Την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για να σωθεί η χώρα από την καταστροφή υπογράμμισε στην εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο χτες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Όπως είπε το 2012 πρέπει να είναι το «έτος εξόδου» της Ελλάδας από την κρίση, την οποία χαρακτήρισε τη χειρότερη της μεταπολεμικής περιόδου. Για να γίνει όμως αυτό, τόνισε, πρέπει όλη η κυβέρνηση να εργαστεί πολύ σκληρά και αποτελεσματικά, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο.
Ο Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε ότι οι αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τον τόπο, λόγω των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την Τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα.
Για να γίνει όμως πραγματικότητα το κούρεμα του χρέους, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα για την τριετία 2012-15. Από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το οικονομικό αυτό πρόγραμμα «εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Ωστόσο, είπε ο πρωθυπουργός, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι το «χάσμα ανταγωνιστικότητας» με τις άλλες χώρες, που αποτυπώνεται στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Το κλείσιμο αυτού του χάσματος είναι προϋπόθεση για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και για να γίνει αυτό, απαιτούνται «πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της δικαιοσύνης».
Η ομιλία του πρωθυπουργού
«Είναι το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2012 και θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, και κυρίως να ευχηθώ καλή χρονιά για την πατρίδα μας, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να εργαστούμε πολύ σκληρά και αποτελεσματικά ώστε να καταστήσουμε το 2012 έτος εξόδου της χώρας μας από αυτήν τη δεινή οικονομική κρίση, τη χειρότερη ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου.
Το 2012 θα είναι ένα δύσκολο έτος, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Με την αρχή του 2012 μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι επόμενοι τρεις μήνες και οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες.
Όπως ξέρετε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Εάν οι διαβουλεύσεις αυτές ολοκληρωθούν επιτυχώς, ένα σημαντικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας. Από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι για την οικονομία μας, προς όφελος των ελλήνων πολιτών και των επόμενων γενεών, πόροι που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη αλλά και την προστασία των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους, σε ένα μέγεθος που προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα με τους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν. Όπως ξέρετε, στα μέσα Ιανουαρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα, για τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15. Επομένως από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, η μια είναι προϋπόθεση της άλλης.
Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αυτή με τρόπο επωφελή για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, και οι συνακόλουθες δεσμεύσεις της χώρας μας, δεν αφορούν μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού. Αφορούν επίσης και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας, το οποίο εξακολουθεί να αποτυπώνεται στο μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Είχα την ευκαιρία χθες να τονίσω στους κοινωνικούς εταίρους ότι εάν δεν κλείσουμε το χάσμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Δεν θα μπορέσουμε, επίσης να συνυπάρξουμε με τους εταίρους μας κατά τρόπο αποτελεσματικό, βιώσιμο και επωφελή. Και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Στους τομείς αυτούς η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές.
Πρέπει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες όλοι μας, ο καθένας και η καθεμία στο υπουργείο του, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης για να φέρουμε σε πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει.
Αν οι διαδικασίες που σας ανέφερα ολοκληρωθούν θετικά, θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Αν φέρουμε σε πέρας την αποστολή αυτή, θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος.
Ακούω από διάφορες πλευρές για «κόκκινες γραμμές». Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε».