Καλλιτεχνικές συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ - iefimerida.gr

Καλλιτεχνικές συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους θεσμούς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Ο Νίκος Θρασυβούλου, η Τασούλα Επτακοίλη, η Μαργαρίτα Πουρνάρα και ο Γιώργος Καραμπελιάς διοργανώνουν μοναδικές βραδιές με ξεχωριστές προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στο χώρο των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων και μας δίνουν τη ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους και να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Συναντήσεις με Συγγραφείς στο café του ΙΑΝΟΥ

Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς για τη ζωή και το έργο τους και μαζί σχολιάζουν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς τον άνθρωπο και τον συγγραφέα. Τα τελευταία δύο χρόνια στις Συναντήσεις γνωρίσαμε μερικούς από τους πιο ξεχωριστούς και αγαπημένους συγγραφείς μας, όπως η Ρέα Γαλανάκη, ο Κώστας Ακρίβος, ο Θανάσης Βαλτινός, η Μάρω Δούκα, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο Αλέξης Πανσέληνος, ο Κώστας Μουρσελάς, ο Άρης Μαραγκόπουλος, ο Ισίδωρος Ζουργός, ο Θοδωρής Καλλιφατίδης, ο Βασίλης Βασιλικός, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ κ.ά.

Τη φετινή χρονιά οι Συναντήσεις με Συγγραφείς ξεκίνησαν με καλεσμένους τον Χρήστο Γιανναρά και τον Μάνο Κοντολέων.

Καλλιτεχνικές συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ | iefimerida.gr 0

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 ο Νίκος Θρασυβούλου θα συνομιλήσει με τον Γιάννη Ξανθούλη, με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του «Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας» από τις εκδόσεις Διόπτρα, ένα από τα μυθιστορήματα που τον καθιέρωσαν στην ελληνική λογοτεχνική σκηνή.

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2106 καλεσμένη του Νίκου Θρασυβούλου είναι συγγραφέας Αθηνά Κακούρη, μια εμβληματική μορφή του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος και επίτιμος πρόεδρος της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας). Η Αθηνά Κακούρη διακρίνεται επίσης για τα ιστορικά της βιβλία και υποστηρίζει ότι η μεγάλη της ηλικία την βοηθά να μας ξεναγεί στο παρελθόν του τόπου μας. Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Τα δύο Βήτα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας» είναι αφιερωμένο σε δυο εμβληματικές μορφές της Ελλάδας: τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ον βασιλιά Κωνσταντίνο (εκδ. Καπόν).

Καλλιτεχνικές συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ | iefimerida.gr 1

Συναντήσεις με Μουσικούς στο café του ΙΑΝΟΥ

Η μουσική είναι δρόμοι. Είναι ιστορίες και μνήμη. Είναι εικόνες και συναισθήματα. Είναι χάδια και σαϊτιές. Είναι δάκρυα και χαμόγελα, σημειώνει η Τασούλα Επτακοίλη, υπεύθυνη για τις Συναντήσει με Μουσικούς. Η δημοσιογράφος συνομιλεί με καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το δικό τους προσωπικό αποτύπωμα στα ελληνικά μουσικά πράγματα, για τη ζωή και την πορεία τους, για την έμπνευση, το κοινό και την αναγνώριση, για τον ανταγωνισμό, τους φόβους και τις προσδοκίες τους, για την τέχνη και την κοινωνία.

Τα τελευταία δύο χρόνια με την Τασούλα Επτακοίλη έχουν συνομιλήσει η Ελένη Καραΐνδρου, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Μαρία Φαραντούρη, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Δήμητρα Γαλάνη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Νίκος Κηπουργός, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Γιώτα Νέγκα κ.ά.

Φέτος το χειμώνα στις Συναντήσεις με Μουσικούς θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια από τις πιο αγαπητές μορφές στον χώρο της μουσικής. Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 ο Χρήστος Νικολόπουλος θα ξεδιπλώσει άγνωστες επαγγελματικές αλλά και προσωπικές στιγμές της ζωής του. Το Νοέμβριο το café του ΙΑΝΟΥ θα επισκεφτεί η Νατάσσα Μποφίλιου, μια νέα ερμηνεύτρια που έχει ήδη καταφέρει να αφήσει το στίγμα της στην ελληνική μουσική σκηνή

Καλλιτεχνικές συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ | iefimerida.gr 2


Συναντήσεις Απρόβλεπτες στο café του ΙΑΝΟΥ

Η Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με διακεκριμένους ανθρώπους από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων, των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων. Συναντήσεις με ανθρώπους ιδιαίτερους που ακολουθούν με θάρρος τη δική τους πορεία και μας εμπνέουν με τη ζωή και το έργο τους.

Στις Απρόβλεπτες Συναντήσεις είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά προσωπικότητες όπως ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Άγγελος Δεληβοριάς, ο Νίκος Σταμπολίδης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Λέανδρος Ρακιντζής, Κο Δημήτρης Δασκαλάκης, η Ρέα Βιτάλη, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, ο Ηλίας Μακρής, ο Ανδρέας Πετρουλάκης, ο Δημήτρης Χαντζόπουλος κ.α.

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 το cafe του ΙΑΝΟΥ θα επισκεφτούν οι πανεπιστημιακοί Βασίλης Βαμβακάς και Παναγής Παναγιωτόπουλος, επιμελητές της πολυσυζητημένης έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του '80 στην Τεχνόπολη».

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 καλεσμένος της Μαργαρίτα Πουρνάρα θα είναι ο εκδότης Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην υφυπουργός εξωτερικών και ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Δημήτρης Κούρκουλας θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο για το ζήτημα της ελληνικής ταυτότητας μέσα στο ρευστό διεθνές περιβάλλον της εποχής μας.

Καλλιτεχνικές συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ | iefimerida.gr 3


Συναντήσεις Κορυφής στο café του ΙΑΝΟΥ

Στις Συναντήσεις Κορυφής ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον, όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη μας. Την ίδια στιγμή ο ο ελληνισμός αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του.

Τα τελευταία δύο χρόνια με τον Γιώργο Καραμπελιά έχουν συνομιλήσει ξεχωριστές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της διανόησης, όπως ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Διονύσης Χαριτόπουλος,ο Βασίλης Καραποστόλης, ο Άγγελος Συρίγος, ο Φραγκούλης Φράγκος, η Μαριάννα Κορομηλά, ο Νάσος Βαγενάς, ο Δημήτρης Νόλλας, ο Πατήρ Νικόλαος Λουδοβίκος κ.ά.

Θεατρικές Συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ

ΟΙ Θεατρικές Συναντήσεις φιλοξενούν σημαντικούς ανθρώπους τους θεάτρου σε μια συνομιλία με τον Νίκο Θρασυβούλου για την τέχνη, την κοινωνία και τη ζωή.

Μέχρι σήμερα στο cafe του Ιανού γνωρίσαμε τον Γιάννης Κακλέα, τον Βασίλης Χαραλαμπόπουλο, τον Σταμάτη Φασουλή, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον Πέτρο Φιλιππίδη, τον Χρήστος Χατζηπαναγιώτη, τη Βίκυ Σταυροπούλου, τον Βασίλη Παπαβασιλείου, τον Βαγγέλης Θεοδωρόπουλο.

Καλλιτεχνικές συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ | iefimerida.gr 4

Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 το café του Ιανού θα φιλοξενήσει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό. Κάθε έργο του Λιβαθινού αποτελεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός που συγκεντρώνει θαυμαστές και επικριτές του έργου του. Η περσινή παράσταση της Αντιγόνης ήταν μια από τις πιο πολυσυζητημένες της σεζόν.

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 ο Νίκος Θρασυβούλου θα συνομιλήσει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαλακόπουλο, μια από τις πιο σημαντικές μορφές του ελληνικού θεάτρου.

Καλλιτεχνικές συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ | iefimerida.gr 5

Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 καλεσμένος στις Θεατρικές Συναντήσεις θα είναι ο κορυφαίος Έλληνας ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ.


Οι Συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ μεταδίδονται ζωντανά μέσα από το ianos.gr
Το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τις ερωτήσεις του για κάθε καλεσμένο στο email: magazine@ianos.gr. Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι Συγγραφείς του Κόσμου στον ΙΑΝΟ

Ο ΙΑΝΟΣ αγαπάει την καλή ξένη λογοτεχνία και το αποδεικνύει μέσα από τον Κύκλο Συναντήσεων Συγγραφείς του Κόσμου. Οι φίλοι του βιβλίου έχουν τη μοναδική δυνατότητα να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με σημαντικούς συγγραφείς από όλο τον κόσμο.

Τον ΙΑΝΟ έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής ο Νικολό Αμανίτι, ο Πιερ Ασουλίν, ο Ζαν Μισέλ Γκενασιά, ο Άρης Φιορέτος, ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, ο Ζουλφί Λιβανελί, ο Πάολο ντι Πάολο, ο Άμος Οζ, ο Ντάνιελ Κέλμαν και πολλοί άλλοι. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, ιδρύματα, πολιτιστικά ινστιτούτα και πρεσβείες. Τον συντονισμό κάνει η Ρίτα Κολαΐτη.

Στις 30 Νοεμβρίου 2016 στο café του ΙΑΝΟΥ θα βρίσκεται ο γάλλος συγγραφέας Mathias Énard, βραβευμένος με το Βραβείο Goncourt 2015 για το μυθιστόρημά του με τίτλο «Πυξίδα» που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Στερεώμα. Τον συγγραφέα θα παρουσιάσουν η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά και η μεταφράστρια του βιβλίου Σοφία Διονυσοπούλου.

Καλλιτεχνικές συναντήσεις στο café του ΙΑΝΟΥ | iefimerida.gr 6



Τα αφιερώματα του ΙΑΝΟΥ

Η αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟΣ μάς περιμένει κάθε μήνα με ένα καινούργιο ειδικό αφιέρωμα με αφορμή διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Σε κάθε αφιέρωμα πραγματοποιεί μια σειρά εκδηλώσεων με τη συμμετοχή διαφόρων προσωπικοτήτων από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ οι επισκέπτες του βιβλιοπωλείου έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν τα βιβλία που σχετίζονται με το αφιέρωμα με εκπτώσεις που φτάνουν το 30%.

Για τον μήνα Σεπτέμβριο το αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ είχε θέμα «Επιστροφή στα Σχολεία»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ολόκληρος ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στα ζώα.
Ακολουθούν τα παρακάτω αφιερώματα:
Νοέμβριος 2016: Αφιέρωμα στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, σε συνεργασία με την ΕΛΣΑΛ
Δεκέμβριος 2016: Χριστούγεννα στον Ιανό
Ιανουάριος 2017: Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη


IANOS
Σταδίου 24, Αθήνα
Τηλ: 210 32 17 810
www.ianos.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ