Πρόοδος, αλλά χωρίς συμφωνία -Τι έγινε στη συνάντηση Τσακαλώτου-δανειστών - iefimerida.gr

Πρόοδος, αλλά χωρίς συμφωνία -Τι έγινε στη συνάντηση Τσακαλώτου-δανειστών

Φωτογραφία: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με πρόοδο αλλά χωρίς οριστκή συμφωνία, ολοκληρώθηκε περίπου στις 20:30 ώρα Ελλάδος την Παρασκευή, η τετράωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους τους εκπροσώπους των Θεσμών, στις Βρυξέλλες.

Οπως προκέκυψε, γίνονται διεργασίες για να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι δανειστών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Οριστική ημερομηνία δεν υπάρχει ακόμη αλλά ο Ντάισελμπλουμ, στον οποίο ανήκει και η πατρότητα της πρωτοβουλίας για την συνάντηση στις Βρυξέλλες, δήλωσε αμέσως μετά ότι «είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα». Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσαν ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1 την Κυριακή θα έρθουν τα τεχνικά κλαμάκια στην Αθήνα, αλλά άγνωστο ακόμη το πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο.

Η ανακοίνωση του Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ανακοίνωσή του τόνισε:

«Σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».

Κυβερνητικός παράγοντας: Δεχόμαστε μείωση αφορολόγητου αλλά όχι κάτω από 6.000 ευρώ

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, η Αθήνα δέχεται μείωση του αφορολόγητου μέχρι τις 6.000 ευρώ και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Το αφορολόγητο όριο σήμερα ανέρχεται στα 8.636 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9.545 ευρώ αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά.

Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος ότι θα κλείσει η συμφωνία

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος απόψε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν είναι αισιόδοξος ότι θα κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. «Πάντοτε, πάντοτε» αρκέστηκε να πει.

Η πρόταση των δανειστών είναι μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα μισά έως το 2018 και τα άλλα μισά για μετά το 2018.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ενιαία στάση που υιοθέτησαν απέναντι στο ελληνικό ζήτημα θα ζητήσουν από την Ελλάδα να αποδεχτεί τη λήψη μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018. Τα μέτρα επικεντρώνονται στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης-δηλαδή στη μείωση του αφορορολόγητου- και σε περικοπές συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, υπήρξε μια πρώτη προσέγγιση με τους δανειστές και οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την Κυριακή το βράδυ για να ξεκινήσουν οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης τη Δευτέρα το πρωί.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για το αν η Αθήνα θα δεχτεί τις προτάσεις. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.

Η συνάντηση Τσακαλώτο-δανειστών ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:30 (ώρα Ελλάδος), στον χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ, η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης. Συμμετείχαν: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ελληνας αξιωματούχος: Δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία

Ελληνας αξιωματούχος είχε προαναγγείλει πάντως πως η συνάντηση δανειστών-Τσακαλώτου δεν θα κατέληγε σε συμφωνία απόψε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου. Επιχειρώντας να αποδραματοποιήσει πάντως το τετ α τετ, ο ίδιος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες είπε: «Δεν είμαστε στο τέλος του κόσμου, είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία όμως σίγουρα δεν είναι οριακή. Οι θέσεις της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει. Το βασικό είναι ότι θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουμε τις θέσεις Ελλάδας και δανειστών». Τέλος ανέφερε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «θα κάνει ότι είναι δυνατόν για μια βιώσιμη, κοινωνικά, συμφωνία».

Να αλλάξει τις παραδοχές του το ΔΝΤ για το πλεόνασμα

Οπως ανέφερε Ελληνας αξιωματούχος «θα πρέπει να αλλάξει το ΔΝΤ τις παραδοχές του για το πλεόνασμα (δηλαδή το ότι δεν φτάνουμε σε 3,5%) καθώς η έκθεση του είναι βασισμένη στα στοιχεία ως τον περασμένο Νοέμβριο». Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει υπόψη και τους πρώτους μήνες του 2017).

Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να συζητάνε για τα πλεονάσματα πέρα από το 2018 αλλά όχι για το χρέος, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι αν αλλάξει αυτή η παράμετρος τότε αυτομάτως αλλάζει ο υπολογισμός για την προοπτική του χρέους.

Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ και τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Οπως σημειώνει το Reuters, αυτό το κοινό μέτωπο μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι «μια σημαντική εξέλιξη, επειδή οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είχαν επί μήνες διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που η Ελλάδα έπρεπε να επιτύχει το 2018 και τα επόμενα από αυτά χρόνια, αλλά και σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Οι δανειστές της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα σήμερα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από τη Χάγη ότι αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση μεταξύ των δανειστών και Ελλήνων αξιωματούχων.

«Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιαστεί ένα κοινό μέτωπο στους Έλληνες», δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η έκβαση της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη για το αν η Αθήνα θα δεχτεί τις προτάσεις. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.

Οπως σημειώνει το Reuters, αυτό το κοινό μέτωπο μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι «μια σημαντική εξέλιξη, επειδή οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είχαν επί μήνες διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που η Ελλάδα έπρεπε να επιτύχει το 2018 και τα επόμενα από αυτά χρόνια, αλλά και σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα συζητήσουμε για το χρέος
Οι σημερινές επαφές για την Ελλάδα δεν αφορούν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους αλλά τα πρωτογενή πλεονάσματα τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ενόψει της συνάντησης των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες.

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις διαρκούν πολύ χρόνο, αλλά βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του ξεκαθαρίζοντας ότι οι συζητήσεις για την β΄ αξιολόγηση δεν είναι επείγουσες.

Το ύψος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα, πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στη Χάγη, ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι θα λάβει χώρα μια συνάντηση των βασικών παικτών στη διάσωση της Ελλάδας, αλλά απέρριψε τον όποιο ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση.

EWG: Νομοθετήστε προληπτικά μέτρα τώρα
Εν τω μεταξύ, το EuroWorking Group, που συνεδρίασε χθες, παρότι δεν συζήτησε αναλυτικά το ελληνικό ζήτημα, έστειλε σαφές μήνυμα. Πηγές της Ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι δυνατή ακόμη και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Προς αλλαγή πλεύσης η Αθήνα
Oσον αφορά τώρα την ελληνική κυβέρνηση, η Αθήνα μπαίνει, κατά πληροφορίες του iefimerida, στον χορό των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με στόχο να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ότι ετοιμάζεται για αλλαγή πλεύσης -με προκαταβολική νομοθέτηση κάποιων μέτρων- και η επίσημη «γραμμή» είναι πως «προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις που έχουμε εκφράσει».

Ωστόσο, το μήνυμα του EWG ήταν σαφές και εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως προμηνύεται συμβιβασμός με μια πρόταση από τους δανειστές η οποία προφανώς και δεν θα είναι στα μέτρα της ελληνικής πλευράς.

Όλες οι πλευρές συγκλίνουν στο γεγονός ότι μόνο με πολιτική απόφαση θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα τα κλιμάκια και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου -ή και σε έκτακτο Εurogroup- να βγει λευκός καπνός.

Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων προϋπόθεση για την αξιολόγηση
Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης διεμήνυε ότι «η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ