Μέσα στο 2017 αλλάζουν όλα σε 135 επιδόματα, κάτι που αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο δικαιούχους.
Από αυτούς, η πλειονότητα- 870.000 δικαιούχοι- λαμβάνουν το επίδομα τέκνου και το ειδικό επίδομα τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».
Το συνολικό κόστος όλων των επιδομάτων ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 650 εκατ. ευρώ καταβάλλονται για τα οικογενειακά επιδόματα και άλλα 700 εκατ. ευρώ για τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων και άλλων ειδικών κατηγοριών. Περίπου 110 εκατ. ευρώ είναι για το επίδομα θέρμανσης, 73 εκατ. ευρώ για την επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες, 88 εκατ. ευρώ για ειδικές φοροαπαλλαγές ναυτικών.
Ο άξονας των αλλαγών περιγράφεται στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, όπου γίνεται λόγος για ενοποίηση του επιδόματος τέκνων και του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων σε ένα ποσό με νέα κριτήρια, που αναλύονται στην πολυσέλιδη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία ανέλαβε έναντι αδράς αμοιβής να προτείνει ποια επιδόματα χρήζουν επανεξέτασης, μείωσης ή και πλήρους κατάργησης.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για τα οικογενειακά επιδόματα. Συγκεκριμένα:
- Κατάργηση του ειδικού επιδόματος 500 ευρώ για τις οικογένειες με 3 και άνω παιδιά, με το αιτιολογικό ότι οι οικογένειες αυτές έχουν δυσανάλογα υψηλότερες παροχές ανά παιδί σε σχέση με όσους έχουν 1 ή 2 παιδιά.
- Αφαίρεση του επιδόματος τέκνου για το τρίτο και άνω παιδί από όσους έχουν υψηλό εισόδημα.
- Αναδιανομή του επιδόματος των 500 ευρώ σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα
- Θέσπιση κατώτατου ορίου για την καταβολή του επιδόματος σε δικαιούχους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Τα δύο τελευταία σενάρια οδηγούν σε ένα εφάπαξ επίδομα των 70 και 60 ευρώ ανά μήνα για κάθε παιδί. Το τελευταίο σενάριο, όπως παρατηρεί η Παγκόσμια Τράπεζα, μπορεί να αυξήσει την φτώχεια των νοικοκυριών με τρία ή και περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά, γιατί το κίνητρο θα είναι ότι «όσα λιγότερα δηλώσεις τόσα περισσότερα θα πάρεις».
Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι δανειστές προτείνουν επανασχεδιασμό ή κατάργησή του.