Η Ελλάδα θα επιχειρήσει μία πρώτη, δοκιμαστική, έξοδο στις αγορές, μετά από την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Πριν από αυτό όμως, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Η χώρα μας ενδέχεται να πουλήσει ένα ή δύο μικρά ομόλογα, μετά από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για να δοκιμάσει τις «ορέξεις» των αγορών και να στείλει ένα μήνυμα προς τους επενδυτές ότι στέκεται ξανά στα πόδια της. Αυτό ανέφεραν στο Reuters πηγές από την ελληνική κυβέρνηση.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, με γνώση του ζητήματος, είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είναι διχασμένα για τον χρόνο έκδοσης των ομολόγων, που θα σηματοδοτήσουν την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από το 2014. Πριν από αυτό, η Αθήνα ήταν αποκομμένη από τη διεθνή αγορά ομολόγων, εξαιτίας της κρίσης χρέους που ξέσπασε το 2010, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Θα μπορούσε να είναι μία ή δύο εκδόσεις μικρού μεγέθους, δοκιμαστικά και για να δοθεί μία τιμολόγηση», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, δίχως να δώσει άλλες λεπτομέρειες. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ένταξη των ομολόγων μας στο QE και την πτώση των αποδόσεων που πιθανόν να ακολουθήσει», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η Αθήνα πούλησε τριετή και πενταετή ομόλογα το 2014, αλλά οι τιμές τους γρήγορα κατρακύλησαν και ακόμη διαπραγματεύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία, σημειώνει το Reuters. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου βρίσκεται πάνω από το 8%, αρκετά κάτω από το επίπεδο του 19% που έφτασε στα μέσα του 2015. Ωστόσο, παραμένει αρκετά πάνω από το επιτόκιο του 6% με το οποίο πουλήθηκε το χρέος το 2014, σημειώνει ακόμη.
Πριν όμως η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, η Αθήνα θα πρέπει να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες εργασιακές μεταρρυθμίσεις, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.
«Η συζήτηση με τον ESM προχωράει και θα εξετάσουμε τώρα μία μετατροπή από κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο, για μέρος του χρέους μας», είπε ο ίδιος Ελληνας αξιωματούχος. Ο ESM ενδέχεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ελάφρυνση χρέους έως τα τέλη του χρόνου. Στη συνέχεια το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αναμένεται να συντάξουν εκθέσεις για το αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, κάτι που όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα δεν ισχύει αυτή τη στιγμή.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ ανέφερε ότι ακόμη δεν μπορεί να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίσης θα εκτιμήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προτού προχωρήσει σε αγορά ομολόγων.