Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει μεγάλη απομείωση του χρέους όσο αντιμετωπίζουν υψηλό χρέος οι χώρες που τη δανείζουν, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Βουλή.
Ετκίμησε μάλιστα, ότι η διαδικασία για το χρέος «θα πάει πέρα από το 2018».
Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για την «απομείωση του χρέους» είπε ότι λόγω των υψηλών χρεών που αντιμετωπίζουν και οι άλλες χώρες πρέπει να επιδιωχθεί μια πανευρωπαϊκή λύση, η οποία θα είναι ριζική.
« Σο θέμα του χρέους διατηρώ τις απόψεις μου ότι οι χρεωπιστωτές μας είναι κι αυτοί δανεισμένοι. Εμείς χρωστάμε σε Ισπανία και Πορτογαλία για παράδειγμα, άρα δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους χωρίς να μειωθεί και το δικό τους. Συνεπώς, πρέπει να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε τώρα, να έρθουμε στο επίπεδο των άλλων και να διεκδικήσουμε μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση χρέους για να είναι ίδια για όλους και ριζική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Δραγασάκης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρότεινε επίσης ως έναν τρόπο να μπει φρένο στην επανάληψη του φαινομένου διόγκωσης του χρέους, ενόψει της Συνταγματικής αναθεώρησης να ενταχθεί στο Σύνταγμα διάταξη, η οποία θα προβλέπει ένα «όριο χρέους», δίνοντας ως παράδειγμα το Εκουαδόρ που έχει υιοθετήσει την εν λόγω πρόβλεψη και το κοινοβούλιο καθορίζει δια νόμου το ποσοστό.
Αδειασαν την Κωνσταντοπούλου
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκης θα συσταθεί νέα επιτροπή για το χρέος, η οποία θα δουλέψει αθόρυβα και δεν θα επιδείξει μια «πολεμική» δημοσιότητα.
Αναφερόμενος στο έργο της νεοσυσταθείσας υποεπιτροπής, ο κος Δραγασάκης, ανέφερε πως αν συνεδριάσει σε κλίμα διαλόγου μπορεί να ενισχύσει τις θέσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ άφησε αιχμές για την Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι «μέχρι τώρα το κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη είτε γιατί δεν ήθελε είτε γιατί η προηγούμενη προσπάθεια δεν είχε το κύρος και τη συναίνεση που θα απαιτούσε».
Ακόμη, υποστήριξε, όσον αφορά στην επιτροπή της κυρίας Κωνσταντοπούλου πως δεν είχε το κύρος αλλά και τη συναίνεση των κομμάτων για να παράξει αποτέλεσμα.