Σύγκρουση κυβέρνησης-Ν.Δ. για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις - iefimerida.gr

Σύγκρουση κυβέρνησης-Ν.Δ. για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κρίσιμο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης και ειδικότερα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι στο υπουργικό συμβούλιο όπου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, οι επικουρικές συντάξεις και η πρόταση του Γιώργου Κουτρουμάνη για μείωση τους και παράλληλη συγχώνευση των Επικουρικών Ταμείων θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης με την κυβέρνηση να αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση με την μικρότερη δυνατή επίπτωση. Ωστόσο τα μηνύματα είναι μάλλον απαισιόδοξα για δύο λόγους:

Πρώτον, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα Επικουρικά Ταμεία. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν χαρακτηριστικά πως έχει η κατάσταση στο ΝΑΤ: Υπάρχουν 15.000 εν ενεργεία και... 75.000 σε σύνταξη. «Αν πηγαίναμε κατ' αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να κοπεί η επικουρική κατά 80%!" έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Δεύτερον, λόγω της άρνησης της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει τις μειώσεις των επικουρικών, που ίσως υποδηλώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται για πρόωρη έξοδο από την μεταβατική κυβέρνηση. Η άρνηση αυτή, που αποτελεί την πρώτη ουσιαστική διαφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης Παπαδήμου, εκφράστηκε και επίσημα χτες με ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη της, ο οποίος δήλωσε ότι η Ν.Δ. δεν θα στηρίξει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων καταγγέλοντας το ΠΑΣΟΚ για "καταλήστευση των επικουρικών ταμείων" τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα σημερινά πρωτοσέλιδα εφημερίδων που πρόσκεινται στη Ν.Δ. με χαρακτηριστικότερο εκείνο του Ελεύθερου Τύπου, που κάνει λόγο για «ηχηρό Όχι» του Αντώνη Σαμαρά στις μειώσεις των επικουρικών και προεξοφλεί ότι οι υπουργοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα στηρίξουν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το νέο «μαχαίρι» στις επικουρικές. Σύμφωνα δε με πληροφορίες που δημοσιεύει το «Έθνος», ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει από τους δύο αντιπροέδρους του που μετέχουν στην κυβέρνηση, να διαμηνύσουν στο σημερινό υπουργικό ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τις νέες μειώσεις και τις συγχωνεύσεις των Ταμείων εκτός κι αν πειστεί ότι υπάρχει κίνδυνος για μη καταβολή του συνόλου των συντάξεων.

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύεται το θέμα των επικουρικών συντάξεων για να καλλιεργήσει κλίμα διαφοροποίησης από την κυβέρνηση Παπαδήμου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ίσως επιχειρήσει την «ηρωϊκή έξοδο» προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ακόμα και πριν από τις 19 Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το νομοσχέδιο για τις μειώσεις στις επικουργικές θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις 15 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, και ανάλογα με τα μέτρα που θα ζητούνται και το κλίμα που θα υπάρχει στην κοινωνία, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει πάρει τις αποφάσεις του για το αν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου ή αν θα αποχωρήσει με στόχο να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Νέο υπουργικό συμβούλιο αύριο με θέμα τη Δικαιοσύνη

Χθες εξάλλου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου (τα θέματα επιτάχυνσης απονομής Δικαιοσύνης θα τεθούν στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο) και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αρκούνταν επίσης να ενημερώνουν ότι κατά την προχθεσινή συνάντηση του Παπαδήμου με την ηγεσία της Εθνικής τράπεζας, κ.κ. Ράπανο και Ταμβακάκη, συζητήθηκαν "μόνο θέματα που αφορούν στην Εθνική Τράπεζα".

Η κυβέρνηση Παπαδήμου επιδιώκει πάντως να περάσει το μήνυμα ότι απαιτούνται τάχιστα βήματα. Στο πλαίσιο αυτό κατ' αρχήν θα επισπευσθεί η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που αφορά στις εκκρεμότητες του μνημονίου, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα φορολογικά κλπ. Διαμηνύεται επίσης αρμοδίως, ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ