Το Ισραήλ διέταξε τη λήψη μέτρων ενάντια σε χώρες που υποστήριξαν το ψήφισμα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα εδάφη.
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, που ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από δύο χώρες που το στήριξαν, ενώ απειλεί με διακοπή της βοήθειας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την Παρασκευή το ψήφισμα-ορόσημο, που απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει την εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα να μην ασκήσει βέτο.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Ομπάμα πήρε την απόφαση για αποχή από την ψηφοφορία, καθώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε ουσιαστική ειρηνευτική διαδικασία, αναφέρει ο Guardian. Η κίνηση αυτή καταδικάστηκε απευθείας από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που τη χαρακτήρισε ως ντροπιαστική. Εκπρόσωπός του δήλωσε ακόμη με νόημα ότι το Ισραήλ περιμένει να συνεργαστεί στενότερα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η τελευταία φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ψήφισμα για το θέμα ήταν το 1979, με τις ΗΠΑ να απέχουν και τότε από την ψηφοφορία. Το 2011 η Ουάσινγκτον είχε ασκήσει βέτο σε παρόμοιο ψήφισμα.
Με τον Νετανιάχου να δέχεται αυστηρή κριτική για τους χειρισμούς του, το Ισραήλ διέταξε μέτρα ενάντια σε χώρες που στήριξαν το ψήφισμα. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάκληση των πρεσβευτών από τη Νέα Ζηλανδία και τη Σενεγάλη, την ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψης του Σενεγαλέζου υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ σε 3 εβδομάδες και η ακύρωση όλων των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας προς την αφρικανική χώρα.
Αντιδρώντας στην κίνηση του Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Μάρεϊ ΜακΚάλι επεσήμανε ότι η απόφαση δεν θα έπρεπε να είναι έκπληξη, γιατί το Ισραήλ γνώριζε τη θέση της χώρας του πολύ πριν από την ψηφοφορία.