Μία αναπάντεχη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ήρθε από το Γιβραλτάρ. Η Ισπανία απαιτεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες, στον βαθμό που αφορούν το καθεστώς στη χερσόνησο.
Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση ανάμεσα στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη, που προκάλεσε το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο περιλαμβάνεται η απαίτηση της Ισπανίας να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις του Brexit, στο βαθμό που αφορούν το καθεστώς του Γιβραλτάρ.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τουσκ να συμπεριλάβει στο ανακοινωθέν, που αποτελεί απάντηση στην επιστολή της Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, την απαίτηση της Ισπανίας να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο σε οτιδήποτε αφορά στο καθεστώς του Γιβραλτάρ προκάλεσε τη βίαιη αντίδραση του Φαμπιάν Πικάρντο, πρώτου Υπουργού του Γιβραλτάρ, και ταυτόχρονα ανακίνησε τα εθνικιστικά ένστικτα των ακραίων αντιευρωπαϊστών στο Συντηρητικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο Μάικλ Χάουαρντ, πρώην αρχηγός των Τόριδων, να φθάσει έως του σημείου να εγείρει θέμα υπεράσπισης του Γιβραλτάρ, κάνοντας ευθεία και απροκάλυπτη αναφορά στην στρατιωτική επιχείρηση της Μάργκαρετ Θάτσερ στα Νησιά Φόκλαντς το 1982.
Επί ποδός το Βασιλικό Ναυτικό;
Η εφημερίδα Daily Telegraph πήγε ακόμη μακρύτερα το θέμα και σε κύριο άρθρο υποστηρίζει πως αν και το Βασιλικό Ναυτικό δεν έχει την τότε ισχύ του, εν τούτοις θα κατατρόπωνε άνετα τους Ισπανούς. Η βρετανική κυβέρνηση είναι φοβερά ενοχλημένη με τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, σε σημείο που ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος υπουργός για το Brexit, να αλλάξει το πρόγραμμά του και να μεταβεί εκτάκτως, αυτή την εβδομάδα, στη Μαδρίτη.
Άσχετα αν νομικό ζήτημα για το Γιβραλτάρ δεν τίθεται, αφού ο Βράχος ανήκει διοικητικά στην Βρετανία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης του 1713, η εσωτερικής κατανάλωσης ενέργεια της Ισπανίας θα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι κινδύνου στο Λονδίνο για τυχόν αναπάντεχα εμπόδια, τα οποία ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία των διαπραγματεύσεων και να καθυστερήσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας Βρετανίας-Ευρωπαικής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ επέκρινε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεση να χορηγηθεί δικαίωμα βέτο στην Ισπανία σχετικά με την διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στον βρετανικό θύλακα και την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.
Στα... κάγκελα ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ
Το μέλλον του Γιβραλτάρ έχει αναδειχθεί σε θέμα τριβής μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις 29 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου Λονδίνου-ΕΕ, «αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ενωση, καμία συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εφαρμοσθεί για τον θύλακα του Γιβραλτάρ χωρίς συμφωνία ανάμεσα στο Βασίλειο της Ισπανίας και το Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο
«Ο κ. Τουσκ, ο οποίος εννοεί να προσφεύγει στις αναγωγές με το διαζύγιο και την αγωγή διαζυγίου, συμπεριφέρεται σαν απατημένος σύζυγος που εκμεταλλεύεται τα παιδιά», δήλωσε ο Φάμπιαν Πικάρντο στο πρακτορείο Reuters.
Ο Πικάρντο θεωρεί ότι η Ισπανία προσπαθεί να τρομοκρατήσει το Γιβραλτάρ και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση της επιτρέπει να το κάνει, ενώ διακηρύσσει ότι ο βρετανικός θύλακας δεν θα επιτρέψει να γίνει διαπραγματευτικό όπλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθούμε σε διαπραγματευτικό χαρτί και να γίνουμε θύμα του Brexit αφού δεν είμαστε οι υπαίτιοι του Brexit: ψηφίσαμε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άρα το να γίνουμε στόχος ισοδυναμεί με το να επιτραπεί στην Ισπανία να συμπεριφέρεται ως νταής», δήλωσε.
Ο Πικάρντο ζήτησε την αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ από το σχέδιο των οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων. «Η αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ θα ήταν ένδειξη καλής πίστης και καλής θέλησης», είπε.
Μέι: Θα περιμένουμε έως το τέλος του μήνα
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι η Βρετανία θα περιμένει έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να δει τι θα πράξουν τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με το Γιβραλτάρ.
«Θα περιμένουμε για να δούμε τι θα έχει συμφωνηθεί οριστικά από τους 27 της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Μέι σε δημοσιογράφους. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση αν η Βρετανία πρόκειται να να στείλει ναυτική δύναμη στο Γιβραλτάρ για να προστατέψει τον «Βράχο» όπως είχε κάνει με τα νησιά Φόκλαντ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο εκπρόσωπος της Μέι ήταν κατηγορηματικός: «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών
Ισπανός ΥΠΕΞ: Να ηρεμήσουν οι Βρετανοί
Θέση στο μείζον, όπως αποδεικνύεται ζήτημα, πήρε και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις, που κάλεσε τη Μεγάλη Βρετανία να ηρεμήσει και να ρίξει τους τόνους σχετικά με το Γιβραλτάρ. Μάλιστα, εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις του Βρετανού πρώην υπουργού λόρδου Χάουαρντ ότι η κυβέρνηση της Μέι θα ήταν έτοιμη να καταφύγει ακόμη και σε πόλεμο για να υπερασπιστεί τη βρετανική κτήση, που βρίσκεται στο νοτιότερο ευρωπαϊκό σημείο του ισπανικού εδάφους.
«Η ισπανική κυβέρνηση είναι έκπληκτη από το πλήθος σχολίων που προέρχονται από τη Μ. Βρετανία, μια χώρα που είναι γνωστή για την ψυχραιμία της», δήλωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ, μιλώντας από τη Μαδρίτη. Ο πρώην ηγέτης του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος Μάικλ Χάουαρντ συνέκρινε τη διαμάχη Μ. Βρετανίας-Ισπανίας για το Γιβραλτάρ με την αντίστοιχη Μ. Βρετανίας-Αργεντινής για τα νησιά Φόκλαντ, λέγοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να λάβει επιθετικά μέτρα για προάσπιση του Γιβραλτάρ.
Ο λόρδος Χάουαρντ, που προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του
«Ας ηρεμήσουμε και ας συνεχίσουμε, ας μη χρησιμοποιούμε σκληρή γλώσσα. Ας διαπραγματευτούμε, αυτό είναι το πιο σημαντικό», είπε νωρίτερα ο απερχόμενος Ολλανός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι ήδη δύσκολες και δεν χρειάζεται να γίνουν ακόμη πιο περίπλοκες.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters