Σιγή ασυρμάτου έχει πέσει στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς, αν και συμπληρώνεται το τρίτο 24ωρο από τις διαβουλεύσεις και τις αποφάσεις στο Eurogroup, δεν έχει ακουστεί ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ότι κάτι τρέχει φάνηκε τη Δευτέρα, όταν ο Έλληνας υπουργός απέφυγε να κάνει τη συνήθη δήλωση μετά από την ολοκλήρωση του Eurogroup, παρά το ότι είχε προαναγγελθεί από το Ebs.
Αν και η προσοχή όλων έπεσε μοιραία πάνω στην κατ’ αρχήν συμφωνία, πώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί επί ελληνικού εδάφους και τι μπορεί να σημαίνει για τις τσέπες των πολιτών, η «σιωπή» του πλέον αρμόδιου υπουργού Οικονομικών δεν πέρασε απαρατήρητη.
Οι πληροφορίες περί διαφορετικών απόψεων για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι των πιέσεων των δανειστών επιβεβαιώνονται εδώ και εβδομάδες από ευρωπαϊκές πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, οι οποίες ακολούθησαν το Eurogroup του Ιανουαρίου. Παράλληλα, φούντωνε η φημολογία ότι οι απόψεις των δύο βασικών στελεχών της διαπραγματευτικής ομάδας -του Ε. Τσακαλώτου και του Γ. Χουλιαράκη- δεν ταυτίζονται. Οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η συμφωνία, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα, μάλλον ενίσχυσε παρά άμβλυνε την αίσθηση ότι η στρατηγική εντός του οικονομικού επιτελείου δεν είναι απολύτως «καθαρή».
Το αφήγημα του ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος από τα μέτρα που πρόκειται να συμφωνηθούν με τους Θεσμούς έχει ακόμα «γκρίζες ζώνες» και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού δεν έχουν ακόμα «καθαρή» εικόνα για το τι ακριβώς συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές. Οι πρώτες αντιδράσεις -ο Ν. Μανιός δήλωσε ότι μειώσεις αφορολογήτου και συντάξεων δεν περνούν- αναμφίβολα προβληματίζουν, ειδικά τον Ε. Τσακαλώτο, ο οποίος «ηγείται» της Ομάδας των 53 και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πώς ακριβώς θα εκδηλώσει αυτόν τον προβληματισμό…