Από τον Μάρτιο του 2011 περισσότεροι από 11 εκατομμύρια Σύροι πολίτες έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου.
Πρόσφυγες για μια καλύτερη ζωή και κυρίως για μια ασφαλή ζωή, μακριά από τις σφαίρες του πολέμου, είναι το πρώτο καταγεγραμμένο μεταναστευτικό κύμα, το οποίο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την τεχνολογία και κυρίως με τα smartphones.
Το ταξίδι προς την Τουρκία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και κυρίως προς την Ευρώπη μόνο εύκολο δεν αποδείχθηκε για τους περισσότερους εκ των 11 εκατομμυρίων προσφύγων. Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας με τα κύματα αλλά και τις κακουχίες.
Applications όπως το Whats App και το Viber αποδείχθηκαν πολύτιμα για να μπορούν να επικοινωνούν με τις οικογένειές και τους φίλους τους όμως η τεχνολογία αποδείχθηκε σημαντική για έναν ακόμη λόγο.
Μαρκάροντας τα σημεία από τα οποία έχουν περάσει στο Google Maps, σε αρκετές περιπτώσεις βοήθησαν τους εαυτούς να πείσουν τις αρχές για τα μέρη από τα οποία πέρασαν και βρέθηκαν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.
Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις με τις selfies φωτογραφίες. Οπως εξηγεί ο Μεχάρ Αχμέντ Αλούσι στους Times, οι selfies βοήθησαν τους μετανάστες να έχουν διαρκώς αποτυπωμένες τις μνήμες από αυτό το δύσκολο ταξίδι της ζωής του και να μην ξεχάσουν ποτέ τα όσα πέρασαν.
Ωστόσο αυτή είναι η μία εκδοχή για τις πολλές φωτογραφίες από τα κινητά τηλέφωνα. Η δεύτερη έχει να κάνει με τον εντοπισμό τους για τα μέρη στα οποία βρέθηκαν. Κάπως έτσι άλλωστε είχε πείσει ένας Σύρος πρόσφυγας τις ελληνικές αρχές να αναζητήσουν ένα σκάφος γεμάτος πρόσφυγες. Από την selfie φωτογραφία ενός φίλου του, την οποία είχε δει λίγες ώρες νωρίτερα σ' ένα από τα applications που χρησιμοποιούν.
Δημιουργώντας γκρουπ και κλειστές κοινότητες μεταξύ τους στα apps επικοινωνίας, βοηθούν με τις φωτογραφίες και τις ενδείξεις στα locations, στον εντοπισμό συμπατριωτών τους που αγνοούνται. Οπως σημειώνει μάλιστα το άρθρο στο business insider, είναι μια ακόμη βοήθεια της τεχνολογίας, που κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορεί να υπάρξει μερικά χρόνια νωρίτερα.