Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα αδυνατούν να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους, όπως προκύπτει από ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε από τη μεγαλύτερη εταιρεία είσπραξης χρεών.
Στην έρευνα που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτεται το πόσο οικονομικά εύθραυστοι εξακολουθούν να παραμένουν πολλοί Ευρωπαίοι περίπου μισή δεκαετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 44% όλων των Ευρωπαίων βρέθηκε σε αδυναμία να πληρώσει τουλάχιστον έναν λογαριασμό κατά το τελευταίο 12μηνο, κυρίως λόγω έλλειψης χρημάτων, σύμφωνα με την έρευνα.
Η Ελλάδα ήταν η χειρότερη, με 76% των νοικοκυριών να μην μπορεί να πληρώσει έγκαιρα τους λογαριασμούς του.
Πάντως, όπως προκύπτει από την έρευνα της Intrum Justitia AB, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας είσπραξης χρεών, που παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, ύστερα από χρόνια μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να νιώθουν την ανάγκη- ακόμη και αν έχουν περιορισμένους πόρους- να δημιουργήσουν κάποιου είδους ασφάλεια.
Περίπου το 69% των Ευρωπαίων βάζει τα χρήματά του σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με την Έκθεση Ευρωπαϊκών Καταναλωτικών Πληρωμών της Intrum Justitia. Η έρευνα βασίζεται σε απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν τον Σεπτέμβριο και καλύπτει περίπου 21.000 άτομα σε 21 χώρες.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 26% των Ευρωπαίων προτιμά να έχει μετρητά, ενώ το 16% να επενδύει. Μόνο το 14% στρέφεται σε επενδυτικά ταμεία, το 8% επενδύει σε ακίνητα και το 8% σε ομόλογα. Στη Δανία και τη Σουηδία, όπου τα βασικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας είναι αρνητικά, σχεδόν το 80% των πολιτών κρατά τα χρήματά του σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία, το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 80%.
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ακόμα και τα χρόνια της μεγάλης νομισματικής στήριξης, πολλοί Ευρωπαίοι αναρωτιούνται εάν θα είναι καλύτερα να ζούσαν κάπου αλλού. Σε όλη την Ευρώπη, το 24% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θέλει να μετακομίσει για να γλιτώσει από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τους. Περίπου το 27% των ερωτηθέντων είπε ότι κάποιες φορές δεν μπορεί να πληρώσουν τα χρέη του. Από αυτούς, το 58% νιώθει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για μια «αξιοπρεπή διαβίωση».
Στη Βρετανία, το 29% των ερωτηθέντων ηλικίας 18 με 24 ετών δήλωσε ότι θα σκεφτόταν να φύγει από τη χώρα, ενδεχομένως ως απάντηση στην ψήφο υπέρ του Brexit, ανέφερε η Intrum Justitia. Ένα χρόνο νωρίτερα, μόνο το 13% των νέων Βρετανών είχε δηλώσει ότι ήθελε να φύγει.