Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κατά πληροφορίες η συνάντηση, με πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ και με συμμετέχοντες εκπροσώπους των θεσμών αλλά και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Ηδη από χθες οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Τσακαλώτο να ταξιδεύει σήμερα για τις Βρυξέλλες, καθώς μάλιστα χθες το βράδυ ακύρωσε αιφνιδιαστικά την παρουσία του στη Βουλή για την απάντηση σε επίκαιρες ερωτήσεις.
Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί απόψε, επιβεβαιώνοντας και το από ημερών ρεπορτάζ του iefimerida.gr, που πρώτο έγραψε ότι επίκειται πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ για να ξεκολλήσει η αξιολόγηση, θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στον οποίο άλλωστε ανήκει και η πρωτοβουλία, ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν, αλλά και εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ακριβώς ποιος θα είναι.
Στη συνάντηση θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς και να βρεθεί η χρυσή τομή που θα δεσμεύει μελλοντικά την κυβέρνηση με νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ ο χρόνος κυλά και μετρά αντίστροφα για την έναρξη των εκλογικών αναμετρήσεων στην ΕΕ, που θα δυσκολέψουν την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι της συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών θα «πέσουν» τα θέματα που έχουν τεθεί από τους δανειστές, όπως το αφορολόγητο, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, με στόχο να συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο και να μπορέσουν να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.
Προηγουμένως, οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα βρεθούν για να οριστικοποιήσουν την τελική τους πρόταση προς την Αθήνα, η οποία θα περιλαμβάνει την υποχρέωση της ελληνικής πλευράς για μέτρα 2% του ΑΕΠ, αλλά και μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «η συμφωνία σε δημοσιονομικά και εργασιακά είναι απολύτως απαραίτητη», ενώ «η νομοθέτηση των μέτρων εκ των προτέρων είναι αδιαπραγμάτευτη».
Στο τραπέζι, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει η πρόταση των θεσμών για μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, μεταξύ άλλων, την οποία θα παρουσιάσουν στην ελληνική πλευρά και μόνον αν ο κ. Τσακαλώτος τη δεχθεί θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.
EWG: Νομοθετήστε προληπτικά μέτρα τώρα
Εν τω μεταξύ, το EuroWorking Group, που συνεδρίασε χθες, παρότι δεν συζήτησε αναλυτικά το ελληνικό ζήτημα, έστειλε σαφές μήνυμα. Πηγές της Ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι δυνατή ακόμη και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.
Προς αλλαγή πλεύσης η Αθήνα
Oσον αφορά τώρα την ελληνική κυβέρνηση, η Αθήνα μπαίνει, κατά πληροφορίες του iefimerida, στον χορό των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με στόχο να βρεθεί ένας συμβιβασμός.
Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ότι ετοιμάζεται για αλλαγή πλεύσης -με προκαταβολική νομοθέτηση κάποιων μέτρων- και η επίσημη «γραμμή» είναι πως «προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις που έχουμε εκφράσει».
Ωστόσο, το μήνυμα του EWG ήταν σαφές και εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως προμηνύεται συμβιβασμός με μια πρόταση από τους δανειστές η οποία προφανώς και δεν θα είναι στα μέτρα της ελληνικής πλευράς.
Όλες οι πλευρές συγκλίνουν στο γεγονός ότι μόνο με πολιτική απόφαση θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα τα κλιμάκια και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου -ή και σε έκτακτο Εurogroup- να βγει λευκός καπνός.
Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων προϋπόθεση για την αξιολόγηση
Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης διεμήνυε ότι «η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.
Χουλιαράκης: Συμφωνία πριν από τις εκλογές στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που δεν παραβρέθηκε στο EWG αλλά μίλησε στο LSE στο Λονδίνο, εξέφρασε την αγωνία του για τις εξελίξεις.
«Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος είναι καλύτερο να κλείσουν πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία», δήλωσε, όπως αναφέρει το Reuters.
Οπως εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης «υπάρχει ένας καλός λόγος να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο, παρά να αναμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρώπη».
Η Ολλανδία έχει εκλογές τον Μάρτιο (και είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην μπει στη Βουλή το κόμμα του Ντάισελμπλουμ), η Γαλλία τον Απρίλιο και η Γερμανία τον Σεπτέμβριο.