Στο «κόκκινο» το κούρεμα χρέους - Μπρα ντε φερ τραπεζών-ΔΝΤ - iefimerida.gr

Στο «κόκκινο» το κούρεμα χρέους - Μπρα ντε φερ τραπεζών-ΔΝΤ

Στο «κόκκινο» το κούρεμα - Τι ζητούν οι τράπεζες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κορυφώνονται σήμερα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς επιστρέφει στην Αθήνα για νέο γύρο συζητήσεων ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.

Επισήμως, ο κ. Νταλάρα έρχεται στην Αθήνα με «καλή πίστη» -όπως είπε χτες ο εκπρόσωπός του IIF- για να επιτευχθεί μια συμφωνία αλλά είναι βέβαιο ότι οι ιδιώτες πιστωτές μας είναι δυσαρεστημένοι με τους ευρωπαίους ηγέτες λόγω των πιέσεων που τους ασκούν να αποδεχτούν μια «εθελοντική» ανταλλαγή ομολόγων (PSI) που θα προβλέπει επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο από εκείνο που ζητούσαν οι τράπεζες.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Ζανιάς, και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδούλου, μιλάνε για μια σκληρή διαπραγμάτευση που ακόμα δεν έχει κλείσει. Οι δύο έλληνες αντιπρόσωποι θα μετάσχουν σήμερα σε συνεδρίαση του ΔΝΤ όπου αναμένεται να παραδώσουν και επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία η Ελλάδα θα υποβάλει επίσημο αίτημα για νέα δανειακή σύμβαση.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο επικεφαλής του IIF θα ξεκινά ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Λουκά Παπαδήμο, μετά την κατάρρευση των συζητήσεων την προηγούμενη Παρασκευή. Όπως όλα δείχνουν, το «αγκάθι» εξακολουθεί να είναι το ύψος του επιτοκίου (κουπονιού) στα νέα 30ετή «κουρεμένα» ομόλογα που εκδώσει η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους -και φαίνονται αμετακίνητες- ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν ένα επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από εκείνο που είχαν προτείνει αρχικά, δηλαδή γύρω στο 5% έως 5,3% ώστε να μην γράψουν ζημιές μεγαλύτερες του 75%.

Συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας;

Ο κ. Νταλάρα έχει δηλώσει ότι η συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε η αναδιάρθρωση να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη των ελληνικών ομολόγων στις 20 Μαρτίου (όπου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 14,4 δισ. ευρώ) αλλά έχει τονίσει ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να αναλάβουν παράλογες ζημιές.

Ωστόσο το ΔΝΤ και η Γερμανία ζητούν το επιτόκιο των νέων ομολόγων να μην ξεπερνά το 4% ώστε το κούρεμα να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η Γερμανία πιέζει το IIF για ακόμα μικρότερο επιτόκιο, πράγμα που απορρίπτουν οι ιδιώτες πιστωτές. Πηγές από το ελληνικό τραπεζικό τομέα εκτιμούν πάντως ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί μια κατ' αρχήν συμφωνία εντός της εβδομάδας με ένα επιτόκιο γύρω στο 4,25%. Ένα τέτοιο επιτόκιο συνεπάγεται ζημιά ύψους 65% και πάνω για τις τράπεζες.

Προεξοφλούν χρεοκοπία

Την ίδια ώρα, τα δημοσιεύματα που μιλούν για πιθανή χρεοκοπία της χώρας εντείνονται (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Sunday Times που μας δίνουν και χρόνο 10 εβδομάδων!) τα κερδοσκοπικά hedge funds ποντάρουν σε μεγάλα κέρδη από πιθανή ενεργοποίηση των CDS και οι οίκοι αξιολόγησης απλώς περιμένουν να χρεοκοπήσουμε.

Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της Fitch, ο οποίος είπε ότι ο οίκος αξιολόγησης περιμένει την χρεοκοπία της Ελλάδας να συμβεί σύντομα, καθώς η χώρα είναι αφερέγγυα. Αντίστοιχες δηλώσεις για ελληνική χρεοκοπία έκανε και ο Mόριτς Κράμερ, υπεύθυνος του οίκου Standard & Poor's για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών.

Τα ερωτηματικά

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο PSI. Σύμφωνα με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και όσα έχει πεί το ΔΝΤ, για να είναι πετυχημένο το κούρεμα θα πρέπει η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών να φτάσει το 100%. Ωστόσο, πληροφορίες μιλούν για αρκετά μικρότερη συμμετοχή, καθώς hedge funds που έχουν ελληνικά ομόλογα αρνούνται να συμμετάσχουν ποντάροντας στην ενεργοποίηση των CDS που έχουν αγοράσει.

Ένα ακόμα ερωτηματικό είναι το τι θα γίνει με τους μικροεπενδυτές που έχουν ομόλογα μικρής αξίας στο χαρτοφυλάκιό τους. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει από το κούρεμα τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα έως 100.000 ευρώ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είναι αρκετές πλέον οι φωνές που ζητούν «κούρεμα» και για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η αρχική συμφωνία δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει και σε αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει η ΕΚΤ, ώστε το ελληνικό χρέος να πέσει στο 100-120% και να είναι πραγματικά βιώσιμο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ