ΓΑΠ: «Εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο από τη βάση» - iefimerida.gr

ΓΑΠ: «Εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο από τη βάση»

Παπανδρέου: «Δεν λυπάμαι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίθεση εναντίον της «συντηρητικής» όπως είπε Ευρώπης αλλά και εναντίον του «εν υπνώσει» πολιτικού συστήματος και της «ολιγαρχίας του πλούτου» που «ξέρει να συνωμοσιολογεί» και «να συκοφαντεί» εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Τους συναισθηματικούς τόνους επέλεξε στην αρχή της ομιλίας του ο Γιώργος Παπανδρέου. «Βγάλτε για λίγο από το μυαλό σας διαδικασίες, χρονοδιαγράμματα, φιλοδοξίες - θεμιτές κατά τ' άλλα- και ακούστε έναν άνθρωπο που σε 2 χρόνια τα είδε και τα έζησε όλα. Μια διετία τόσο πυκνή όσο μια δεκαετία» είπε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε συγκινημένος.

«Έμαθα τι θα πει βαθιά μοναξιά να παλεύεις μόνος σου σε ένα πολιτικό σύστημα που μέχρι πρότινος κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου και με μια βολεμένη ολιγαρχια του πλούτου» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Ούτε λυπάμαι ούτε μετανιώνω αλλά είμαι περήφανος που έδωσα μια τόσο κρίσιμη μάχη για την Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα».

Με το που ανέβηκε στο βήμα ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε το στίγμα του. «Πολλοί περιμένουν να μιλήσω για επόμενη μέρα. Δεν θα το κάνω έτσι. Γιατί επόμενη μέρα για ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει αν δεν υπάρχει χώρα» είπε χειροκροτούμενος.

Επικαλέστηκε την πρώτη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ το 1974 με την οποία είχε αναφερθεί στην τραγωδία του Κυπριακού. «Αν βάζαμε έναν αντίστοιχο τίτλο σήμερα θα ήταν η τραγωδία της χρεοκοπίας της Ελλάδας» είπε. Διερωτήθηκε αν έχει διαφύγει τον κίνδυνο η Ελλάδα και απάντησε: «Όχι. Αλλά μέχρι σήμερα τον έχει αποφύγει». Παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη αλλά ότι έμαθε από αυτά και πως λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν πράττει.

Υποστήριξε ότι «διαστρέβλωσαν με χυδαίο τρόπο» τη φράση «λεφτά υπάρχουν» και επανέλαβε ότι δεν ήξερε σε όλα τους την έκταση τόσο τα οικονομικά της χώρας που παρέλαβε το 2009 όσο και την κρίση που έρχονταν.
«Βολεμένοι δεκαετιών λύσσαξαν για αλλαγές που κάναμε και προσπάθησαν να βάλουν τα πλοκάμια τους μέσα και στο ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Παπανδρέου χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρίνιση. «Κάναμε αλλαγές όσες δεν έγιναν ποτέ και δεν μετάνιωσα αν το πλήρωσα» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Τον Μάρτιο η εκλογή νέου προέδρου

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εκλογή νέου προέδρου του ΠαΣοΚ. Οπως είπε η εκλογή θα γίνει από τη βάση και πρόσθεσε πως την ημερομηνία θα ορίσει το Πολιτικό Συμβούλιο. Επανέλαβε όμως ότι η διαδικασία θα γίνει πριν από τις εθνικές εκλογές αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε επίσης να γίνει προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ μετά τις εθνικές εκλογές -τις οποίες τοποθέτησε τον Απρίλιο. «Δεν συναινώ σε οπιαδήποτε άλλη πρόταση» είπε δύο φορές δίνοντας έμφαση.

«Θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι» κατέληξε χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν θα είναι ή όχι ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος.

«Μην θεωρείτε την ευγένεια μου αδυναμία»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται λέγοντας: «Πολλοί θεωρούν την ευγένειά μου αδυναμία. Έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευατίων δεκαετιών. Έχω απωθήσει προσωπικές φιλοδοξίες, έχω συγκρουστεί με συμφέροντα. και στις συνεχείς συκοφαντίες απέναντι στην οικογένειά μου θα παντήσω με μια φράση του Ανδρέα: "Εμένα θέλετε να χτυπήσετε. Εδώ είμαι. Χτυπήστε εμένα"».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ