Σχεδόν το 10% των πολιτών στη Γερμανία, δηλαδή περίπου οκτώ εκατομμύρια πολίτες (975.000), εξαρτώνται από τα κοινωνικά βοηθήματα, που σημαίνει αύξηση κατά 363.000 σε σύγκριση με το 2014 οπότε ήταν 7,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία.
Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χορήγηση των βοηθημάτων αυτών στους πρόσφυγες οι οποίοι αιτούνται ασύλου.
Οι πλέον εξαρτημένοι από τα κοινωνικά βοηθήματα ήταν οι κάτοικοι του Βερολίνου (19,4%) και της Βρέμης (18,5%), δύο πόλεις-κρατίδια οι οποίες έχουν πτωχεύσει. Το μικρότερο ποσοστό εχόντων ανάγκη καταγράφεται φυσικά στα πλούσια κρατίδια της Βαυαρίας (5,2%) και της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Επίσης, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 30,1% των ανέργων, κάθε τρίτος άνεργος δηλαδή, δεν μπορεί να καλύψει τις θεωρούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαραίτητες βιοτικές ανάγκες (ενοίκιο, νερό, θέρμανση, τροφή, όπως κρέας ή ψάρι ή ομοειδή τρόφιμα τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα και φυσικά δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, πλυντήριο, τηλεόραση και τηλέφωνο, ενώ δεν μπορούν να κάνουν διακοπές ούτε μια βδομάδα το χρόνο), όπως προκύπτει από την έρευνα η οποία βρίσκεται εν γνώσει του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). Συγκριτικά : το 2008 ήταν 26% και το 2012 το ποσοστό ανερχόταν ήδη σε 30%. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η Γερμανία βρίσκεται σε αυτήν την κατηγορία κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος το 2015 ήταν 25,2%.
Η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά κατόπιν σχετικής επερώτησης του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στην Μπούντεσταγκ.