Οταν η τρίχρονη Ασλεϊ Πατσέκο έπεσε και γρατζούνισε το γόνατό της, οι γονείς έκαναν ότι και κάθε άλλος στη θέση τους. Την αγκάλιασαν, της έβαλαν οινόπνευμα και δεν ασχολήθηκαν περισσότερο.
Κι όμως, το κοριτσάκι αυτό παραλίγο να πεθάνει και η οικογένειά της έζησε ένα απίστευτο δράμα, που σκιαγραφεί με τον πιο έντονο τρόπο την τραγική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Βενεζουέλα. Δύο εβδομάδες μετά από αυτό το φαινομενικά αθώο χτύπημα, το κοριτσάκι ούρλιαζε από τον πόνο στο κρεβάτι του νοσοκομείου, η μητέρα της στο πλευρό της παρακαλούσε να «ανοίξει» μία θέση στο χειρουργείο για την επέμβαση και ο πατέρας της απελπισμένος γύριζε το Καράκας για να βρει τα φάρμακα που θα βοηθούσαν την κόρη του και δεν τα διέθετε το νοσοκομείο. Και αυτό, ήταν μόνο η αρχή.
Η κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας της Βενεζουέλας είναι τόσο τραγική, που ένας στους τρεις που νοσηλεύτηκε την περασμένη χρονιά, πέθανε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός των κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 40% από το 2014. Και με την οικονομία να καταρρέει, υπάρχουν ελλείψεις στο 85% των φαρμάκων.
Οι γονείς της Ασλεϊ τα βίωσαν όλα αυτά με τον χειρότερο τρόπο. Μία εβδομάδα μετά από το ατύχημα που είχε, κυνηγώντας τον αδελφό της, στα μέσα Ιουλίου, «ανέβασε» πυρετό. Στην τοπική κλινική, οι γιατροί τους είπαν ότι θα περάσει. Οι γονείς του κοριτσιού, δεν τους άκουσαν. Πήγαν σε τρία νοσοκομεία, όπου δεν υπήρχαν κρεβάτια.
Με τον πυρετό του της Ασλεϊ να ανεβαίνει, ο πατέρας της την πήγε τελικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Κάποτε, ήταν ένα από τα καλύτερα στη Νότια Αμερική. Πλέον, είναι περισσότερο γνωστό για πυροβολισμούς συμμοριών μέσα στα χειρουργεία, αναφέρει το Associated Press, που κατέγραψε όλη την περιπέτεια της οικογένειας Πατσένκο.
Οταν έφτασαν εκεί, το πόδι της τρίχρονης ήταν πρησμένο από τα δάχτυλα μέχρι τον μηρό. Την έβαλαν αμέσως στην εντατική. Οι ελλείψεις ήταν όμως κάτι παραπάνω από εμφανείς. Το νοσοκομείο είχε ξεμείνει από χλωρίνη, για το σφουγγάρισμα. Αδέσποτα σκυλιά τριγύριζαν στο κτίριο και παντού υπήρχαν κατσαρίδες. Ακόμη και το νερό στο μπάνιο μερικές φορές έβγαινε μαύρο.
Οι γιατροί διέγνωσαν σταφυλόκοκκο. Της έδωσαν την τελευταία δόση ενός κατάλληλου αντιβιοτικού που διέθετε το νοσοκομείο. Η κατάσταση χειροτέρεψε. Το βακτήριο ήταν πλέον στους πνεύμονες, κάτι που επιβεβαιώθηκε με μεταφορά της μικρής σε ιδιωτικό νοσοκομείο για μία ακτινογραφία, γιατί το δημόσιο δεν διέθετε πλέον τέτοιες... πολυτέλειες. Χρειαζόταν άλλο φάρμακο πια και ένα μηχάνημα. Αλλά δεν υπήρχαν. Υπήρχε κίνδυνος να πεθάνει το ίδιο βράδυ.
Οι απελπισμένοι γονείς άρχισαν να καλούν όποιον γνώριζαν, συγγενείς και φίλους και τους έστειλαν να βρουν αυτά που χρειάζονταν. Με τα πολλά, τους βοήθησε μία ιδιωτική κλινική με το μηχάνημα. Αλλά χρειάζονταν το φάρμακο, για να μην αναγκαστούν οι γιατροί να ακρωτηριάσουν το πόδι της μικρής.
Ο πατέρας ξεκίνησε νέο αγώνα δρόμου. Στάθηκε για ώρες σε ουρές έξω από φαρμακεία, ρωτώντας αν έχουν αυτό που χρειαζόταν. Πήγε σε νοσοκομεία διαλυμένα. Τελικά, ένας άνδρας του έδωσε τρία φιαλίδια. Την ίδια ώρα, η μητέρα κρατούσε την Ασλεϊ νηστική, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί μία θέση στο χειρουργείο, με 150 παιδιά να είναι στην αναμονή. Η μικρή ικέτευε την μητέρα της να της δώσει κάτι να φάει και λίγο νερό. Αλλά δεν γινόταν.
Οι γιατροί κατάφεραν να «καθαρίσουν» τελικά με επέμβαση τη φλεγμονή από το γόνατό της. Μία εβδομάδα αργότερα, το κοριτσάκι ανέπνεε χωρίς μηχανική υποστήριξη. Αλλά το δράμα δεν είχε τελειώσει ακόμη. Την επόμενη ημέρα, ανέβασε ξανά πυρετό. Οι γιατροί κατάλαβαν ότι είχε φλεγμονή στην καρδιά. Τα αντιβιοτικά δεν είχαν καταφέρει να σταματήσουν εγκαίρως τον σταφυλόκοκκο.
Χρειαζόταν ξανά το ίδιο φάρμακο, πριν η μόλυνση φτάσει στον εγκέφαλο του παιδιού. Και ο πατέρας άρχισε ξανά να ψάχνει απελπισμένος, να στέκεται σε ουρές, να παίρνει κάθε φορά λίγα φιαλίδια, που αρκούσαν για μερικές ημέρες. Το βρήκαν στο Amazon, αλλά με κόστος 70 δολάρια, οι γονείς δεν μπορούσαν να το αγοράσουν.
Στα μέσα Αυγούστου η κατάσταση της μικρής βελτιώθηκε, για να χειροτερέψει ξανά. Μία ημέρα πριν πάρει εξιτήριο, διαπιστώθηκε ότι είχε πρόβλημα και στους πνεύμονες, από το βακτήριο. Πλέον χρειαζόταν ένα φάρμακο που ήταν αδύνατο να βρεθεί στη Βενεζουέλα. Οι γονείς απελπίστηκαν. Σκέφτηκαν να προσπαθήσουν να το βρουν στο Μαϊάμι, αλλά τα οικονομικά τους δεν το επέτρεπαν.
Η λύση ήρθε μέσα από μία άλλη τραγωδία, στο διπλανό δωμάτιο. Η μητέρα ενός αγοριού με πνευμονική λοίμωξη, δώρισε το φάρμακο στην Ασλεϊ. Ο γιος της είχε πεθάνει.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, έχοντας περάσει περίπου δύο μήνες στο νοσοκομείο, η τρίχρονη ήταν πλέον υγιής.
Φωτογραφία: AP