Το παρασκήνιο με τους διαλόγους Μέρκελ-Τσίπρα κατά το γεύμα εργασίας που είχαν στο Βερολίνο είναι αποκαλυπτικό για τις διαθέσεις του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε θέμα ΔΝΤ εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το τι πραγματικά θέλει το Ταμείο αλλά και την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να τιναχθεί στον αέρα η αξιολόγηση, αν η διαπραγμάτευση πάει μακριά και με δεδομένη την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ.
- «Τι θα κάνετε αν φύγει το ΔΝΤ; Εχετε σχέδιο;» φέρεται να ρώτησε την Καγκελάριο.
- «Χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα, θα εκπέσει στο Γερμανικό κοινοβούλιο» απάντησε η Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες από την γερμανική πλευρά,
Για το θέμα της αξιολόγησης που επίσης έθεσε ο κ. Τσίπρας η Μέρκελ τον παρέπεμψε στο EuroWorking Group όπως έκανε και λίγο αργότερα στις κοινές δηλώσεις τους.
- «Δεν θα γίνω εγώ υπουργός Οικονομκών, απευθυνθείτε στο EWG» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Δεύτερο ζήτημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν αυτό των έκτακτων παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι πρόκειται για επιλογή που δεν διαταράσσει τα δημοσιονομικά και ότι είναι θέμα κυριαρχίας της ελληνικής κυβέρνησης να διανείμει το πλεόνασμα στις κοινωνικές εκείνες ομάδες, που «σήκωσαν σταυρό του μαρτυρίου».
- «Δίνουμε επειδή είχαμε πλεόνασμα» είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Οι Γερμανοί πάντως, που επισήμως παραπέμπουν στους θεσμούς, ζήτησαν να αποφεύγονται επιλογές που μπορεί να θεωρηθούν ως «μονομερείς ενέργειες» και να δημιουργήσουν αμφιβολία ή καχυποψία ως προς το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών για την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
- «Μην κάνετε παροχές χωρίς να ρωτάτε, πριν υπάρξει διαβούλευση» τον συμβούλευσε η Μέρκελ.
Παράλληλα και οι δύο πλευρές - σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο - κατέληξαν ότι θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι εκατέρωθεν καθώς «μετά τις αλλεπάλληλες φωτιές που άναβε ο Σόιμπλε με κάθε του δήλωση και αξιωματούχοι από την Αθήνα του απαντούσαν στον ίδιο τόνο».
Η Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε μάλιστα -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - να πει στον Πρωθυπουργό:
- «Μην στοχοποιείτε τον Σόιμπλε».
Κυβερνητικός παράγοντας: Ολα μπορούν να γίνουν εκτός από εκλογές
«Ολα μπορούν να συμβούν, το μόνο που δεν μπορεί να συμβεί είναι εκλογές» είναι η φράση που χρησιμοποίησε κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ.
Δεν ήξεραν τα μέτρα οι εταίροι, μόνο την πρόθεσή μας
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος, ενημερώνοντας τους Ελληνες δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, παραδέχθηκε πως η πλευρά των εταίρων «ήταν ενήμερη για την πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά όχι για το συγκεκριμένο μέτρο».
Εκανε μάλιστα λόγο για «παρεξήγηση» - χαρακτηρισμό που και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει χρησιμοποιήσει.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξήγησε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι «η απόφαση για την διανομή της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος είναι απαραίτητη για τη στήριξη όλων όσοι έχουν υποφέρει επί οκτώ χρόνια, συνιστά δε, υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης».
Διέψευδε δε κατηγορηματικά δημοσιεύματα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η καγκελάριος εφέρετο να είχε πει στον πρωθυπουργό, ότι «όσοι βρίζουν τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής μου, βρίζουν εμένα».
«Στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνήσεων, αυτές αντιμετωπίζονται ως όλον, και άρα δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός σε προσωπικές πολιτικές υπουργών», σημείωσε.
Παράλληλα, το κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν «παντελώς κατηγορηματικός», στο τρόπο ανάμιξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ το σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά, και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».
Η ελληνική κυβέρνηση, είπε ακόμη, είναι ενήμερη των σεναρίων που θέλουν το ΔΝΤ να μεταθέτει την άνοιξη την απόφασή του για τη συμμετοχή του ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τέλος σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, «η Γερμανία δεν έχει λόγο να μη θέλει τη λύση, δεν θα πρέπει στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να θέλει να προσθέσει, με τεχνητό τρόπο μάλιστα, την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης». Συνεπώς, «η καγκελάριος δεν έχει λόγο να καθυστερεί την αξιολόγηση», Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.