Η 4η Ιανουαρίου του 2012 αναμένεται να αποτελέσει μια ημερομηνία κλειδί στο σίριαλ που εκτυλίσσεται εδώ και περίπου δύο μήνες στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει υποσχεθεί ότι την επόμενη Τετάρτη, στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα κάνει συγκεκριμένη πρόταση για τις εξελίξεις στο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Κανείς δεν γνωρίζει ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις του. Πολλά λέγονται και ακόμη περισσότερα γράφονται. Ενα όμως είναι απολύτως σίγουρο. Αν ο κ. Παπανδρέου επιχειρήσει να μεταθέσει τις εξελίξεις για το τέλος του 2012, όπως αναφέρουν πληροφορίες από συνομιλητές του, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη συντονισμένη αντίδραση αρκετών εκ των κορυφαίων στελεχών του κινήματος.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Παπανδρέου έχει κατασταλάξει στις εξής προτάσεις:
- Πραγματοποίηση του συνεδρίου (από Ιούνιο και μετά, και πιθανότατα αρχές φθινοπώρου, τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου).
- Απόφαση του συνεδρίου για εκλογή προέδρου από τη βάση εντός μηνός, άρα πιθανή εκλογή τον Νοέμβριο του 2012.
Με το χρονοδιάγραμμα αυτό ο κ. Παπανδρέου επιτυγχάνει όλους τους στόχους του, που είναι:
- Να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
- Να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος και μετά τις εκλογές, οπότε να έχει μια φυσική προστασία έναντι πιθανών ρεβανσιστικών πρωτοβουλιών από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
- Να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στη διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος ώστε να κριθεί απαραίτητο από τις καταστάσεις που θα έχουν διαμορφωθεί εκείνη την περίοδο να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος.
Οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που φέρονται και ως υποψήφιοι για να τον διαδεχθούν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά έτσι ώστε να μην παραταθεί πέραν του Φεβρουαρίου η κατάσταση αβεβαιότητας. Βεβαίως το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν θα είναι παρόντες στην κρίσιμη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης καθώς η συνεδρίαση δεν θα είναι διευρυμένη, δεν αλλάζει σε τίποτε την ουσία. Εκτός του ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα μιλήσουν αντ΄αυτών, οι ίδιοι δεν αποκλείεται να έχουν θέσει εκ των προτέρων τα αποδεκτά όρια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθεί ο κ. Παπανδρέου.
Οι προβληματισμοί τους όμως είναι σημαντικοί και αφορούν στην ενότητα του κόμματος η οποία δεν συμφέρει κανέναν να τεθεί εν αμφιβόλω.
Σε κάθε περίπτωση οι ημέρες αυτές, έως την επόμενη Τετάρτη θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το ΠΑΣΟΚ και τη φυσιογνωμία του.