Από την απάντηση του M. Reijns (εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ) στο iefimerida για το θέμα του Ασφαλιστικού, προκύπτει ότι το θέμα της χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης απειλεί να ανατρέψει τον δημοσιονομικό σχεδιασμό του 2017.
Η πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, άλλωστε, στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του Γ. Κατρούγκαλου και της Θ. Φωτίου -η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η πρώτη εδώ και μήνες που τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα- δείχνει ότι το οικονομικό επιτελείο «καίγεται» να βρει λύσεις, ήτοι κωδικούς του Προϋπολογισμού που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν το αναγκαίο «μαξιλάρι» αν η διαπραγμάτευση αρχίσει να «στραβώνει».
Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν και τα πρώτα στοιχεία από τα έσοδα του Οκτωβρίου για να δουν πώς θα κινηθούν. Άπαντες γνωρίζουν ότι η θεαματική εικόνα του Σεπτεμβρίου είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επαναληφθεί, με δεδομένο ότι όσοι ήταν να πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ, το έκαναν. Σε τι ποντάρουν στο οικονομικό επιτελείο; Στη συνέχιση της υπεραπόδοσης των εισπράξεων του ΦΠΑ, που εκτιμάται ότι είναι απόρροια του συνδυασμού αύξησης συντελεστών και έντασης των ελέγχων. Αν κερδηθεί αυτό το στοίχημα, τότε στις διαπραγματεύσεις με το Κουαρτέτο, που ξεκινάνε στις 14 του μήνα, το οικονομικό επιτελείο θα έχει ένα επιπλέον επιχείρημα για να υποστηρίξει ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαφαινόμενης φετινής υπεραπόδοσης των εσόδων, είναι μόνιμου χαρακτήρα άρα θα επαναληφθεί και το 2017.
Αν τα στοιχεία των εσόδων δεν είναι πειστικά, τότε σε συνδυασμό με την «τρύπα» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (δεν εξοικονομήθηκαν ποτέ τα 400 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο φετινός Προϋπολογισμός), τα περιθώρια ελιγμών του οικονομικού επιτελείου θα εκμηδενιστούν, ειδικά για το εύρος των περικοπών που θα πρέπει να γίνουν στα κοινωνικά επιδόματα, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί επαρκώς το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σε τρεις διακριτές κατηγορίες, ώστε εν συνεχεία να αξιολογηθούν, να κοστολογηθούν και να ενσωματωθούν στο ΚΕΑ ή και πιθανότατα να καταργηθούν. Σε περίπτωση κατάργησής τους το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει 247,4 εκατ. ευρώ.
Η λίστα αυτή περιλαμβάνει τα εξής επιδόματα:
1) Το επίδομα θέρμανσης,
2) Παροχές διακοπών σε ανέργους,
3) Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ,
4) Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων,
5) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ,
6) Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ,
7) Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
8) Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
9) Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
10) Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
11) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
12) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
13) Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
14) Οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
15) Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.