Κινεζική πρεμιέρα, στο πλαίσιο της Beijing Design Week, έκανε το πρότζεκτ «Smog Free» του Daan Roosegaarde.
Μαζί με μια ομάδα ντιζάινερς και ειδικών, ο Ολλανδός καλλιτέχνης δημιούργησε μια εγκατάσταση ύψους 7 μέτρων, ως την μεγαλύτερη συσκευή καθαρισμού ατμόσφαιρας στον κόσμο.
Καθαρίζει 30.000 κυβικά μέτρα αέρα την ώρα.
Παράλληλα μια σειρά από «smog free» κοσμήματα χρησιμεύουν ως απτό σουβενίρ του πρότζεκτ: Δαχτυλίδια και μανικετόκουμπα, από συμπιεσμένα σωματίδια αιθαλομίχλης που συλλέγονται μέσα στον πύργο.
Έναν χρόνο μετά τον πρώτο «πύργο» που εγκατέστησε ο Roosegaarde στο Ρότερνταμ, η επίσημη παρουσίαση του πρότζεκτ στο πάρκο 751 D στην πνιγμένη στο νέφος κινεζική πρωτεύουσα σηματοδοτεί την πρώτη στάση του στην Κίνα.
Μέσα στον επόμενο χρόνο, θα εμφανιστεί σε άλλες τέσσερις κινεζικές μεγαλουπόλεις.
«Πριν τρία χρόνια, στεκόμουν και κοιτούσα απ’ το παράθυρο του δωματίου μου στο Πεκίνο, βλέποντας πώς η πόλη μεταμορφωνόταν απ’ το νέφος.
Κατά μία έννοια, το Πεκίνο ήταν πάντα το μέρος που μου ήρθε η ιδέα, έτσι πάντα στόχος ήταν να πάω (το πρότζεκτ) στη Κίνα.
Είναι ωραία που μετά από δυο – τρία χρόνια δουλειάς σε σχεδιασμό, μηχανική, συνεννόηση, το εγκαινιάζουμε εκεί που ίσως είναι περισσότερο απαραίτητο απ’ οπουδήποτε αλλού.
Νομίζω, επίσης, ότι έχουμε την υποστήριξη της κεντρικής κυβέρνησης στην Κίνα, άρα αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα, δεν είναι μόνο ένα έργο τέχνης ή μια ιδέα ενός λευκού τύπου από την Ολλανδία. Είναι, πραγματικά, η αρχή του πολέμου κατά του νέφους» τόνισε ο Roosegaarde στο Designboom.
«Θα κατασκευάσουμε μεγαλύτερους πύργους, θα κάνουμε περιοδεία σε διάφορες πόλεις στην Κίνα.
Διοργανώνουμε και ένα συμπόσιο στο M WOODS, είναι ένα θαυμάσιο μουσείο, στο οποίο έχουμε προσκαλέσει σχεδιαστές, καλλιτέχνες, μηχανικούς απ’ όλον τον κόσμο, που έχουν τις δικές τους λύσεις για το νέφος. Αυτό συνέβη μετά το Ρότερνταμ.
Δέχομαι εκατοντάδες τηλέφωνα και e-mails από ανθρώπους που έχουν τις δικές τους ιδέες.
Έχουμε έναν τύπο που σχεδιάζει ποδήλατα που "ρουφάνε" τον μολυσμένο αέρα, τον καθαρίζουν και στη συνέχεια απελευθερώνουν τον καθαρό αέρα, άρα μπορείς να κάνεις πεντάλι καθαρό αέρα. Έχουμε ανθρώπους που σχεδιάζουν ενδύματα τα οποία αλλάζουν χρώμα όταν η συγκέντρωση αιθάλης είναι υψηλή» πρόσθεσε.
Είναι ενθουσιασμένος. Στην παρουσίαση τον ρώτησαν για τα «smog free» κοσμήματα.
Να τι απάντησε: «Εκατοντάδες ζευγάρια που παντρεύονται επιθυμούν να αγοράσουν ένα "smog free" δαχτυλίδι σαν σημάδι, ας πούμε, αληθινής αγάπης, αληθινής ομορφιάς. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι στην Κίνα ο καθαρός αέρας σχεδόν είναι σημάδι αληθινής ομορφιάς, αληθινής αγάπης. Είναι σπουδαίο να έχεις αυτόν το συναισθηματικό σύνδεσμο με το πρότζεκτ».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)