Δύο υπουργοί διαφωνούν δημοσίως για το ΔΝΤ - Παπαδημητρίου: «Το θέλουμε» -Σκουρλέτης: «Οχι» - iefimerida.gr

Δύο υπουργοί διαφωνούν δημοσίως για το ΔΝΤ - Παπαδημητρίου: «Το θέλουμε» -Σκουρλέτης: «Οχι»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόσφατο ανασχηματισμό ήταν να προσδώσει μεγαλύτερη συνοχή στο υπουργικό συμβούλιο, μάλλον δεν κατάφερε και πολλά.

Δύο κορυφαίοι υπουργοί του διαφωνούν δημόσια και ανοικτά ως προς το μείζον ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Παπαδημητρίου: Το θέλουμε το ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας στο Bloomberg διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ να συμμετάσχει. «Το ΔΝΤ έχει αλλάξει πολλές φορές την άποψή του. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν πράγματι θέλουν να είναι εντός ή εκτός. Νομίζω ότι θέλουν να συμμετάσχουν και εμείς τους θέλουμε εντός», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Και τούτο, παρότι άσκησε κριτική στο ΔΝΤ με αφορμή την εμμονή του στα εργασιακά. «Είμαστε ανυποχώρητοι γιατί τελικά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν λόγο για οποιαδήποτε ανάπτυξη», υποστηρίζοντας ότι η επιμονή του Ταμείου σε αυτές έχει γίνει δογματικό θέμα για το ΔΝΤ. «Αν κοιτάξετε τις προβλέψεις που έχουν κάνει, έχουν κάνει λάθος. Και μιλάμε για πραγματικό λάθος. Ομως, αν έχεις ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία για τόσες πολλές χώρες, είναι πολύ δύσκολο να την αλλάξεις», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε πως «στο τέλος, πάντα υπάρχει μία συμφωνία. Δεν είναι η συμφωνία που αρέσει σε όλους, αλλά πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία με την οποία μπορεί να ζήσει κάθε πλευρά, δεδομένων των δικών τους συγκεκριμένων αναγκών».

Σκουρλέτης: Να συνεχίσουμε με τους ευρωπαίους, όχι με το ΔΝΤ

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συζήτηση με τους εταίρους μπορεί να συνεχιστεί χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ τόνισε: «Είμαι απόλυτα πεισμένος, έχοντας πια αυτήν την εμπειρία όλων των φάσεων της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, ότι η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τελικά δεν βοηθάει στο να υπάρξει μια κατάληξη -και το βλέπουμε και στην υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης- η οποία να είναι πιο κοντά στις θέσεις της χώρας μας».

Μάλιστα εξήγησε πως «παρά το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε μια θέση πιο κοντά στη δική μας για τα θέματα του χρέους, φαίνεται τελικά ότι η παρουσία του προϋποθέτει την υιοθέτηση τέτοιων θέσεων που θα είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, και ιδιαίτερα του κόσμου της εργασίας. Νομίζω, λοιπόν, ότι η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και χωρίς το ΔΝΤ.»

Οπως είπε ο Π. Σκουρλέτης είναι ο Β. Σόιμπλε που θέλει την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «γιατί βρίσκει έναν σύμμαχο για την υποστήριξη των ακραίων συνταγών λιτότητας που υποστηρίζει με συνέπεια όλα αυτά τα τελευταία χρόνια». Αντιθέτως, όπως σημείωσε, «βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση που έχουν αυξηθεί οι φωνές από μεριάς των ευρωπαίων εταίρων μας που αμφισβητούν αυτή τη συνταγή της ακραίας λιτότητας. Για αυτό ακριβώς σας είπα ότι τελικά ο μέσος όρος των θέσεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι εις βάρος των δικών μας συμφερόντων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ