Σε διαφορετική γραμμή εμφανίζονται να κινούνται τα βασικά μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, γεννώντας ερωτήματα για το βαθμό συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας.
Κεντρική γραμμή του οικονομικού επιτελείου, όπως εκφράστηκε για πρώτη φορά από τον Ε. Τσακαλώτο στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις 28 Νοεμβρίου, είναι ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2018 θα πρέπει να πέσουν στο 2,5% και η διαφορά της 1 μονάδας ως το 3,5% να πάει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. “Όλος ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από αυτή τη μείωση να ξοδευτεί μόνο στην ελάφρυνση των φόρων και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα”, είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών, δίνοντας τη “γραμμή” έκτοτε.
Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας κινείται, ωστόσο, σε άλλη γραμμή επιχειρηματολογώντας υπέρ της άποψης ότι πριν από την όποια μείωση της φορολογίας, θα πρέπει να επιλυθούν άλλα θέματα όπως η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή κ.λ.π. Πέρα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτήν την άποψη, το ζήτημα είναι ότι οι δηλώσεις Παπαδημητρίου κινούνται εκτός γραμμής κι αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν πρόκειται για έλλειμμα συντονισμού ή αν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας σηματοδοτούν την αλλαγή της κυβερνητικής γραμμής.
Σύγχυση προκαλούν και οι διαφορετικές τοποθετήσεις επί του αφορολογήτου. Η γραμμή ως τώρα ήταν ότι η κυβέρνηση δεν συζητά μείωση του αφορολογήτου, παρά το ότι οι πληροφορίες- που δεν επιβεβαιώνονται ακόμα επισήμως- αναφέρουν ότι στην επέκταση του “κόφτη” συμπεριλαμβάνονται οι φορολογικές δαπάνες ήτοι και το αφορολόγητο, με συνέπεια και αυτές να περικόπτονται να υπάρξουν αποκλίσεις.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας φαίνεται να αποκλίνουν από την κεντρική γραμμή: “Το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε δεν το ξέρω αλλά θα είναι όσο το δυνατόν το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε”, απάντησε ο Δ. Παπαδημητρίου σε ερώτηση για το αφορολόγητο και το ερώτημα που ανακύπτει είναι το ίδιο. Πρόκειται για ασυνεννοησία ή για νέα γραμμή εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης;