Ξεκινά η δίωξη εναντίον της πετρελαϊκής εταιρείας BP για την μόλυνση του Κόλπου του Μεξικού το 2010, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συμβεί στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορίες θα αφορούν την παροχή ψευδών πληροφοριών σε ομοσπονδιακά έγγραφα σχετικά με τους κινδύνους της γεώτρησης στον κόλπο του Μεξικού, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal.
Η εν λόγω κατηγορία επισύρει πρόστιμο και φυλάκιση ως και πέντε χρόνια.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση της εταιρείας ενώ σύμφωνα με πηγές αναμένεται να ασκηθεί έφεση.
Η διαρροή στην εξέδρα Deepwater Horizon κοντά στις ακτές της Λουιζιάνα το 2010 σκότωσε 11 άτομα και προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή αφού πάνω από 200 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου μόλυναν τον κόλπο του Μεξικού καταστρέφοντας πέρα από το οικοσύστημα και τιις βιομηχανίες τουρισμού και αλιείας.
Οι πλήρεις οικονομικές επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας είναι ακόμη άγνωστες, με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων να ανακοινώνονται μέσα στο 2012. Λίγο μετά τη διαρροή, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι στη χειρότερη περίπτωση, η καταστροφή θα κοστίζε στην Αλαμπάμα περίπου το 2% της οικονομικής παραγωγής της. Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις της διαρροής δεν περιορίστηκαν μόνο στην πολιτεία της Αλαμπάμα, καθώς επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα υπέστησαν οικονομική πίεση. «Σε εστιατόρια τόσο μακριά όσο η Νέα Υόρκη, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αισθάνθηκε το «τσίμπημα» της αύξηση των τιμών στα θαλασσινά», επισημαίνει το CBS News.
Από τον Μάρτιο, η πετρελαιοκηλίδα έχει κοστίσει στην BP 41 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ καταρράκωσε το κύρος της εταιρείας. Η BP έχει δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια για την αποκατάσταση των θυμάτων και των επιχειρήσεων.
Παρά την ώθηση από κάποια μέλη των Δημοκρατικών προκειμένου να αυξηθεί το όριο για το ποσό που οι εταιρείες υποχρεούνται να πληρώνουν για την κάλυψη των οικονομικών ζημιών από διαρροή πετρελαίου, η νομοθεσία δεν ήρθε ποτέ στο Αμερικανικό Κογκρέσο.