Συνέχεια στην έρευνα για τυχόν καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών στην Ελβετία την περίοδο από το 2007 έως σήμερα, δίνει πρωτοβουλία της Επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών,
με τη ΝΔ, που κάνει λόγο για «παραπλανητική και ταπεινωτική διαδικασία», να αντιπροτείνει διερεύνηση των «πόθεν έσχες», όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων μετά τη μεταπολίτευση.
Συγκεκριμένα σήμερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των «πόθεν έσχες» και τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Αργύρης, απέστειλε προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τους ανεξάρτητους βουλευτές, πρότυπο επιστολής παροχής πληρεξουσιότητας, προκειμένου η Επιτροπή να απευθυνθεί εκ μέρους τους στην Ένωση Ελβετικών Τραπεζών για άρση του απορρήτου τυχόν λογαριασμών τους και διερεύνηση των καταθέσεων που μπορεί να υπάρχουν από την 1η/1/2007 έως σήμερα.
Οι απαντήσεις της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών για όσους βουλευτές ανταποκριθούν στην πρόταση της Επιτροπής της Βουλής, θα σταλούν στον κάθε βουλευτή ξεχωριστά, προκειμένου εκείνος στη συνέχεια να ενημερώσει με τη σειρά του την Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του.
Κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσαν πως ο Φίλιππος Πετσάλνικος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση της Επιτροπής Ελέγχου των «πόθεν έσχες», συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση για παροχή πληρεξουσιότητας. Ριζικά διαφορετική υπήρξε, ωστόσο, η στάση της Νέας Δημοκρατίας, με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, Κώστα Τασούλα, να απαντά καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως «ταπεινωτική και παραπλανητική».
«Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα αποτελούσε νέα παγκόσμια είδηση. Θα καταρράκωνε το κύρος του ελληνικού κοινοβουλίου διεθνώς και θα καθιστούσε την Ελλάδα, για μία ακόμα φορά -μετά τις γνωστές δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου περί "χώρας διεφθαρμένων"- περίγελο του κόσμου, χωρίς ταυτόχρονα να φωτίζει την αλήθεια για όσους πράγματι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα», αναφέρει στην απάντησή του ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.
Η αντιπρόταση της ΝΔ εναποθέτει τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πρωθυπουργών, υπουργών και αρχηγών κομμάτων σε ανεξάρτητους δικαστικούς που θα έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν το άνοιγμα λογαριασμών, «όχι μόνον στην Ελβετία, αλλά παντού», κυρίως σε δεκάδες φορολογικούς παραδείσους, αλλά ακόμη και εντός χωρών της ΕΕ (Κύπρο, Αγγλία, Λουξεμβούργο κ.ά.). Οι δικαστές αυτοί θα πρέπει να επιφορτιστούν και με τη διερεύνηση της ενδεχόμενης διακίνησης χρημάτων μέσω off shore εταιρειών, καθώς και της απόκτησης ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό.