Γρήγορα κλιμακώθηκε η ένταση στη συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας.
Λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί, και καθώς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προσπάθησαν να σηκώσουν τα ρολά του υπουργείου Εργασίας, υπήρξε συμπλοκή με τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να πέσει... ξύλο.
Οι συγκεντρωμένοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι όποιος κάνει αίτηση συνταξιοδότησης από το 2016 και μετά θα λάβει μειωμένο εφάπαξ. Και μάλιστα θα το πάρει όχι αμέσως, αλλά ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα με τη χορήγηση της σύνταξής του.
Συγκεκριμένα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του συνδικάτου Νίκος Παπαγεωργίου από τη στιγμή που θα βγαίνουν στη σύνταξη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα εισπράττουν το εφάπαξ μειωμένο κατά 20% έπειτα και από την προηγούμενη μείωση που επήλθε με το κούρεμα 29,7% από το 2012. Αυτή η μείωση επέρχεται, όπως υποστηρίζουν, έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Εργασίας του Τάσου Πετρόπουλου ο οποίος «ήρε τη διαφωνία της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠΙΤ με την Κυβερνητική Επίτροπο και επέβαλε τη νέα περικοπή στις εφάπαξ παροχές του Ιδιωτικού Τομέα».
Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι καθυστερήσεις στην απονομή του εφάπαξ τους φτάνουν μέχρι και τους 9 μήνες ενώ διαμαρτύρονται και για το επίδομα ασθενείας που πρέπει να εισπράττουν μέσα σε 15 ημέρες και η καταβολή του καθυστερεί, όπως λένε, μέχρι 9 μήνες.
Η ένταση προκλήθηκε καθώς οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν μια αντιπροσωπεία τους να μπει στο κτίριο για να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν και ξήλωσαν από την κεντρική είσοδο κάποια από τα γράμματα της πινακίδας που γράφει «Υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης», ενώ επί ώρα αρνούνταν να αποχωρήσουν αν δεν συναντιούνταν με τους υπουργούς Γιώργο Κατρούγκαλο ή τον Τάσο Πετρόπουλο, αρνούμενοι την ίδια ώρα, να συναντήσουν τον γγ του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη ο οποίος τους ενημέρωσε ότι θα τους δεχτεί.
Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι όταν πληροφορήθηκαν ότι ο υπουργός Εργασίας βρίσκεται στη Βουλή αποχώρησαν απο το υπουργείο και διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο.
Ο κ. Κατρούγκαλος μπορεί να μην τους συνάντηση, ωστόσο αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι «μπορούμε, ενδεχομένως, να δούμε τη μεταβατικότητα της ειδικής ρύθμισης που ισχύει για τους ξενοδοχοϋπάλληλους, λόγω της εποχικότητας εργασίας τους, δεν δυνατόν, όμως, να έχουμε επιμέρους ρυθμίσεις για επιμέρους κλάδους, όταν αυτό δεν δικαιολογείται από πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».
«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισονομίας κι είμαστε περήφανοι γι' αυτήν», σημείωσε ο υπουργός.
Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι για το ζήτημα του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση στον νόμο, «υπάρχει ο γενικός κανόνας ισονομίας, σύμφωνα με τον οποίο το εφάπαξ δίδεται ως συνταξιοδοτική παροχή μετά το τέλος του εργάσιμου βίου» και εξειδίκευσε πως υπήρχε ειδική ρύθμιση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, λόγω της εποχικότητας. «Μπορούμε να δούμε, ενδεχομένως, τη μεταβατικότητα αυτής της ρύθμισης, δεν είναι δυνατόν, όμως, να έχουμε επιμέρους ρυθμίσεις για επιμέρους κλάδους, όταν αυτό δεν δικαιολογείται από πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.