι κάτω από το 3% ενώ στη συνέχεια θα διαμορφώνεται στο 4,5%, έτσι ώστε κατά μέσο όσο το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 4 έως 4,25%, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από το 5 και κάτι που ζητούσαν οι τράπεζες για να αποδεχτούν την εθελοντική αναδιάρθρωση. Ένα τέτοιο επιτόκιο συνεπάγεται απώλειες της τάξης του 55% και πάνω για τις τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στη σημερινή νέα συνάντηση του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τερματίσει το μπρα ντε φερ με τις τράπεζες και να κλείσει την διαπραγμάτευση για τα νέα ομόλογα με ένα επιτόκιο που θα κάνει το αναδιαρθρωμένο χρέος βιώσιμο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε, ανώτερες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι τα πάντα πρέπει να έχουν τελειώσει την Παρασκευή ή μέχρι την Κυριακή, όπως έχουν ζητήσει το ΔΝΤ και η Γερμανία που ανησυχούν για τα πορτογαλικά spreads τα οποία έχουν πάρει την ανιούσα.

Πράσινο φως από το ΔΝΤ για το νέο δάνειο 130 δισ.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφωνεί να μετάσχει στη νέα δανειακή σύμβαση, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Συνόδου προέβλεπε το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% ώστε να φτάσει το 120% μέχρι το 2020 με δεύτερο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ προς την χώρα μας.

Οι πληροφορίες για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων και τη νέα δανειακή σύμβαση έχουν φέρει ευφορία στο Χρηματιστήριο που έκλεισε χτες με άνοδο 2,06%. Αντίστοιχη ανοδική τάση υπάρχει και σήμερα. Στις 1 το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν στις 686,80 μονάδες, με άνοδο 2,5% ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν και αυτά με θετικό πρόσημο.

Ωστόσο, την αισιοδοξία αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι οίκοι αξιολόγησης. Fitch και Standard & Poor's έχουν δηλώσει επίσημα ή μέσω στελεχών τους ότι στην περίπτωση που προχωρήσει το PSI θα θεωρήσουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής χρεοκοπίας...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ