Ως απώτατο χρονικό ορίζοντα τα Χριστούγεννα έθεσε ο Γιώργος Σταθάκης προκειμένου να υπάρξει μια θετική απόφαση για την Ελλάδα όσον αφορά το χρέος.
Ο Υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για το δημόσιο χρέος ανέφερε ότι είμαστε σε ένα κομβικό όσον αφορά τον υπολογισμό της βιωσιμότητας του χρέους και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις τώρα για το χρέος για να αποτιμηθεί σε μακρά διάρκεια. Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση χρέους που καλείται να κάνει το ΔΝΤ και με αυτή λαμβάνει αποφάσεις. «Αυτά πρέπει να κλείσουν τα Χριστούγεννα για να έχουμε μια σαφή στρατηγική που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος» ανάφερε πολύ καθαρά ο κ.Σταθακης.
Αναφερόμενος στις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Υαμείου και Γερμανίας ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι «αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν διάφορες φωνές γύρω από αυτό το θέμα αλλά δική μας στρατηγική πρέπει να είναι η τήρηση της συμφωνίας που υπογράψαμε τον Ιούλιο του 2015 άλλα και το σύντομο κλείσιμο της 2η αξιολόγησης».
Πάντως ο κύριος Σταθάκης στην ανάλυση του για το χρέος παραδέχτηκε ότι αυτό δημιουργήθηκε από το 1980 και μετά σε μια 20ετία με κορύφωση του δανεισμού. Όσον αφορά δε την περίοδο της κυβερνήσεως Καραμανλή και την αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών ο κύριος Σταθάκης την απέδωσε στην ανάγκη να καλυφθεί ο παλαιότερος δανεισμός. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Το νέο χρέος που χρησιμοποιούσε η χώρα χρηματοδοτούσε το παλιό. Το 2008 προκλήθηκε εκρηκτική άνοδος των νέων δανειακών αναγκών της χώρας για να καλυφθεί όμως ο παλιός δανεισμός».
Η απάντηση Σταθάκη
Αργότερα ο Υπουργός Οικονομίας έγραψε στο Twitter για το θέμα και το πως ερμηνεύτηκε «Δημοσιογραφικοί κύκλοι που φημίζονται για την… εγκυρότητά τους, ανακάλυψαν στην πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Βουλής για το χρέος ότι ο Δραγασάκης διαφωνεί με τον Τσίπρα και θεωρεί το χρέος βιώσιμο. Στη δεύτερη κατάλαβαν ότι ο Τσακαλώτος θέλει να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Από τη δική μου τοποθέτηση, σήμερα, συγκράτησαν ότι αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τα Χριστούγεννα έρχονται πολιτικές εξελίξεις. Οι Άγγλοι θα το ονόμαζαν wishful thinking αλλά εγώ θα προτιμήσω τον Πιραντέλο, τον πατέρα του Θεάτρου του Παραλόγου: «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε»…»