Τον Βύρωνα Πολύδωρα επέλεξε η κυβέρνηση, ως το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα για τη θέση του αντιπροέδρου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βούτσης, προτείνεται ο Ροδόλφος Μορώνης.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Βούτση, η οποία κράτησε περίπου 45 λεπτά, ο Βύρων Πολύδωρας τόνισε ότι προϋπόθεση για την εμπλοκή του είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ανάμεσά τους και η διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Θεωρώ την πρόταση που μου έγινε να αναλάβω πρόεδρος του Συμβουλίου ως τιμητική, αλλά κυρίως ως πρόταση για μία θέση ευθύνης», δήλωσε. «Αυτές τις ώρες, όλοι οι δυνάμενοι να εκφέρουν γνώμη και να έχουν την αποφασιστικότητα για μια εποικοδομητική συμβολή είναι υποχρεωμένοι να δράσουν», τόνισε.
Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ακόμη ότι είπε στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής ότι το κύριο σημείο για τη συνταγματική συμμόρφωση είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, κάτι που έγινε δεκτό όπως είπε. «Εννοείται ότι στην επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή του διαγωνισμού. Για τις λεπτομέρειες πρέπει να δούμε και την απόφαση του ΣτΕ», τόνισε.
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να μιλάμε για κατάργηση του νόμου Παππά ο πρώην βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι «μου είναι αδιάφορο».
«Δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια»
Οταν ρωτήθηκε για την στάση που εκτιμά ότι θα πάρει η ΝΔ απέναντι στην υποψηφιότητά του, ο κ. Πολύδωρας απάντησε «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ», ενώ σχολιάζοντας την ανακοίνωση που είχε βγάλει λίγο νωρίτερα το κόμμα, ανέφερε «Δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Είδα τάση για συναίνεση. Είναι η προϋπόθεση της δικής μου παρεμβάσεως».
Ακόμη, ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι θα επικοινωνήσει με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν πάει άλλο το αδιέξοδο», τόνισε ακόμη και πρόσθεσε ότι θα συμβάλει στη θεσμική και νομική εξομάλυνση της κατάστασης.
Ο κ. Πολύδωρας εξέφρασε άποψη και για την κόντρα κυβέρνησης-δικαιοσύνης λέγοντας ότι «μέχρι και την ένταση την Δικαιοσύνη δεν την ενοοώ, εκτός τόπου και χρόνου αυτές τις ώρες. Θέλω να είμαι παράγοντας θεσμικής αξίας». «Θέλω να είμαι παράγοντας θεσμικής εξομάλυνσης» κατέληξε ο πρώην υπουργός.
Η επικοινωνία την Πέμπτη
Την Πέμπτη το βράδυ, σε ημίωρη τηλεφωνική επικοινωνία ουσιαστικά «κλείδωσε» η επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του επικεφαλής του ΕΣΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού οι δύο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συνομίλησαν για πάρα πολλά θέματα της πολιτικής.
Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε διαθέσιμος να συμβάλει- όχι από υπουργική θέση- με τον τρόπο που μπορεί σε θέματα μείζονος εθνικής σημασίας και το θέμα της αντιμετώπισης της διαπλοκής και της νομιμότητας του τηλεοπτικού τοπίου είναι από αυτά που θεωρεί και ο ίδιος μείζονας σημασίας. Κάπου εκεί, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να διαρρεύσουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές για επιλογή που δεν θα μπορεί να δίνει άλλοθι στη ΝΔ για να μη συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, προαναγγέλλοντας ότι θα προταθεί ένα πρόσωπο έκπληξη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα, το οποίο- όπως έλεγαν- δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει η ΝΔ, έριχναν το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κωλυσιεργίας. Οσοι επιμείνουν να αρνούνται να συμβάλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου», ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
«Ετσι λοιπόν, τη Δευτέρα, ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της ΝΔ είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμικής αυθαιρεσία, με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιουδήποτε διαγωνισμού», σχολίαζαν ακόμη από την κυβέρνηση.
ΝΔ: Ο Πολύδωρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις
Σαφή στάση ενάντια στην πρόταση Πολύδωρα της κυβέρνησης πήρε η Νέα Δημοκρατία.
Σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι ο κ. Πολύδωρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός, ενώ κάνει λόγο για απελπισία της κυβέρνησης, που είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε.
Ακόμη, καλεί την κυβέρνηση να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, τονίζοντας ότι αυτή δεν αφορούσε τα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ, αλλά την αντισυνταγματική μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον Νίκο Παππά.
Βούτσης: Θα προχωρήσουμε άμεσα κατά νόμο
Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα προτείνει τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα ως πρόεδρο και τον κ. Ροδόλφο Μορώνη ως αντιπρόεδρο.
«Είμαι σε επαφή με τα κόμματα, μου είπαν ότι τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν τις δικές τους συλλογικές αποφάσεις» σημείωσε ο κ. Βούτσης.
Μετά και την δήλωση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά οτι είναι αυτονόητο ότι όλες οι αρμοδιότητες για αδειοδότηση καναλιών είναι απολύτως αντικείμενο της δουλειάς που θα κάνει το νέο ΕΣΡ, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει έδαφος για έωλες ή προσχηματικές αιτιάσεις για να μην προχωρήσουμε άμεσα κ γρήγορα κατά νόμο
Ο κ. Βούτσης τόνισε «Για να μην υπάρχει αιφνιδιασμός των κομμάτων, από σήμερα σας λέω την πρόταση μου που θα έχει ως επικεφαλής για πρόεδρο τον κ. Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη.
«Όχι» και από το ΠΑΣΟΚ
Την αντίθεσή του στην πρόταση της κυβέρνησης να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση, «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση της, ότι θα συμβάλλει θετικά στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή -και ιδιαίτερα αυτό του Προέδρου- επιβάλλεται να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε και συμβολικά και ουσιαστικά να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες αλά και να συγκεντρώνουν την ευρύτερη αποδοχή.
Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος, που προβλέπουν την αποδοχή των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει.
Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη, με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής -για τη χώρα- περιόδου 2004/2009.
Εξυπακούεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον "Υπουργό της ζαρντινιέρας". Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή.
Περιμένουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ».
Ενδεικτική η αντίδραση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σχολίασε με δηκτικό τρόπο την ανακοίνωση αυτή με μια φωτογραφία που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στην οποία απεικονίζεται ο Βύρων Πολύδωρας με τον Νίκο Νικολόπουλο, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Χρήστο Ζώη.
«Μεγάλη ξεφτίλα η πρόταση Βύρων Πολύδερα για το ΕΣΡ απο τον ΣΥΡΙΖΑ!Πόσο δεξιά ρε σύντροφοι του Καμμένου!» έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
ΠΟΤΑΜΙ: Οχι στον ευτελισμό των θεσμών»
«To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας... Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Γιατί επελέγη ο Βύρων Πολύδωρας από την κυβέρνηση
Η επιλογή του πρώην υπουργού μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται από την κυβέρνηση, κι αυτό γιατί ο Βύρων Πολύδωρας είχε ταχτεί ανοιχτά υπέρ του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος να υπενθυμίσουμε πως την Τετάρτη κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.
Αυτό συνέβη στις 10 Φεβρουαρίου του 2016, όταν σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ είχε τονίσει πως "με το «νομοσχέδιο Παππά», τίθενται κανόνες εφαρμογής της συνταγματικής νομιμότητας και μπαίνει τέλος στην ασυδοσία των «νταβατζήδων»", κατηγορώντας μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία πως "μπλόκαρε" την διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ! Δείτε τις τότε δηλώσεις του: