Για την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ, την κόντρα του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Μια ημέρα μετά την συνάντησή του με την Φώφη Γεννηματά, κατά την οποία επικυρώθηκε η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και του κόμματός του ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του.
Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ με τον Παύλο Τσίμα, ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην επιλογή του να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η χώρα έχει ανάγκη μια προοδευτική πρόταση, συμπληρώνοντας πως «δοκιμάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι ψηφοφόροι αισθάνονται βαθιά απογοήτευση».
Μιλώντας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα υπό τη σημερινή κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, το πρόγραμμα ήταν στο τέλος, οι Ευρωπαίοι έτοιμοι να λασκάρουν το πρόγραμμα».
«Μπαίνουμε στη Συμπαράταξη με την αυτονομία μας»
Οσον αφορά τη συνεργασία του ΚΙΔΗΣΟ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι σημαντικό πως «μπαίνουμε στη Συμπαράταξη με την αυτονομία μας. Αυτό σημαίνει πλουραλισμό ιδεών, που μπορεί να συσπειρώσει δημιουργικό χώρο».
«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τη Γεννηματά πρόεδρο, δεν το αμφισβητώ»
Ερωτώμενος αν σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής, είπε ότι «εμένα δεν με ενδιαφέρει το πάνω χέρι. Δεν είναι ο στόχος μου, δεν το είχα βάλει ποτέ ως αυτοσκοπό, έχω και άλλα καθήκοντα, ηγούμαι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Προωθώ την Ελλάδα όπου κι αν πηγαίνω, προφανώς θα υπάρξουν διαδικασίες, θα συναντιόμαστε οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουμε. Ολα αυτά είναι προς διαμόρφωση. Με καλή πίστη θα βρούμε τρόπους για να ανασυνταχθεί αυτή η νέα κίνηση.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τη Γεννηματά ως πρόεδρο - αυτό δεν το αμφισβητώ. Αν συγκροτηθεί σε κόμμα και δεν έχει συνιστώσες, θα υπάρξουν οι ανάλογες διαδικασίες».
Για τον Βενιζέλο: «Θέλω να κοιτάξουμε μπροστά»
Ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις διαφορές ως προς την επιστροφή του που έχει εκφράσει και δημοσίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να προσωποποιούμε διαφορές. Δεν έχουμε κάτι σε προσωπικό επίπεδο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Θέλω να κοιτάξουμε μπροστά. Τα ΜΜΕ χαίρονται να δημιουργούν αυτή την προσωπική αντιπαράθεση, όμως αυτό δεν λύνει προβλήματα», είπε ο κ. Παπανδρέου. Στην ερώτηση αν μπορούν να συνυπάρξουν, απάντησε ότι ήδη συμβαίνει αυτό, τονίζοντας ότι «έχουμε την αυτονομία μας και άρα ελπίζω να υπάρχουν δημιουργικές λύσεις και διαφορές».
«Είμαι περήφανος για τη φράση "λεφτά υπάρχουν"»
Ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» και τη δικαστική περιπέτεια που έχει προκύψει από αυτήν τη φράση (τον μήνυσε πολίτης). «Υπήρξε μια μεγάλη προπαγάνδα και διαστρέβλωση των λόγων μου, αισθάνομαι περήφανος για αυτά που είχα πει και τα πιστεύω και σήμερα. Είχα πει ότι λεφτά υπάρχουν αν χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, τη σπατάλη, τη γραφειοκρατία, αν χτίσουμε οικοσύστημα για να έρθουν επενδύσεις. Είμαι περήφανος για αυτά που είπα τότε, δεν χαίρομαι που διαστρεβλώθηκαν», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ρωτήθηκε, επίσης, αν σε κάθε περίπτωση το «λεφτά υπάρχουν», τη δεδομένη στιγμή που ειπώθηκε, σε μια προεκλογική εκστρατεία που ο αντίπαλός του, ο Κώστας Καραμανλής τόνιζε ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα λιτότητας, ήταν μια σωστή προσέγγιση.
«Ηταν άγνωστη η εικόνα, την είχε αποκρύψει ο κ. Καραμανλής, τα διπλά ελλείμματα, το χρέος που είχε διπλασιαστεί, η έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Οταν είχα πάει στους Ευρωπαίους, τους είπα ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι ξοδέψαμε παραπάνω. Είπα ότι υπάρχουν προβλήματα, διαφθορά, γραφειοκρατία, δώστε μου χρόνο να παλέψω αυτά για να μην πάρω μέτρα λιτότητας. Αυτό θα κάνει τη χώρα βιώσιμη, αυτό το λέω και σήμερα. Δυστυχώς όμως ήρθαν οι επιθέσεις των αγορών στα ελληνικά ομόλογα και ήρθαν οι πιέσεις ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα λιτότητας για να πεισθούν οι αγορές. Αν η Μέρκελ, όταν πήραμε τα πρώτα μέτρα, στήριζε την ελληνική κυβέρνηση -της έλεγα "θέλω στήριξη δεν θέλω λεφτά"- τότε δεν χρειαζόταν να πάρουμε δάνεια από τους εταίρους μας», κατέληξε.