Σοκ, θλίψη, αβεβαιότητα για το τι θα φέρει η νέα εποχή... Κάπως έτσι ξύπνησαν οι κάτοικοι της Κούβας, μαθαίνοντας ότι ο Φιντέλ Κάστρο είναι πλέον νεκρός.
Με ελάχιστα σπίτια να έχουν σύνδεση ίντερνετ, οι περισσότεροι στην Κούβα έμαθαν από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ότι ο ιστορικός ηγέτης του νησιού άφησε την τελευταία του πνοή. Πολλοί είχαν ήδη πέσει για ύπνο όταν έγινε γνωστό.
Ο Φιντέλ Κάστρο πέθανε στις 10:29 το βράδυ της Παρασκευής, αλλά ο λαός της Κούβας το έμαθε με πάνω από μία ώρα καθυστέρηση, από το διάγγελμα του Ραούλ Κάστρο. Η είδηση δεν ήταν έκπληξη. Τους τελευταίους μήνες ο 90χρονος «κομαντάντε» είχε αποχαιρετίσει με δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ομως για πολλούς, ιδιαίτερα εκείνους που είχαν ζήσει τη δεκαετία του '60, ο θάνατός του παρέμεινε ένα σοκ, γράφει ο Guardian.
Στο νότιο προάστιο της Αβάνας, η οικογένεια Ροντρίγκεζ παρακολουθούσε με μία σιωπή έκπληξη, η οποία διατηρήθηκε για αρκετή ώρα μετά από το τέλος μετάδοσης του προεδρικού διαγγέλματος. «Πέθανε ο el caballo», είπε ο Λέο Ροντρίγκεζ τελικά, χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι του Κάστρο «το άλογο», με τη φωνή του να ραγίζει από συναίσθημα, περιγράφει η βρετανική εφημερίδα.
Ο εργάτης του αεροδρομίου δηλώνει αφοσιωμένος «Φιντελίστα» και ακόμη ξεδιπλώνει την επαναστατική σημαία στο παράθυρο του διαμερίσματός του, στις ημέρες εθνικής εορτής. Γνώρισε τη σύζυγό του, Κλαρίτα, στην ένωση νέων κομμουνιστών και αποδίδουν στην κυβέρνηση την επιδοτούμενη στέγαση, τη δωρεάν πανεπιστημιακή κυβέρνηση, τη δωρεάν περίθαλψη, που είναι όπως λένε πολύ σημαντική για την κόρη τους, που πρέπει να επισκέπτεται γιατρό κάθε δύο εβδομάδες λόγω χρόνιας πάθησης. Με τέτοιες παροχές, πιστεύουν ότι θα συγκεντρωθούν μεγάλα πλήθη στην Πλατεία Επανάστασης της πρωτεύουσας, για να δείξουν τον σεβασμό τους. «Η πλατεία θα ξεχειλίσει», προέβλεψε η Κλαρίτα.
Η γειτόνισσά τους επίσης σοκαρίστηκε. Οπως πολλοί της γενιάς της, η 36χρονη Μαριάνα Βαλντές μισεί τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου και πάντα ευχόταν να καταρρεύσει η «δικτατορία». Ομως, δάκρυσε όταν έμαθε τα νέα. «Εννοείται πως κλαίω», δήλωσε στον Guardian. «Εμείς οι Κουβανοί είμαστε Φιντελίστα ακόμη κι αν δεν είμαστε κομμουνιστές», εξήγησε.
Σε άλλα σημεία της πόλης, οι κάτοικοι είχαν αντίστοιχες αντιδράσεις. «Είμαι άφωνη. Πολλοί Κουβανοί είναι τρομαγμένοι», είπε η Μερσέντες Κόπα, μία 59χρονη νοικοκυρά. «Ο θάνατος του Φιντέλ ανοίγει μία περίοδο αβεβαιότητας. Ισως σήμερα είναι η αρχή μίας νέας σελίδας στην κουβανική ιστορία», είπε από την πλευρά της η Ιρμα Γκουζμάν.
Εκτός του νησιού, πολλοί Κουβανοί επίσης ήταν έκπληκτοι. Η δημοσιογράφος Μαρίτα Περέζ Ντίαζ πάντα επιθυμούσε την πολιτική αλλαγή. Ομως παραδέχθηκε πως ήταν το τέλος μίας εποχής. «Είναι τεράστιο. Είναι ο θάνατος του συμβόλου μίας εποχής. Θα είναι συντριπτικό για τη γενιά των γονιών και των παππούδων μου. Ακόμη και οι νέοι όμως, που ξέρουν όλα τα λάθη του Κάστρο, τον θαύμαζαν και τον σέβονταν. Ηταν μία από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα, ένας από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία», δήλωσε η Κουβανή.
Βέβαια, υπήρξαν και πολλοί που πανηγύρισαν. Εκατοντάδες Κουβανοί που ζουν στο Μαϊάμι βγήκαν στους δρόμους, ακόμη και φορώντας τις πιζάμες τους, άλλοι με κατσαρόλες στα χέρια, τις οποίες χτυπούσαν και άλλοι με σημαίες, χορεύοντας και φωνάζοντας συνθήματα για να γιορτάσουν τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.
Φωτογραφίες: ΑP